Opinion

23.2.2025 21:39 ・ Uppdaterad: 24.2.2025 08:32

Europa väntar nu på att Tyskland kliver fram

Steffen Prößdorf/Wikimedia Commons
Förbundskansler Olaf Scholz under valkampanjen i Erfurt. SPD ser ut att gå mot ett stort nederlag i förbundsdagsvalet.

 

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

Den 23 februari gick 59 miljoner tyskar till ett ödesval om inte bara Tysklands utan delvis även Europas framtid. Tyskland är ekonomiskt sjukt efter två år av negativ tillväxt, och med många krisande företag som stora Volkswagen och andra. Och samtidigt är inte bara Tyskland utan hela Europa chockat efter att Trump över Ukrainas huvud tagit kontakt med Putin och är beredd att kasta Ukraina till vargarna.

 

Är kristdemokraternas elitistiska Friedrich Merz, CDU, rätt person att nu styra som förbundskansler efter SPD:s Olaf Scholz? Sannolikt så anser runt 29 % av de tyska väljarna. Och det då i koalition med en trolig juniorpartner SPD – men då ersatt med populära försvarsministern Pistorius, och möjlig kommande utrikesminister.

SPD går in då som en försvagad part med bara runt 16,4 procent (- 9 %) i väljarstöd. En stor besvikelse för Scholz. Möjligen kommer också De Gröna med runt 12 procent i stöd att ingå i nya regeringen; då en ”kenyakoalition”. Detta särskilt som liberala FDP gjort ett svagt val och ser ut att falla ur nya förbundsdagen med någon tiondels procent under 5 procent; spärrgränsen. Det har även FDP:s ledare Lindner nu erkänt i tyska medier.

Men det viktiga här är att också efter valet är ”brandmuren” mot högerradikala AfD kvar, trots att de nu får 20 procent i väljarstöd, varav många missnöjda väljare p.g.a. migrationsfrågan. En fråga som främlingsfientliga och ryssvänliga AfD är starkt profilerat på, främst i östra Tyskland.

De tyska vänsterpartiet Die Linke – också med rötter i forna DDR – gjorde en stark valspurt bland unga väljare och fick nu runt 8,5 procent (+ 4 %) i stöd. Delvis på bekostnad av det ”vänsterkonservativa” BSW (ryssvänligt) som fick 4,97 % och inte klarade spärren till förbundsdagen.

I detta läge när Europa står inför sina största utmaningar sedan andra världskriget väntar många på att tunga Tyskland ska få fart på sin stagnerande ekonomi igen och börja visa lite mer ledarskap igen. Är CDU:s Merz – i partnerskap med SPD:s Boris Pistorius – mannen att åstadkomma just detta? Ja, det återstår att se.

Tids nog vet vi när den nya regeringen är på plats – till påsk, säger Merz. Och regeringen (CDU, SPD plus troligen De Gröna) även då ska presentera sitt program för de kommande åren. Och kanske dessutom även axeln Frankrike-Tyskland (Macron och Merz) får sin renässans inom EU, som när Mitterand och Kohl styrde…?

Jag betraktar den politiska kartan illustrerad valkretsmässigt, efter söndagens val till tyska förbundsdagen. SPD, Socialdemokraterna, ”håller stången” som största parti enbart i klassiskt starka fästen som Hamburg, Bremen, Duisburg, delar av Hannover, i övrigt är det mestadels CDU i gamla väst och AfD i gamla öst. Ändå är samstämmiga rapporter ense om att ansvarstagandet nog i första hand kommer att vila på CDU och SPD.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

UPPDATERING 24.2 kl 9.44 BSW är under spärren till skillnad från vad det såg ut under en del av kvällen och bektratelsen av den politiska kartan har lagts till.

UPPDATERING 24.2 kl 10.32 FDP:s siffra efter att alla valkretsar har rapporterat är 4,3 %, lägre än vad det såg ut att vara under kvällen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU