Politiikka
10.8.2021 12:37 ・ Päivitetty: 10.8.2021 12:37
Demarinuoret: Suomi tarvitsee kansallisen suunnitelman ilmastokriisiin varautumisesta – ”Toimet tehoavat vain silloin, kun niitä tehdään pitkäjänteisesti”
Suomeen pitää laatia kansallinen suunnitelma ilmastokriisiin varautumisesta, Demarinuorten puheenjohtaja Pinja Perholehto (kuvassa) vaatii.
Hallitustenvälisen ilmastopaneeli IPCC:n eilen julkaistu raportti osoittaa, että ihmisten toiminnalla on ollut arvioitua rajumpia vaikutuksia ilmastoon ja tämän seurauksena myös sään ääri-ilmiöihin. Ilmastonmuutos aiheuttaa valtavia riskejä ja kustannuksia, jotka näkyvät myös Suomessa, Perholehto muistuttaa tiedotteessa.
– Laajat metsätuhot, myrskyt ja kuivuus ovat vain alkusoittoa sille, mitä tänne on luvassa, mikäli riskeihin ei kyetä varautumaan jo nyt. Siksi Suomeen tarvitaan uusien tietojen valossa kansallinen suunnitelma, jolla ennakoidaan niitä luonnonkatastrofeja ja kriisejä, joita ilmastonmuutoksen ilmiöt voivat aiheuttaa, hän sanoo.
Perholehto muistuttaa, että Keski-Euroopan tämän kesän tulvien laajuutta pidettiin epätodennäköisinä, mutta tilanne paheni äkkiä katastrofaaliseksi.
– Sään ääri-ilmiöt ja tämän kaltaiset kriisit tulevat ilmastonmuutoksen myötä kuitenkin yleistymään rajusti.
Perholehto toteaa, että esimerkiksi maanviljelys voi kärsiä tulevaisuudessa myös Suomessa voimakkaasta lämpenemisestä kuivuuden ja tuholaisten lisääntyessä. Tämä voi näkyä maataloustuotteiden kustannusten nousuna.
– Ilmastonmuutoksen aiheuttamat haasteet ovat siis hyvin moninaiset ja monitasoiset, joilla on taloudellisia ja sosiaalisia vaikutuksia, Perholehto korostaa.
Lisää aiheesta
Päästöt eivät katso, mitkä puolueet istuvat tai eivät istu hallituksessa.
Demarinuoret katsoo, että IPCC:n raportin vaatimuksiin vastaamisessa onnistuminen edellyttää koko yhteiskunnan sektoreiden läpileikkaavaa yhteistyötä ja yhteisymmärrystä tavoitetason saavuttamisen vaatimista toimenpiteistä.
– Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on jo pitkään noudatettu puoluerajat ja vaalikaudet ylittävää peruslinjaa, joka tuo toimiin vakautta ja ennakoitavuutta. Mikäli ilmastonmuutos aiotaan saada vielä kuriin, olisi myös ilmasto- ja ympäristöpolitiikalle muodostettava sellainen linja viipymättä, Perholehto sanoo.
– Päästöt eivät katso, mitkä puolueet istuvat tai eivät istu hallituksessa. Toimet tehoavat vain silloin, kun niitä tehdään pitkäjänteisesti ja jatkuvasti, hän linjaa.
Politiikkaa on totuttu mittaamaan muun muassa talouskasvulla, työllisyydellä, veroasteella ja valtion velkaantumisasteella. Perholehto ehdottaa, että jatkossa mittareiksi voitaisiin nostaa nykyistä vahvemmin esimerkiksi päästöjen määrää ja muita ilmastotoimia.
– Hiilineutraalin hyvinvointivaltion saavuttamisen kannalta hedelmällisempää olisi löytää uusia painopisteitä, joita nostetaan perinteisen politiikan rinnalle. Suomi on ollut pitkään koulutuksen mallimaa, mutta meidän pitäisi pyrkiä seuraavaksi siihen, että tulevaisuudessa Suomea katsottaisiin päästöttömän hyvinvointivaltion mallimaana, Perholehto toteaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.