Nyheter
17.4.2025 16:10 ・ Uppdaterad: 17.4.2025 16:10
Henrik Meinander tycker inte om blockpolitik
Professorn i historia Henrik Meinander blev tredje suppleant med 786 röster när han kandiderade på SFP:s lista i kommunalvalet i Helsingfors 2025. SFP tappade ett mandat och fick fyra mandat istället för fem, vilket ledde till att partiet nu får enbart en halv plats i stadsstyrelsen.
Arbetarbladet träffade Meinander när han var på väg in i SFP:s valvaka i det skedet som enbart förhandsrösterna hade räknats.
– Det är inte bara medborgarplikt utan också motiverat och intressant att engagera sig, svarade han om engagemanget i politiken.
Enligt Meinander är det ett lämpligt sätt att delta om han blir suppleant eller får en plats i en nämnd. På det sättet visar han att det är viktigt.
– För mig har det varit på det sättet att jag har blivit ombedd tidigare men jag har haft andra engagemang. Nu har jag lättat på andra förtroendeuppdrag, förklarade Meinander varför han kandiderade just nu för första gången i ett kommunalval. Han kandiderade för SFP även i EU-valet 2024.
Att kandidera i kommunalvalet passar bra i Meinanders profil och han anser att det går bra att kombinera med att forska och undervisa vid universitetet. Så väldigt mycket hade han ändå inte tid för kampanjen eftersom boken Helsingfors – historien om en stad har kommit ut. Att den boken kom ut nu när han kandiderade i kommunalvalet i Helsingfors menade han att var en lyckosam tillfällighet.
– Jag har tänkt att de som känner till vad jag har gjort tidigare vet ungefär var jag står och så har ju skrivit på nätet vad man har frågat.
Omfattningen av SDP:s valseger var inte ännu klar när ABL talade med Meinander men hans hälsning till Arbetarbladets läsare var att han hoppades att SDP går framåt för att han inte tycker om blockpolitik.
– Man ska koncentrera på de stora frågorna, löd Meinanders recept för en lyckad stadspolitik i Helsingfors. Hans förhoppning var att ändrade maktförhållanden där SDP blir starkare leder till något nytt.
– Helsingfors är inte i stort ekonomiskt trångmål, staden växer, sade han och underströk att riksdagsledamöter har tuffare uppdrag än kommunalpolitiska beslutsfattare i Helsingfors.
– Förstås vi har det här valsystemet med personval, kommenterade han själva valsystemet i Finland och talade uppskattande om långa listor i Sverige där det blir en annan dynamik.
– Jag är inte någon anhängare av NIMBY-politik, förklarade Meinander sin syn på varför han tror att valsystemet i Sverige fungerar och vad han uppfattar som en riskfaktor i vårt system som kan leda till man fäster sig för mycket vid detaljerna och makt förskjuts till tjänstemännen.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
16.4.2025 14:35
Ilkka Taipale vill ha stora visioner som på 1960-talet
Opinion
14.4.2025 10:41
Ledare: SDP:s historiska seger och Sannfinländarnas brakförlust sänder en signal till regeringen
Nyheter
13.4.2025 18:47
Marcus Rantala: Stadsplanering och vårdfrågor har engagerat väljarna i Helsingfors
Huvudnyheter
12.4.2025 14:09
Matias Mäkynen och Nils-Johan Englund gjorde kampanj på torget i Vasa