Demarit kantavat huolta VR:n kohtalosta ja lippujen hinnoista – Berner kuuman debatin päätteeksi: ”Jos teillä on kanttia, tulen ryhmäänne”

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander
SDP:n kansanedustajat katsovat liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin suunnitteleman uudistuksen nostavan junalippujen hintoja ja romahduttavan VR:n arvon (kuva otettu 6.9.).

SDP:n kansanedustajat penäsivät tiistaisessa budjetin lähetekeskustelussa liikenne- ja viestintäministeri Anne Berneriltä (kesk.) vastauksia siihen, mihin ministeriö tähtää kaavailullaan pilkkoa VR ja kilpailuttaa henkilöjunaliikenne.

Demarit kantoivat huolta valtion omistajaohjauspolitiikasta, lippujen kallistumisesta ja siitä, ettei VR tämän jälkeen tuottaisi enää valtiolle samoja tuottoja kuin ennen.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti valtioneuvoston omistajaohjausyksikön ykkösvirkamiehen Eero Heliövaaran haastattelusta Kauppalehdessä viime viikolla.

– Voi sanoa, jos ei nyt ihan täys-, niin kyllä melkoisen tyrmäyksen antoi näille teidän suunnitelmillenne. Hän toteaa, että tämä ei tule saavuttamaan hyötyä, päinvastoin tästä on suuria haittoja valtion omistaja-arvolle. Valtio tulee menettämään satoja, satoja miljoonia euroja, Lindman muistutti Bernerille.

Berner kuitenkin vakuutteli, että kilpailun avaamisesta syntyy yhteiskunnalle enemmän hyötyä kuin mitä yhteiskunta siitä menettää.

– On myöskin muistettava, että kysymyksessä on kilpailun avaaminen, ei yksityistäminen, ja se, että valtion ja VR:n omistamat pääomat saadaan aktiivisempaan käyttöön, on osoittautunut hyödyksi oikeastaan kaikissa maissa, joissa kilpailua on avattu, ministeri vastasi.

”Kaikki lupaukset on revitty kappaleiksi.”

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistutti, että VR:n asiakkaat ovat tyytymättömiä esimerkiksi lippujen saatavuuteen ja aikataulujen pitämiseen.

Rinne totesi, että VR:n kilpailuttamisselvitysten perusteella kilpailuttamisesta voisi tulla hyötyä siinä tapauksessa, jos rakennettaisiin merkittävästi lisäraiteita, jotta liikennemäärä voisi lisääntyä.

– Jos olen ymmärtänyt oikealla tavalla nuo selvitykset, se tarkoittaa käytännössä sitä, että VR:n arvo tulee merkittävästi alentumaan ja VR:n kyky tuottaa tuottoja valtiolle 85–150 miljoonaa vuodessa heikkenee, Rinne totesi.

Berner jatkoi luettelemalla kaikki erilaiset selvitykset ja katsoi, että palvelun tasoa ja junavuoroja voidaan lisätä kilpailuttamalla ja että asiakkaiden maksamat hinnat laskevat.

Bernerin selitys ei uponnut demariedustajiin lainkaan.

– Tässä on todella monenlaisia selvityksiä. Yksi on sellainen, jonka te olette tilanneet suoraan, ilman kilpailutusta, ja sitten on niitä, joita on kilpailutettu, kuten tämä Boston Consulting Groupin selvitys, joka on tullut kilpailutuksen kautta ja jossa on selvästi arvioitu, että se malli, jolla te nyt ajatte tätä kilpailutusta, tulee maksamaan yhteiskunnalle miljoonia ja miljoonia, Antti Lindtman sanoi.

– Nyt olennaista on se, miten te vastaatte siihen, koska se malli, jota te nyt ajatte, on arvioitu, ja se malli tulee romahduttamaan VR:n omistaja-arvon. Se tulee maksamaan yhteiskunnalle joko menetettyinä tuloina tai nousevina lipunhintoina. Joku maksaa, veronmaksaja tai matkustaja, hän jyrisi.

– Kaikki nämä lupaukset siitä, mitä tämä tulee tarkoittamaan, on revitty kappaleiksi näissä selvityksissä, Lindtman jatkoi.

”Sitähän me yritetään.”

Keskustelu velloi salissa. Lopulta Lindtman  ja kansanedustaja Harry Wallin ilmoittivat, etteivät ministerin vastaukset riitä heille.

Viimeisessä puheenvuorossaan Berner sanoi olevansa ”erittäin valmis” tulemaan SDP:n ryhmään käymään ja avaamaan pohdintaa.

– Jos teillä on vain kanttia sitä keskustelua kanssani käydä. Käyn sitä toki myöskin mielelläni täällä salissa.

– Sitähän me yritetään, kuului Lindtmanin välihuuto.

Oppositiopuolueiden eduskuntaryhmät jättävät keskiviikkona yhteisen välikysymyksen raideliikenteestä ja valtion omistajaohjauspolitiikasta.

AVAINSANAT

”Tämä on täysin kohtuuton härski vedätys” – Rinne tylyttää hallituksen pulla-mallia: Leipokaa uusi

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

– Minulle on aivan käsittämätöntä se, että hallituksessa näyttää olevan ajattelutapa, että työttömät ovat laiskoja ja saamattomia ja eivät halua hakea töitä. Vielä käsittämättömämpää on, että tämän ihmiskuvan pohjalta rakennetaan tällaisia rangaistusmalleja, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo.

Hän kommentoi hallituksen ajamaa työttömien aktiivimallia, joka leikkaa miltei 5 prosenttia työttömyysturvasta, jos mallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty. Rinne muistuttaa, että työvoimapoliittisesta koulutuksesta ja toimenpiteistä uupuu rahoja.

– Tuntuu monessa suhteessa kohtuuttomalta, että täällä nämä isopalkkaiset ministerit sanovat, että eihän se nyt ole iso leikkaus tämä 5%:n leikkaus. Jos katsoo tonnin tuloista, se on viisikymppiä pois rahaa. Se on erittäin iso leikkaus työttömien ihmisten arkeen. Ja monet työttömät eivät saa, jos ajattelee peruspäivärahallakin olevia ihmisiä, eivät saa sen suuruista päivärahaa laisinkaan. Tämä on ihan uskomaton tämä hallituksen halu kyykyttää köyhiä ihmisiä, Rinne paukuttaa.

”Järkevämpää olisi poistaa kivet pullasta.”

Hän toteaa, että SDP taistelee ryhmänä, että malli saataisiin kaadettua. Äänestys on eduskunnassa huomenna.

– Pitää muistaa, että meillä on se 35 kansanedustajaa vaan. Sillä ei pysty kaatamaan, jos ei hallituspuolueistakin löydy ihmisiä, joilla on sydäntä ajatella asiaa ihmisten kannalta, hän lisää.

Rinne kutsuu työttömien aktiivimallia ”täysin kohtuuttomaksi härskiksi vedätykseksi”. Hän viittaa työministeri  Jari Lindströmin (sin.) ”kivi pullassa” -puheisiin.

Lindström on kutsunut aktiivimallia työllisyyspoliittisten toimien joukossa kiveksi pullassa.

– Kun ministeri Lindström sanoo, että tämä on osa jotakin pakettia, kivi pullassa siinä paketissa. Minusta ei pidä lähteä syömään sellaista pullaa, jossa on kiviä. Järkevämpää olisi poistaa kivet pullasta tai leipoa sellainen pulla, mihin ei tule kiviä, Rinne sanoo.

Selvityksen tulokset järkyttävät: ”Hallituksen leikkaukset näkyvät päiväkotien arjessa kaoottisuutena”

Kuva: Lehtikuva / Mikko Stig

SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen on järkyttynyt tänään maanantaina julkaistun varhaiskasvatusselvityksen tuloksista. Asiantuntijoiden esittämät huolet ovat selvityksen mukaan osoittautuneet todeksi.

– Hallituksen leikkaukset, kuten subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen ja ryhmäkokojen kasvattamiseen näkyvät päiväkotien arjessa kaoottisuutena, Tuppurainen lukee selvitystä.

Hän odottaa ripeitä toimia tilanteen korjaamiseksi. Kirjallisessa kysymyksessään Tuppurainen vaatii hallitusta kertomaan, miten ja millä aikataululla se aikoo vahvistaa päiväkotien varhaiskasvatuksen pedagogista osaamista.

Tuppurainen muistuttaa, että lääkkeet ovat jo tiedossa: lapsen subjektiivinen päivähoito-oikeus on palautetta ja ryhmäkokoja on pienennettävä.

– Kyse on vain hallituksen tahdosta.

Toivon, että tämä selvitys havahduttaa myös Oulun tekemään ainoan oikean ratkaisun.

Tuppurainen painottaa, etteivät lapset ole päiväkodissa säilössä. Siksi varhaiskasvatuksen pedagogiikkaan on kiinnitettävä huomiota. Hän vaatii hallitukselta toimia, joilla henkilöstön koulutustasoa nostetaan ja eri koulutuksen saaneiden ammattilaisten tehtäviä ja vastuita selkiytetään.

– Varhaiskasvatuksen moniammatillisuus on yksi suomalaisen varhaiskasvatuksen laadun valttikorteista. Pedagogisen osaamisen lisäksi hoito, hoiva ja huolenpito ovat tärkeä osa päiväkotien arkea.

Hänen mielestään kaikkien ammattiryhmien osaamista pitää vahvistaa täydennys- ja lisäkoulutuksella.

Varhaiskasvatusselvityksen teki Oulun yliopisto. Tuppurainen on erityisen murheellinen sen tuloksista oman kotikaupunkinsa Oulun kannalta. Suuremmista kaupungeista poiketen Oulu on rajannut subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattu ja kasvattanut ryhmäkokoja.

– Asiasta äänestettiin viimeksi joulukuun alussa ilman muutosta parempaan. Toivon, että tämä selvitys havahduttaa myös Oulun tekemään ainoan oikean ratkaisun ja turvaamaan lasten tasavertaisen oikeuden laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

”Ymmärrän pelon, mistä leipä perheelle?” – kansanedustajille sataa nyt palautetta aktiivimallista

Kuva: Jari Soini
Kansanedustaja Maria Tolppanen kertoo kansanedustajien saavan työttömien aktiivimallista satoja yhteydenottoja.

Tänään toisessa käsittelyssä eduskunnassa oleva niin kutsuttu työttömien aktiivimalli näkyy ja kuuluu yhteydenotoissa kansanedustajiin.

– Työttömät peloissaan Lindstömin aktiivimallista. Satoja yhteydenottoja kansanedustajille. Ymmärrän pelon. Mistä leipä perheelle? SDP:n kansanedustaja Maria Tolppanen kirjoittaa Twitterissä ja kertoo myös eduskunnassa, että huolestuneita yhteydenottoja on tullut poikkeuksellisen paljon.

SDP:stä ja muusta oppositiosta on vastustettu voimakkaasti hallituksen ajamaa työttömien aktiivimallia.

Jos mallin aktiivisuuskriteerit eivät työttömällä täyty, seurauksena on 4,65 prosentin leikkaus työttömyysturvaan.

SDP:stä on muun muassa todettu, että hallitus ja työministeri Jari Lindström (sin.) ovat käytännössä ajamassa mallin, joka rankaisee työttömiä työnhakijoita, jotka eivät ole etsinnästä huolimatta saaneet työ- tai opiskelupaikkaa. SDP:ssa aktiivimallia pidetään täysin kohtuuttomana.

Myös kansanedustaja Timo Harakka (sd.) kertoo vastanneensa hiljattain peräti noin 60 sähköpostiviestiin hallituksen esittämästä aktiivisuusmallista. Palautetta tulee niin valmiiden palauteluonnosten muodossa kuin henkilökohtaisiakin kirjoituksia.

Myös vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoo Demokraatille saaneensa asiasta lukuisia sähköpostiviestejä.

ANC:n Jacob Zuman seuraaja selvillä tänään – ex-vaimoko?

Kuva: AFP PHOT/ Mujahid Safodien
Presidentti, luopuva puheenjohtaja Jacob Zuma kuunteli eilen ANC:n 54. puoluekokouksen edustajien puheita.

Etelä-Afrikassa valtapuolue ANC on aloittanut johtajavaalin ääntenlaskun. Puolue valitsee seuraajaa nykyiselle puoluejohtajalle, presidentti Jacob Zumalle. Puolue kertoo, että lähes 5 000 äänioikeutettua on äänestänyt suljetussa lippuäänestyksessä. Tulosten odotetaan olevan selvillä myöhemmin tänään.

Zuma on tukenut seuraajakseen ex-vaimoaan Nkosazana Dlamini-Zumaa. Toinen vahva ehdokas on varapresidentti Cyril Ramaphosa.

Alun perin äänestyksen piti olla jo eilen, mutta sen aloitus viivästyi, kun puolueella oli erimielisyyksiä siitä, ketkä edustajista olivat äänestyskelpoisia.

STT-AFP, Johannesburg

 

”Seksuaaliseen häirintään on aina puututtava vakavasti” – työmarkkinakeskusjärjestöiltä viesti työpaikoille

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

Kaikki työmarkkinakeskusjärjestöt antavat vakavan viestin jokaiselle työpaikoille. Ne kehottavat nollatoleranssiin seksuaalisessa häirinnässä.

– Jokainen häirintäteko on liikaa. Seksuaalista häirintää koskeva lainsäädäntö antaa jo laajat mahdollisuudet puuttua häirintään. Nyt tarvitaankin ennen kaikkea asennemuutosta, järjestöt painottavat yhteisessä kannanotossaan.

Seksuaaliseen häirintään on järjestöjen mielestä puututtava aina vakavasti.

– Kaikkien osapuolten on tunnettava vastuunsa häirinnän ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa työpaikalla.

Työmarkkinakeskusjärjestöt huomauttavat, että häirintävapaan työilmapiirin luomiseen voidaan vaikuttaa työpaikoilla monin tavoin. Esimerkiksi kyselyllä voidaan kartoittaa henkilöstön kokemuksia syrjinnästä ja häirinnästä ja laatia työpaikalle menettelytapaohjeet mahdollisten tapausten selvittämiseen.

– Häirintävapaalla työpaikalla on positiivinen vaikutus työntekijöiden ja työnantajan väliseen luottamukseen sekä yleisemmin työhyvinvointiin. Työntekijöiden työhyvinvointi näkyy muun muassa tuottavuudessa, asiakastyytyväisyydessä ja työpaikan imagossa, järjestöt korostavat.