Opinion
29.3.2023 12:50 ・ Uppdaterad: 29.3.2023 12:50
Observerat och värderat – om Sverige
Noterar att den borgerliga M-retoriken om att vi i Sverige är ett ”bidragsberoende folk” inte finner något stöd i färsk SCB-statistik. Den främsta förklaringen till den fortsatta minskningen av antalet helårsekvivalenter är de, i en internationell jämförelse, extremt hårda kvalifikationskraven för sjukersättningen.
Jämför vi oss med andra europeiska länder, när det gäller utgifterna till de offentliga transfereringarna i relation till bnp, ligger Sverige på 16:e plats. Vi ligger långt efter övriga skandinaviska länder och även en bra bit efter länder som Frankrike, Tyskland och Österrike. Så har det varit länge.
Ska Moderaterna få något som helst stöd för sin bidragsretorik får de nog än en gång be Timbro eller någon näringslivsorganisation att ”räkna på saken”… Och göra det bättre än de brukar.
Mer fakta att läsa om det här finns i SCB:s aktuella pressmeddelande: https://www.scb.se/pressmeddelande/antalet-personer-med-bidrag-lagsta-sedan-matningarna-borjade/
Pressat läge för många hushåll
Men apropå det pressade läget nu för många hushåll med små marginaler ska noteras att även Tidölaget i regeringen hårt pressade av opinionen med ryggen mot väggen har nu öppnat för höjda bostadsbidrag till barnfamiljer. Det kanske inte heller borde vara omöjligt att även få stöd i riksdagen i nuvarande inflationsläge och pressad ekonomi för många för höjda barnbidrag. Hur stödjer man pensionärer med låg inkomst bäst? Höjt bostadsbidrag vore en enkel och snabb väg för att stötta fattigpensionärerna!?
Ett prisstopp och eller ännu bättre med sänkta priser på viktiga baslivsmedel i akuta nuläget vore nog både önskvärt och möjligt om opinionstrycket hålls fortsatt högt. Och verkar nu också vara på väg. Mera tveksamt med att få stöd för sänkt matmoms och även sedan tro att handeln plötsligt verkligen skulle sänka sina priser lika mycket som momsen minskar. Så sänkta priser på viktiga baslivsmedel från matjättarna kan handeln själv fixa om det är lite ansvarstagande nu.
Sedan vore det inte direkt fel heller, apropå vår hårda sjukförsäkring (se ovan), att även trycka på för att vinna stöd i riksdagen för att ta bort karensdagen i sjukförsäkringen. En åtgärd som dessutom borde kunna bidra till att underlätta den svåra avtalsrörelse som just nu pågår som bäst.
Borgerlig hegemoni
Högern och arbetsgivarna dominerar stort bland tankesmedjorna i Sverige. Vägs även åsiktsjournalistiken (ledarsidorna) in minskar knappast högerdominansen alls. Begreppet borgerlig hegemoni hörs dock sällan i samhällsdebatten. Föga förvånande och man kan förstå varför.
Se vidare bifogad länk: https://www.arbetsvarlden.se/
Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
Internationellt
Nyheter
Opinion