Nyheter

FSD:s fullmäktigemöte 2022 bjöd på mångsidiga diskussioner

Foto: Topi Lappalainen
Antton Rönnholm inledde den allmänpolitiska diskussionen på FSD:s fullmäktigemöte 2022.

FSD:s fullmäktigemöte i Helsingfors den 9 april 2022 bjöd på mångsidiga diskussioner. Mötet öppnades av fullmäktigeordförande Folke Sundman och som mötets höjdpunkt fanns det utrikes- och säkerhetspolitiska seminariet. I den allmänpolitiska diskussionen förekom det dessutom många initierade inlägg.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Partisekreterare Antton Rönnholm inledde den allmänpolitiska diskussionen. Han menade att Finland ska försöka göra det säkerhetspolitiska vägvalet tillsammans med Sverige.

 

– Vi har varit ett land en gång i tiderna. Vi delar Östersjön och våra intressen på ett unikt sätt.

 

Partisekreteraren underströk dessutom vikten av det beslut som förbundskansler Olaf Scholz kom ut med gällande Tysklands uppbyggnad av den militära kompetensen.

 

– Det är ett större beslut än vad det var för Finland att gå med i EU och vad det skulle vara för Finland eller Sverige att gå med i Nato, sade Rönnholm.

 

Enligt Rönnholm blir det dags för nya och stora idéer på EU-planet ifall Frankrikes president Macron blir återvald. SDP står för ett starkare EU också i framtiden.

 

Rönnholm underströk att regeringen har kunnat fatta beslut trots svåra omständigheter, som nu senast när det gällde budgetrian och regeringen investerar i framtiden.

 

– Det som vi har åstadkommit med sysselsättningen är något helt otroligt, påpekade Rönnholm. Han trodde att det är möjligt att undkomma tvångslagen i samband med vårdstrejken.

 

– Jobben som görs för människor av människor kan inte öka produktiviteten på samma sätt som inom pappersindustrin, kommenterade Rönnholm vårdbranschens belägenhet.

 

– Är vi beredda att betala för det som är ytterst viktigt för oss och som är förutsättningen för att produktiviteten inom andra sektorer kan öka? frågade sig partisekreteraren.

 

Enligt Rönnholm är det ingen annan som berättar om sysselsättningsgraden och de historiska reformerna som har åstadkommits.

 

Med anledning av det utrikespolitiska läget läste Rönnholm ett citat ur Ge miljön en chans av Kaj Bärlund där den dåvarande miljöministern minns sovjetiska pansarvagnar och skottlossning i Vilnius 1991.

 

– Vi ska tillsammans jobba för att SDP är det största partiet efter valet 2023, uppmanade partisekreteraren FSD till valkamp.

 

Socialdemokratin löser problem

 

Efter Rönnholm talade riksdagsledamot Johan Kvarnström som var glad över det fysiska fullmäktigemötet men påpekade hur sorglig tidpunkten var med tanke på Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

 

– Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade per distans till Finlands riksdag i går. Och inledde med att berätta om ytterligare en hemsk rysk attack mot civila, denna gång mot en tågstation. Tiotals dödade, hundratals skadade. Och världen ser med skräck de avrättade civila längs gator, läser rapporter om tortyr och andra förbrytelser.

 

Kvarnström konstaterade att kriserna inte avlöser varandra utan det tillkommer nya.

 

– Vi har förutom krigen bland annat klimatkrisen, flyktingkrisen, hungerkrisen, koronakrisen och energipriskrisen. Strejken som inleddes för drygt en vecka sedan vittnar därtill om en välfärdskris, sade Kvarnström som dessutom lyfte fram kvinnornas utsatta roll i olika kriser. Han nämnde att det finns både en jämställdhets- och en jämlikhetskris i världen.

 

– I Jemen som lider av krig lider miljoner av hunger och en halv miljon barn under fem år lider av akut, livshotande näringsbrist. En stor del av maten som ändå finns i landet kommer från Ukraina. I och med Putins krig kan miljontals därför snart dö i svält om inte omvärlden är snabbt handlingskraftig.

 

Trots alla kriser menade Kvarnström att det sker positiva framsteg världen över. Dessutom hänger kriserna ihop och om man löser en, blir det lättare att lösa en annan.

 

– Och den socialdemokratiska rörelsen handlar om att lösa problem. Vår tid behöver socialdemokrati.

 

Kvarnström lyfte fram allt regeringens reformer i Finland:

 

– Utvidgade läroplikten som ger stöd och avgiftsfri utbildning på andra stadiet. En social- och hälsovårdsreform utan privatiseringar och nedskärningar utan som mer realistiskt ska dämpa kostnadsökningen. En jämställd familjeledighetsreform. Återinförandet av subjektiv rätt till småbarnspedagogik på heltid. En höjning av garanti- och folkpensionerna. En ambitiös klimatpolitik som omsätts i handling. Viktiga sysselsättningsåtgärder och en politik som gynnat sysselsättningen rekordartat. Mer satsningar på utbildning, inte minst yrkesutbildningen. Med mera. Och under behandling är bland annat en ny klimatlag och samtyckeslagen.

 

Dessutom påminde han om att ramförhandlingar gick smidigt och de nya åtgärderna ska stärka säkerheten, skapa framtidsutsikter och bidra till en hållbar tillväxt.

 

Kvarnström tog upp vårdarstrejken och underströk vikten av att stå på vårdarnas sida. Det ohållbara är enligt Kvarnström den gamla situationen utan märkbara strukturella förbättringar i löner och arbetsvillkor.

 

– Det pågår en debatt om huruvida strejkrätten eller patientsäkerheten väger tyngre, och om en patientsäkerhetslag behöver införas. Jag understryker att en sådan lag tvärtom skulle skada patientsäkerheten och göra det mer långsiktigt. Vårdarna har redan stått ut med en ohållbar situation länge, och varit under enorm press i och med coronakrisen. Om vårdarbristen, flykten från branschen eller till samma bransch i Sverige och Norge fortsätter så har vi en enorm välfärdskris. Att nu med en lag stjäla den sista motivationen och orken, beröva dem den sista tilliten vore ödesdigert också för patientsäkerheten.

 

– Regeringen fortsätter genomförandet av vårdgarantin. För skärpningen av vårdgarantin till sju dagar har det reserverats 95 miljoner euro för 2023. Det reserverade anslaget utökas till 130 miljoner euro under den period som planen för de offentliga finanserna omfattar. Vårdardimensioneringen är också ett viktigt element som regeringen drivit igenom, som förverkligas successivt, listade Kvarnström.

 

Enligt Kvarnström kommer Finland att klara energiprisen också om den eskalerar.

 

– Stöd till transportsektorn och jordbruket är också viktigt för hela försörjningstryggheten. Hjulen måste snurra. Men det finns de som vill sätta käppar i hjulet, sade Kvarnström och nämnde att Utrikesministeriets och Försvarsministeriets nätsidor utsattes för en attack samtidigt som Zelenskyj talade till riksdagen.

 

– Vi ska bästa vänner, både av klimatskäl och säkerhetspolitiska skäl bli oberoende av import från Ryssland så fort som möjligt. Även om det blir dyrt på kort sikt. Vi ser nu hur oändligt mycket högre pris i form av ukrainskt lidande vi alla betalar på grund av EU-länders beroende av rysk gas och olja.

 

Finland kommer först, inte partiet

 

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus betonade vikten av att Finland tar en aktiv roll i EU och påverkar hur framtiden ser ut.

 

– Strejken är den mest aktuella inhemska sak som vi har, konstaterade han och menade att människornas hälsa är det enda sättet att mäta vårdbranschens effektivitet.

 

– Finland är ett tvåspråkigt land, men vi har också en tvåspråkig offentlig sektor. Om vi inte talar om den saken, vem annars skulle tala om den, sade Qvintus.

 

– Jag hoppas att arbetsgivar- och arbetstagarsidan kan komma överens men jag tror att någon form av trepartssamarbete behövs, konstaterade Qvintus om strejken.

 

Enligt Qvintus har statsminister Sanna Marin och hela partiledningen skött den säkerhetspolitiska situationen otroligt fint.

 

– En bred parlamentarisk konsensus är viktig för ett litet land som Finland, sade Qvintus och menade att varken FSD eller partiet funderar på vad det säkerhetspolitiska läget betyder för socialdemokraterna.

 

– Den viktigaste frågan som vi funderar på är att vad det betyder för Finland. Finland har alltid kommit först för oss socialdemokrater, konstaterade Qvintus och uppmuntrade FSD att blicka framåt och fundera på vad vi ska göra till näst.

 

– Från självförtroende kommer förtroende och tillit i valet, sade Qvintus.

 

Svårt läge på arbetsmarknaden

 

FSD:s andra vice ordförande Peter Sjökvist talade om läget på arbetsmarknaden.

 

– Läget har blivit kärvare och klimatet hårdare, sade Sjökvist som talade om hur hårda förhandlingarna är nuförtiden.

 

Sjökvist tog också upp diskussionen kring växthusbranschen i Närpes.

 

– Det bildas ett nytt samhälle och här har uppstått vissa problem i rekryteringsskedet, kommenterade Sjökvist som sade att man borde ha en fungerande rekrytering som startar i ett tidigt skede.

 

Sjökvist yttrade dessutom sina sympatier för den lidande civilbefolkningen i Ukraina.

 

Jacob Storbjörk berättade att han hade blivit berörd av talet som Volodymyr Zelenskyj höll på distans inför Finlands riksdag.

 

– Europa och Finland vågade satsa på det demokratiska Ryssland, men Putins ledning valde en annan väg för Rysslands folk, sade Storbjörk som uppmanade till en omvärdering av gamla uppfattningar.

 

– Natos värderingar är i linje med mänskliga rättigheter, fastslog Storbjörk.

 

Partisekreterare Rönnholm summerade diskussionen för sin del, innan han fick gå vidare från mötet.

 

– Det gäller att komma igång med valarbetet, på båda inhemska språken och även andra, sade Rönnholm som betonade att Finland behöver socialdemokrati och SDP har mycket att erbjuda.

 

Inger Östergård lyfte fram att ungdomar och studerande mår psykiskt dåligt.

 

– Det har åtminstone delvis att göra med isoleringen som beror på pandemin, när man studerade på distans och inte kunde träffa kompisar.

 

Östergård tog upp unga som har mått dåligt och inte fått hjälp. Bristen på tillgång till psykoterapi blir enligt Östergård ett ännu större problem när det kommer nya flyktingar som har genomgått hemska krigsupplevelser.

 

Sven-Erik Nylund menade att arbetsmarknadskonflikten är en svår sits, men att det är staten som betalar vården i områdena. Därför kan inte politikerna hålla sig utanför konflikten och bara hänvisa till arbetsmarknadens parter.

 

Jan Nyström kommenterade Natodiskussionen att han alltid har varit emot ett medlemskap och varnade för en drabbning mellan USA och Kina i framtiden.

 

Nina Wessberg talade varmt om samarbetet mellan partiet och facket.

 

– Facket kan lära organisering med resurser som partiet kan bara drömma om, sade Wessberg och pekade på det täta samarbetet mellan Socialdemokraterna och LO i Sverige.

 

– I Sverige står arbetarrörelsen stabilt på sina två ben. Kanske vi kan lära oss något av svenskarna?

 

Wessberg påminde om hur viktig facket var för kampanjen 2019 som resulterade i att SDP blev statsministerparti i Finland.

 

Ordförande Dimitri Qvintus summerade diskussionen och menade att Sven-Erik Nylund hade helt rätt i sitt inlägg.

 

– Inte är den nuvarande situationen på arbetsmarknaden sådan att politiker kan gömma sig att det hör till arbetsmarknadens parter när det gäller den offentliga sektorn.

 

Qvintus efterlyste en trepartslösning. När det gäller valkampanjen och också den aktuella konflikten på arbetsmarknaden, höll han med Nina Wessberg om att partiet och facket behöver stödja varandra.

 

FSD motsätter sig en tvångslag

 

FSD:s fullmäktige godkände en resolution om vårdbranschen.

 

– FSD motsätter sig en tvångslag som begränsar strejkrätten som ökar personalens flykt från branschen. Strejkrätten är en grundläggande rättighet för arbetstagare i ett demokratiskt samhälle. Patientsäkerheten ska tryggas – med alla till buds stående medel, inte med en tvångslag, stod det bland annat i resolutionen.

 

Fullmäktigemötet godkände en motion av Vanda svenska socialdemokrater om att lastfartyg bör ej dumpa wc-avfall i Östersjön. Två motioner av Alf Blomqvist antecknades för kännedom. Den ena gällde att man ska överge linjär ekonomi och övergå till cirkulär ekonomi och den andra skattefrihet för rena biodrivmedel i tio år från 2023. Blomqvists motion om ingen bilskatt för alla bilar som uteslutande drivs med förnybara fossila drivmedel godkändes inte. Det samma gällde motionen av Viveca Lahti om klargörande av enskilda medlemmars partidistriktstillhörighet i tvåspråkiga föreningar. Det fördes en omfattande diskussion om Lahtis motion. FSD är medvetet om utmaningarna med tvåspråkiga föreningar, men enligt verksamhetsledaren är problemet inte exakt av den arten som det stod i motionen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE