Opinion
6.4.2025 05:05 ・ Uppdaterad: 6.4.2025 05:05
Debatt: Utmaningarna med en åldrande befolkning i Finland och Österbotten
I ett läge med en ökande äldre befolkning i hela Finland och så också i Österbotten är de riktningar och beslut man idag tar inom äldrevården för framtiden väldigt avgörande för välmåendet hos den befolkning som de närmaste åren uppnår en ålder på 75 år och äldre. Om man dessutom beaktar att antalet 80-85 åringar ökar flera tiotals procent under de närmaste 4-5 åren, så blir de riktgivande (och konkreta beslut och åtgärder) som vi tar ännu viktigare, också inom Österbottens välfärdsområde.
Så att kommande fullmäktige i Österbottens välfärdsområde ”sätter sig ner” och tar en ordentlig funderare över hur riktlinjerna och strategin för äldreomsorgens anpassningsprogram utformas för ett framtida Österbotten, är nog på sin plats. Vi vet att från år 2030-2032 så stiger också kurvan för över 85-åringar brant i hela landet, inte minst i Österbotten. I takt med en stigande ålder kommer också antalet äldre med en demenssjukdom att öka, vilket i förlängningen betyder att vi kommer att behöva fler platser med dygnet runt vård.
Vi socialdemokrater vill även möjliggöra att äldre kan bo kvar hemma så länge som möjligt genom rätt stöd och hjälpinsatser genom olika former av boenden anpassade utifrån ett individuellt behov. En förebyggande hälsovård där regelbundna kontroller på en närliggande hälsocentral och seniorrådgivning kan hjälpa till att säkerställa att funktionsförmågan, och möjligheten att leva ett självständigt liv bevaras så länge som hälsan tillåter, är viktigt för oss. Men minst lika viktigt är att när dygnet runt vården behövs så ska den också finnas till hands inom ett rimligt tidsspann (3 månader).
För en framtida trygghet i vardagen behövs ökade resurser för hälso- och välfärdsfrämjande åtgärder genom väl fungerande servicekedjor i samverkan med kommuner och tredje sektorn. Här är det också av yttersta vikt att stärka arbetsvälmåendet genom en bra arbetsfördelning, en god hantering av arbetsbelastningen, samt flexibla arbetstider för personalen, utan en välmående personal inom vården kommer våra målsättningar att bli svåra, om inte omöjliga att uppnå. I SDP:s valprogram för välfärdsområdet i Österbotten lyfts personalens ork och välmående också upp som en av de viktigaste aspekterna för förutsättningarna att lyckas med att uppehålla en god vård och omsorg för hela befolkningen i ett framtida Österbotten.
Peter Sjökvist, SDP
Kandidat i kommunal- och välfärdsområdesvalet i Österbotten
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
5.4.2025 18:18
Debatt: Alla måste ta sitt ansvar för att stärka funktionshinderservicen i Österbottens välfärdsområde
Opinion
29.3.2025 17:07
Debatt: Dags för Svenskfinland att ta ställning
Opinion
28.3.2025 13:25
Debatt: Vem försvarar välfärdsstatens principer?
Opinion
20.3.2025 16:56
Debatt: Vad drivs Trump av?
Opinion
19.3.2025 14:50
Debatt: Ett starkare nordiskt samarbete för en bättre äldreomsorg