Opinion
22.4.2022 11:30 ・ Uppdaterad: 22.4.2022 11:30
Debatt: Vi delar de ungas oro
I en tid då krig igen rasar i Europa och en rovlysten stormakt motiverar sitt överfall på en fredlig granne med omsorg om sin egen säkerhet är det lätt att glömma ett mer långsiktigt och osynligt hot mot mänsklighetens fortlevnad.
Kriget i Ukraina har både på detta sätt och genom dess pris i form av enorma mänskliga lidanden och ett enormt resursslöseri utgjort ett allvarligt bakslag i kampen mot klimatuppvärmningen. Det konstaterar det svenska distriktet inom Pensionstagarnas Centralförbund vid sitt vårmöte i Rajaniemi 19 och 20 april. Vi äldre delar den oro som dagens unga känner inför den klimatkris som förvärrats under de senaste decennierna. Debattinledaren Jonatan Wikström betonade dock att det är fullt möjligt att halvera utsläppen till år 2030. Men, tillade han, den gröna omställningen bör göras på ett socialt rättvist sätt. Omställningen innebär visserligen uppoffringar för alla, men i det långa loppet kan den också ge såväl ekonomiska som hälsomässiga fördelar.
Kravet på social rättvisa var det bärande temat också i Anna Caldéns inledning. Hon konstaterade att den sociala sektorn ägnades minimal uppmärksamhet i debatten inför välfärdsområdesvalet, detta trots dess centrala roll inom den förebyggande hälsovården och dess betydelse för barns, ungas, gamlas och personers med funktionsvariationer välbefinnande. ”Glöm inte de unga”, uppmanade hon. ”Servicen bör bibehållas på den nuvarande nivån och helst förbättras. Den harmonisering man eftersträvar på riksnivå får inte leda till att servicen försämras i de regioner som hunnit längst. Detta gäller givetvis också rätten att få service på svenska.”
Hon framhöll särskilt den tredje sektorns roll i sammanhanget. Tredje sektorn erbjuder service med låg tröskel och baseras i hög grad på frivilligarbete, påpekade hon och tillade att samhället har ansvar för att finansieringen av detta viktiga komplement till den offentliga sektorns tryggas.
Pensionstagarnas Centralförbund (PCF) Svenska distrikt rf
Anita Spring och Alf-Erik Helsing
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Huvudnyheter
Nyheter
Huvudnyheter