Opinion
1.3.2025 09:31 ・ Uppdaterad: 1.3.2025 09:31
Diplomatisk härdsmälta i Vita huset – men vad händer nu?
Det vi fredagen 28 februari såg äga rum i Vita husets ovala rum var både allvarligt och djupt bekymmersamt. Det facto var det som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj blev utsatt för från president Donald Trump och hans ännu mer oborstade vice president JD Vance rena bakhållet.
Inför internationella medier och TV-kameror gjorde Trump och Vance allt för att förödmjuka och mobba Ukrainas president, och som ändå lågmält försökte ge svar på alla påståenden och anklagelser. Zelenskyj borde visa tacksamhet för att han alls fick sitta i Ovala rummet och prata med USA:s president, menade Vance. Trump gick t.o.m. så långt att han, trots Zelenskyjs usla kort, ändå inte köpte den amerikanska förhandlingarna med Putin. Trump anklagade Zelenskyj ”att gambla med ett tredje världskrig”. Ett helt orimligt påstående helt utan substans.
Något liknande har man aldrig tidigare sett mellan två statschefer i Vita huset. Rena diplomatiska härdsmältan var omdömet brett i media och även bland många i kongressen.
Detta sker samtidigt som ett av det ryska aggressionskriget hårt pressade Ukraina som mest behöver såväl USA:s som Europas stöd för Ukrainas säkerhet och framtid. Men det är inte bara viktigt för Ukraina utan även för hela Europas framtid. Att den amerikanske presidenten i detta läge uppträder så här – ”det blir utmärkt tv”, sa han – är djupt ansvarslöst och helt utan vettigt konsekvenstänk. Allt bara för att han inte gillar Zelenskyjs person och att han vågar uttala invändningar och heller inte utan säkerhetsgarantier vill skriva på några diktat om mineralavtal med USA.
Så något underskrivet avtal blev det inte och den planerade pressträffen och middagen ställdes också in. Och president Volodymyr Zelenskyj avbröt och åkte iväg utan några besked om den blir någon fortsatt dialog med Trump.
Så mycket viktigare då att Europa nu samlat – undantaget Orbáns Ungern – ger Zelenskyj och Ukraina ett helhjärtat och kraftfullt stöd, också som en markering mot Trump, så Ukraina fortsatt orkar stå emot Ryssland. Detaljerna kring hur det stödet ytterligare kan och bör byggas ut behöver de eurpeiska ledare som på söndag ska mötas hos brittiska premiärministern Keir Starmer på 10 Downing Street i London. Ty det är nu en ännu större nödvändighet efter härdsmälta i Vita huset.
Sedan är det bara att hoppas att också den amerikanska administrationen tänker över sitt utmanande agerande och efter lite tryck från tunga europeiska ledare även de förstår att det ligger i allvar vårt intresse att alla bidrar till att Ukraina kan nå en rättfärdig och varaktig fred med Ryssland.
Men det är tyvärr ingalunda säkert att en så snarstucken och fåfäng ledare som Trump – lyssnar mer på Putin än europeiska ledare och ukrainska statschefen – låter sig övertygas om vad som långsiktigt är bäst för allas vår trygghet och säkerhet.
Ty Trump är ingen normal politiker. Snarare är och förblir Trump fortsatt, sin personlighet trogen, att vara en skrämseltaktiskt förhandlande fastighetsmogul också på den internationella politiska scenen. Och gärna hellre visar beundran för andra självsvåldiga härskare som Putin än lyssna på folkvalda europeiska ledare. Men överlever han så hela sin mandatperiod?
Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Opinion
23.2.2025 21:39
Europa väntar nu på att Tyskland kliver fram
Opinion
18.2.2025 16:20
Upprustad malmbana – Sveriges viktiga bidrag i Natosamarbetet
Norden
17.2.2025 09:40
Arbeiderpartiet i Norge i vinnarhålet igen
Huvudnyheter
16.2.2025 08:00
Högklassig underhållning och angeläget politiskt innehåll på Vänfesten i Ekenäs