Huvudnyheter
24.10.2021 15:33 ・ Uppdaterad: 24.10.2021 16:20
Det blev Qvintus
FSD fick en ny styrelse och till distriktets nya styrelseordförande valdes Dimitri Qvintus från Helsingfors svenska arbetarförening (HSAF). Segern i ordförandevalet kom med klar marginal, vilket innebär ett starkt mandat från kongressen.
Det blev mycket Helsingfors och Österbotten i den nya FSD-ledningen. Kongressen kom fram till att utse två vice ordföranden och till båda positionerna valdes enhälligt en österbottning. Anna Caldén från Nykarleby valdes till första vice ordförande och Peter Sjökvist från Närpes till andra vice ordförande. I själva ordförandevalet besegrade Qvintus Sjökvist med siffrorna 40-8 och inga röster underkändes.
HSAF har nu både FSD:s styrelseordförande och fullmäktigeordförande, i och med att sittande fullmäktige fick förlängt mandat med ett år. Folke Sundman är ordförande för FSD:s fullmäktige. I framtiden är personvalen splittrade på det sättet att alla personval inte sköts i samband med en och samma kongress, utan fullmäktige väljs de år som det inte röstas om styrelsen.
– Jag skulle ha blivit lika glad om du hade blivit vald. Jag upplevde att vi tänkte väldigt likadant, sade Qvintus till rivalen Peter Sjökvist.
– Det är vår uppgift att se till att Svenskfinland har det bättre, poängterade Qvintus och betonade SDP:s roll som garant för svenskan i sitt tacktal. Han vill att SDP ska vara den starkaste politiska kraften inte bara i hela Finland, utan också i Svenskfinland.
SDP:s betydelse för Svenskfinland underströk han genom att ta upp uppdateringen av nationalspråksstrategin och fulljour för Vasa centralsjukhus. Som statsministerparti har man möjligheter att leverera på ett annat sätt än i en regering som leds av andra.
– Våra värderingar är tidlösa, konstaterade Qvintus som tackade förutom kongressen för stödet även FSD:s avgående ordförande Anette Karlsson.
– Det är lätt att fortsätta efter allt det du har gjort för FSD.
På presskonferensen underströk Qvintus att det är tre val på kommande inom drygt ett par år, välfärdsområdesvalet 2022, riksdagsvalet 2023 och presidentvalet 2024.
– För en politisk organisation är val alltid det där vi syns och det måste vi fundera noga på hur vi ska lyckas med det, sade Qvintus som betonade att han ser ett gott samarbete inom det nya presidiet.
Qvintus sade sig önska att få det nordiska samarbetet till en så hög och effektiv nivå som möjligt.
– FSD är partiets fönster till Norden, sade han och konstaterade att den rollen har uppskattats av t.ex. Paavo Lipponen. Enligt Qvintus ska FSD förmedla den nordiska diskussionen till SDP.
– Där kan vi alla bidra med våra kontakter och vår kunskap och vårt engagemang.
Utöver det nordiska betonade Qvintus att FSD alltid kommer att försvara och främja svenskan i Finland. Han underströk att det gäller för FSD att se till att svenska frågor syns och hörs inom SDP.
Till ABL:s fråga om kandidatrekryteringen inför välfärdsområdesvalet och presidiets roll i den konstaterade Qvintus att det är en av huvudsakerna i varje val att listorna är bra.
Sjökvist höll med om att det gäller att ha bra listor och kunniga kandidater.
– Det är ett väldigt brett kunnande i det här presidiet, sade Sjökvist som syftade på hur de olika personligheterna i presidiet med var sitt kontaktnät kompletterar varandra i uppdraget.
– Sedan gäller det att engagera människorna, både de som ska rösta och sedan också kandidaterna, tillade Caldén.
Enligt henne är de redan på kongressen offentliggjorda kandidaterna bra och dessutom uttryckte hon hoppfullhet gällande själva valet.
Till ABL:s påpekande om en eventuell valtrötthet efter kommunalvalet svarade Qvintus att alla partier har i princip samma huvudvärk.
– Det finns partier som kommer att gynnas ifall folk inte orkar gå och rösta, så är det ju alltid, kommenterade Qvintus men tillade att han tror på att alla partier försöker locka väljarna tillsammans till att rösta. Valdeltagandet såg han som en utmaning.
Till ABL:s fråga om kompromissvillighet och pragmatism svarade alla tre i det nya presidiet att de tror på sin förmåga att förhandla.
Qvintus nämnde Olof Palme som sin förebild när det gäller att åstadkomma kreativa kompromisser.
– Jag tycker att vi är ett parti som har alltid kunnat göra kompromisser och det ska vi fortsätta med, sade Qvintus som dock underströk att mänskliga rättigheter och demokrati är frågor där man aldrig kan kompromissa.
– Man måste kunna förhandla om olika saker från vår egen synvinkel, baserat på våra egna värderingar. Ibland lyckas det att få en kompromiss och ibland lyckas det inte.
Sjökvist betonade sin erfarenhet inom politiken och med arbetsmarknadsfrågorna och sade att han tror att oftast går det att hitta en kompromiss.
– Oftast finns det en väg framåt, sade Sjökvist.
– Det gäller att se helhetsperspektivet, det är kanske den allra viktigaste saken, tillade Caldén.
– Man kan kompromissa och samarbeta bara man vill, avslutade hon.
Till FSD:s styrelse valdes följande personer.
Ordförande Dimitri Qvintus, Helsingfors
Första vice ordförande Anna Caldén, Nykarleby
Andra vice ordförande Peter Sjökvist, Närpes
Kai Alajoki, Åbo
Kjell Grönqvist, Sibbo
Larserik Häggman, Raseborg
Elin Härmälä, Pedersöre
Mats Lagerstam, Raseborg
Jonna Lindqvist, Vasa
Arseniy Lobanovskiy, Tammerfors
Jacob Storbjörk, Jakobstad
Heidi Åkerfelt, Raseborg
Rebecca Åkers, Korsholm
Till ersättare valdes Martin Nybom och Holger Wickström från Raseborg samt Lilian Strömberg från Esbo.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Nyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter