Opinion
31.3.2023 13:31 ・ Uppdaterad: 31.3.2023 13:31
Debatt: Så går det finska valet
Frågan är om den populära och nyblivna hedersdoktorn i New York University Sanna Marin åter kan göra socialdemokraterna (SDP) till Finlands största parti och därmed få chansen att fortsätta som statsminister?
Chansen finns onekligen. Inte minst för att många unga väljare och även väljare som normalt i särskilt storstäder som Helsingfors m fl brukar stödja lägga sin röst på de Gröna eller Vänsterförbundet nu kan tänka sig stödrösta på SDP och Sanna Marin. Särskilt så i Helsingfors och Nylands valkrets, visar färska mätningar.
Varför? Jo, helt enkelt för att de inte vill att högerpopulistiska Sannfinländarna under starkt högerlutande partiledaren Riikka Purra (som SDs Jimmie Åkesson stödjer) ska riskera att bli största parti och därmed få bli regeringsbildare. Särskilt unga storstadsväljare i Helsingfors med omkretsande Nyland vill undvika just detta – och det förklarar delvis varför SDP med Sanna Marin går så starkt framåt just här i färska opinionsmätningar. Och troligen ta nya mandat just i dessa två befolkningsstora två valkretsar.
I Finland är det nämligen av tradition så att det parti som blir störst också blir det som får uppdraget att bilda regering och få statsministerposten. Detta dock ihop med så många partier att den får majoritet i riksdagen. Och just nu är det kamp in i det sista om vem som ska bli störst.
Det parti som blir det brukar då få runt 20-21 procent av rösterna. Näst största och tredje största parti kan dock vara nästan lika stora. Och just nu är det just så att såväl SDP (S), Sannfinländarna och borgerliga Samlingspartiet (med Ulf Kristerssons kompis Petteri Orpo som ledare) alla tre har chansen att bli störst och få uppdraget att bilda nästa finska regering.
Högerpopulistiska Sannfinländarna går inte så bra i Helsingfors m fl storstäder men är desto starkare – och tar väljare från bl a Centern – i övriga Finland, och särskilt på landsbygden. Partiet har socialkonservativa värderingar parat med en stor dos missnöjespopulism och kan i övrigt beskrivas som EU- och invandringskritiskt, nationalistiskt och försvarsvänligt. Under nya partiledaren Rikka Purra har draget av amerikansk högerpopulism och nationalism förstärkts – och just det skrämmer många storstads- och unga väljare. Purra är på många sätt en stark kontrast till den i breda kretsar populära S-ledaren Sanna Marin, nog dessutom en framtida president.
Kanske redan i nästa presidentval 2024 men bara om Marin och SDP skulle hamna i opposition efter riksdagsvalet 2 april. För övrigt har Sanna Marin och SDP sagt att det är helt uteslutet att regera ihop med Purra och Sannfinländarna, vilket däremot Orpo och Samlingspartiet däremot skulle kunna göra.
Det skulle således vara tänkbart med en SDP-regering ihop med Samlingspartiet plus Svenska folkpartiet och kanske Centern. Eller så att Marins SDP blir störst igen (som 2019) och återkommer med samma regeringsbas som hennes nu avgående regering haft, alltså Centern, de Gröna, Vänsterförbundet (alla tre partier med runt 9-10 proc i stöd) samt det klart mindre men nästan ständiga regeringspartiet Svenska folkpartiet.
Noteras ska att Finland har, precis som Sverige, drabbats av en tuffare ekonomisk konjunktur just nu med stark inflation, stigande priser, budgetunderskott och statsskuld efter pandemiåren – och det i sin tur påverkar väljarnas val mycket mer än Nato och säkerhetspolitiken.
Men i det stora hela har Marins regering fått gott betyg så ska vi ändå våga hoppas att den även internationellt populära Sanna Marin kan få förtroende att regera vidare? Dock finns risken att Finland efter fyra år med Sanna Marin som statsminister också kan gå åt höger.
Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare, följer finsk politik sedan många år
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
Opinion
Opinion
Internationellt