Nyheter

20.4.2025 16:20 ・ Uppdaterad: 21.4.2025 12:57

Den grönborgerliga påsköverraskningen åsidosatte vänsterpartierna i Björneborg

Topi Lappalainen
Björneborgs stadshus den 20 april 2025.

Det blev en tung långfredag den 18 april 2025 för SDP och Vänsterförbundet i Björneborg. Borgarna och De Gröna slog nämligen till med ett tekniskt valförbund som innebär att de hävdar grönborgerlig majoritet mot den kolossala socialdemokratiska valsegern på tio procentenheter.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Samlingspartiet hör för all del till vinnarna i kommunalvalet i Björneborg. De fick en respektabel andraplats med 22,3 procent av rösterna och ett tilläggsmandat. Framåt gick man med 1,9 procentenheter. Samlingspartiet är nu uppe i 14 mandat av 59. Till val hade Samlingspartiet gått i valförbund med SFP som fick 0,4 procent av rösterna, en liten seger på 0,1 procentenheter, vilka röster gynnade de invalda samlingspartisterna när SFP blev utan mandat. Men efter valet såg det ut som om Björneborg som trots allt sköljdes av en röd våg i valet skulle styras av Socialdemokraterna.

Med Krista Kiuru som röstdrottning tog SDP 19 mandat av 59 och hela 31,5 av rösterna. Ökningen var förkrossande tio procentenheter sedan kommunalvalet 2021. Kiuru fick 1 997 personröster, medan Samlingspartiets riksdagsledamot Mari Kaunistola var den femte största röstmagneten i Björneborg med 781 personröster efter tre socialdemokrater och Centerns Aila Haikkonen som var tvåa i staden med 836 personröster.

Samlingspartiet låg alltså långt bakom SDP i Björneborg men det finns ett knep man kan ta till om man inte är rädd för att bränna broarna till det överlägset största partiet. Det heter tekniskt valförbund och det är ingenting man behöver ha gått till val med. Ingen grön kandidat skyltade med att de skulle bilda en allians med Sannfinländarna när man avgör förtroendeposter i staden och vice versa.

Samlingspartiet i Björneborg lyckades alltså med att prestera konststycket att bilda en majoritet i Björneborg med hjälp av Centern, De Gröna och Sannfinländarna. Samlingspartiet har 14 mandat, Centern sex, De Gröna och Sannfinländarna fem mandat vardera. Visst är 30 mandat av 59 en majoritet, en grönborgerlig sådan. Före valet kunde man tro att De Gröna och Sannfinländarna hörde till motsatta politiska läger men efter valet är båda två glada stödpartier som möjliggör samlingspartistiskt styre.

I likhet med Samlingspartiet hör Centern till valets vinnare i Björneborg. Centern fick 9,9 procent av rösterna och partiet gick framåt med 2,9 procentenheter. Före valet hade Centern bara fyra mandat men nu har man sex och partiets röstdrottning var alltså nummer två i hela staden. I Björneborg var de fem största röstmagneterna kvinnor, tre socialdemokrater, en centerpartist och en samlingspartist. De socialdemokratiska röstmagneterna var alltså den före detta ministern Kiuru med 1 997 röster, Arja Laulainen med 804 röster och Sinikka Alenius med 798 röster.

De Gröna hörde till förlorarna i Björneborg. 8,6 procent av rösterna innebar en kraftig tillbakagång på 3,7 procentenheter. Före valet hade man haft sju mandat i stadsfullmäktige, nu bara fem. Men ställer man upp som stödparti åt Samlingspartiet kan man påverka mer än vad storleken annars skulle förutsätta.

Sannfinländarna förlorade så kolossalt att i Björneborg räckte det inte att understödet halverades. Man sjönk från elva mandat till fem. 8,6 procent var ett identiskt resultat med de nya gröna bundsförvanterna men i Sannfinländarnas fall var förlusten 9,9 procentenheter, i samma förkrossande storleksklass som den socialdemokratiska segern i Björneborg. Men nu hör man till den grönborgerliga koalitionen som har majoritet i staden.

Vilka blev utanför när Samlingspartiet, Centern, De Gröna och Sannfinländarna bildade ett tekniskt valförbund? Socialdemokraterna så klart, men även Vänsterförbundet som lyckades behålla åtta mandat i stadsfullmäktige. Vänsterförbundet fick respektabla 13,1 procent av rösterna, vilket ändå innebar en tillbakagång på 0,7 procentenheter. Den största manliga röstmagneten i Björneborg var för övrigt Vänsterförbundets Jaakko Jäntti med 585 röster. Röstkungen Jäntti var alltså den sjätte största röstmagneten i staden där vissa kvinnor var ytterst populära. Ändå valdes det 31 män och 28 kvinnor till stadsfullmäktige i Björneborg.

Även Kristdemokraterna är utanför, för att partiet är så litet i Björneborg att deras medverkan inte behövdes den här gången för att bilda en majoritet. Kristdemokraterna fick 4,4 procent av rösterna, en tillbakagång på 0,3 procentenheter. Med det tappade KD det tredje mandatet i staden och har bara två kvar.

Hur kunde man göra så här? En förklaring är att samma sak gjordes efter kommunalvalet 2017 i Raumo med en något annorlunda grönborgerlig konstellation. Socialdemokraterna vann stort 2017 i Raumo och fick hela 39,7 procent av rösterna, men Samlingspartiet, Centern, Sannfinländarna, De Gröna och Kristdemokraterna åberopade att majoriteten i stadsfullmäktige tillhörde dem.

För Samlingspartiets del handlade det också om att man hämnades det tekniska valförbundet som SDP bildade med Vänsterförbundet och De Gröna efter kommunalvalet 2017 i Björneborg. Den gången bildade Centern en koalition med Sannfinländarna och Kristdemokraterna, medan Samlingspartiet blev helt utan samarbetspartners när man förhandlade om de kommunala förtroendeposterna.

Samlingspartiet, Centern, De Gröna och Sannfinländarna i Björneborg hävdar att de vill försäkra sig om en rättvis fördelning av förtroendeposterna. Åtminstone för Samlingspartiets del innebär detta att istället för valets segrare SDP får man nu välja först vilken position man vill ta, ordförande i Björneborgs stadsstyrelse eller i stadsfullmäktige.

Det troliga är att SDP och Vänsterförbundet svarar med ett eget tekniskt valförbund. De förhandlar även med KD som är det tredje partiet som förblev utanför den grönborgerliga påsköverraskningen. SDP:s 19 mandat, Vänsterförbundets åtta och KD:s två räcker dock inte längre än till 29 mandat av 59. Det grönborgerliga tekniska valförbundet har 30 mandat av 59, vilket innebär att Samlingspartiet har förtur när man avgör vem som får det tyngsta förtroendeuppdraget i Björneborg.

Den enda valaffischen som stod kvar vid Rådhusparken i Björneborg påskdagen den 20 april 2025 var Sannfinländarnas affisch i välfärdsområdesvalet i Satakunta. I kommunalvalet i Björneborg tappade partiet över hälften av väljarna men kan nu dra en lättnadens suck i fördelningen av förtroendeposter tack vare en överenskommelse med Samlingspartiet, Centern och De Gröna. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU