Opinion

Debatt: Mitt intresse för nyheter har mattats av

Roman Kraft/Unsplash

Sedan hösten 2023 har mitt intresse för nyheter både från den stora vida världen och den finlandssvenska mattats av. Vi har fortfarande en lokaltidning, men den större ”nationella” har vi slutat att prenumerera på för länge sedan. Varför? Mer och mer tycker jag att många nyhetsinslag är vinklade, snäva och ofullständiga.

Jan Tunér

Arbetarbladet

 

 

Jag lyssnar regelbundet på Radio Vegas nyheter och nyhetspoddar. Under sensommaren började jag till exempel undra om Radio Vega enbart speglade SFP. Det finns ju andra partier där svenskspråkiga är engagerade. Hade inte t ex KD något att säga när rasismdebatten pågick? Eller SDP?

Men det exempel som stör mig allra mest är rapporteringen från Mellanöstern och i synnerhet från konflikten mellan Hamas och Israel. I chocken från den 7 oktober uttryckte många avsky för Hamas massaker av civila, samt sympati för Israel. Visserligen fanns det folk som glatt firade denna massaker, men de flesta var upprörda å israelernas vägnar.

Allteftersom tiden går har den allmänna opinionen svängt. Bl.a. de rikssvenska rapporterna från Gaza har varit ofullständiga och sympati för de ”stackars” palestinierna har byggts upp mer och mer. Man citerar Hamas sifferuppgifter utan att ifrågasätta dem, medan men säger att Israel ”ska ha” uppgett annan information. Man ställer krav på Israel om vapenvila och hjälptransporter, utan att över huvudtaget berätta om Hamas roll i det hela.

Min stora fråga är: Kan man lita på att man via nyhetsmedier får en saklig och neutral information om dessa tragedier?

För några månader sedan hörde vi om hur panik utbröt vid en hjälptransport när desperata palestinier ville ha matförnödenheter mm. Många trampades ihjäl och många skottskador uppstod. Israels soldater anklagades för att ha skjutit på panikslagna människor och från ett sjukhus rapporterades flera sårade av kulor.

Men vad hände egentligen? I SVT:s Rapport kunde man se en film från ovan som speglade tumult. Reportern var ganska luddig när han berättade vad som hände. Kanske verkligheten var annorlunda är det som förmedlades?

Här kommer en synvinkel från ett annat nyhetsorgan: Tumult och panik uppstod. En del blev påkörda av rädda bilförare. Israeliska soldater sköt i luften för att lugna situationen. Hamas-krigare sköt på sina landsmän och skyllde sedan på de israeliska soldaterna.

Det är mycket svårt att veta vad som är sant. Någon har sagt att ”det första som dör i krig är sanningen”. Men hur hanterar Hamas sanningen och hur gör IDF (Israels försvarsstyrkor) det? Borde inte journalister ta reda på mer om vad som händer och kolla upp de olika källorna till nyhetsinslagen?

Hur mycket påverkar den tro och den ideologi som respektive kontrahenter har? Enligt Islam är det tillåtet att ljuga, speciellt för otrogna (icke-muslimer). T ex kunde PLO-ledaren Yassir Arafat säga en sak i sitt tal på engelska och något helt annat på arabiska. Hamasledare har uttryckt tillfredsställelse att ”barn och kvinnor” omkommer, därför att de vet att de kan utnyttja detta för att få världens sympati. För att förstå och berätta om vad som pågår i Gaza behöver man känna till både Hamas mål och stadgar samt Islams principer.

Gamla Testamentet (Tanak) är judendomens basskrift. Där är värden som sanning, rättfärdighet och respekt för medmänniskor framträdande.

I de flesta debatter i radio Vegas ”Slaget efter 12” är frånvaron av religion i samtalet ytterst märklig. Jag anser att man över huvudtaget inte kan förstå något av det som pågår i Mellanöstern utan insikt i de religioner som finns i området. Det är ett grovt misstag att bedöma en muslims agerande utifrån västerländska respektive kristna värderingar. En muslim tänker som en muslim – varför inte ta reda på hur det fungerar?

Varför har jag åsikter om praktisk islam? Jag har bott många år i ett muslimskt land, har läst mycket om islam och sett en del av dess praktik. Dessutom har jag en hel del vänner med muslimsk bakgrund.

Vad det gäller Gamla Testamentets innehåll och tolkning, så har jag läst och studerat Bibeln i över 50 år – och det fortsätter jag med.

I de olika nyhetsreportagen bör följande frågor besvaras: Vem? Vad? När? Var? Varför? I alltför många nyhetsuppdateringar glömmer man ofta att besvara frågan Varför? Jag vill inte bara veta vad som händer – eller det som nyhetsuppläsaren valt att förmedla. Jag vill veta varför händelser utspelar sig.

För några veckor sedan var jag på en föreläsning på Åbo Akademi i Vasa. Talaren underströk för oss lyssnare hur viktigt det är med källkritik, källtillit och självkritik. Vore det inte rimligt att önska att massmediekommunikationen via radio, TV och tidningar redovisar sina källor? Dessutom behöver man bygga tillit till de källor man använder sig av. Självkritik behöver reportrarna utöva, likaväl som vi konsumenter.

För en tid sedan ondgjorde man sig över en påstådd manipulerad bild från det brittiska kungahuset. Hur ska vi kunna veta att bilder inte är manipulerade? ”Fake news” lanserades för några år sedan. Hur ska vi kunna veta att nyheterna är väl underbyggda och objektiva (så långt det är möjligt)?

Användning av AI (konstgjord intelligens) i både texter och bildbehandling ökar inte alls deras trovärdighet – tvärtom.

Nu måste massmedia bygga förtroende och genuint ta reda på hur saker och ting förhåller sig. Och sedan rapportera det på ett ingående och välgrundat sätt.

 

Jan Tunér

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE