Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eduskunta alkoi puida mielipiteitä jakavaa käännytyslakia – Mauri Peltokankaan poissaolo yllätti

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Hallintovaliokunnan varapuheenjohtaja, kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen esitteli valiokunnan mietinnön eduskunnan täysistunnossa 9. heinäkuuta.

Eduskunta aloitti tiistaina mielipiteitä jakavan käännytyslakina tunnetun poikkeuslain käsittelyn.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Keskustelun alkajaisiksi ihmetystä herätti, miksi hallintovaliokunnan mietinnön käännytyslaista esitteli valiokunnan varapuheenjohtaja Pihla Keto-Huovinen (kok.) eikä puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.). Vielä eilen Peltokangas sanoi toimittajille, että esittelee mietinnön itse eduskunnalle.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kertoo viestipalvelu X:ssä, että Peltokangas on sairausloman vuoksi estynyt olemasta paikalla eduskunnassa ja esittelemästä mietintöä.

Aiemmin tänään Iltalehti uutisoi, että Peltokangas on pyytänyt välittämään tiedon, että hän on kipeä ja sairaalahoidossa. Lehti sai tiedon Peltokankaan tilanteesta perussuomalaisten viestinnästä.

Peltokankaan poissaolo tuli yllätyksenä myös eduskunnan suuressa salissa keskustelua johtaneelle varapuhemies Paula Risikolle (kok.).

Täysistunnon alussa Risikko sanoi ensin, että Peltokangas esittelee valiokunnan mietinnön. Risikko joutui kuitenkin toteamaan, ettei Peltokangas ole paikalla.

Myöskään Keto-Huoviselle ei ollut tullut etukäteen tietoa Peltokankaan poissaolosta.

Lisää aiheesta

-  Sain tiedon juuri ennen kuin menin ilmoittamaan Peltokankaan poissaolosta pääsihteerille ja puhemiehelle salissa, Keto-Huovinen kertoi tekstiviestitse STT:lle.

Eduskunnan viestinnästä kerrottiin STT:lle, että eduskunnan järjestelmiin ei ole tullut ilmoitusta Peltokankaan poissaolosta.

STT ei ole tavoittanut Peltokangasta eikä hänen eduskunta-avustajaansa kommentoimaan asiaa.

KÄÄNNYTYSLAILLA on tarkoitus torjua Suomeen kohdistettavaa välineellistettyä maahantuloa. Välineellistetyssä maahantulossa ihmisiä käytetään hyväksi vihamielisen valtiollisen painostamisen tarkoituksessa. Kyse on hybridivaikuttamisesta, jolla etsitään haavoittuvuuksia ja yhteiskunnan heikkoja kohtia.

Keto-Huovisen mukaan lain yhtenä tavoitteena on, että itärajan rajanylityspaikkoja voisi avata liikenteelle. Itäraja on ollut useita kuukausia kiinni.

-  Nykyinen itärajan rajanylityspaikkojen täyssulku estää tavanomaisen rajanylitysliikenteen Suomen ja Venäjän välisen maarajan kautta kokonaan, mikä vaikuttaa merkittävästi laajan ihmisjoukon normaaliin liikkumiseen ja perhe-elämään.

Suomen itärajalla viime syksynä alkanut rajaturvallisuuden vakava häiriötilanne ja välineellistetyn maahantulon uhka jatkuvat Keto-Huovisen mukaan edelleen.

-  Hallintovaliokunta pitää saamansa selvityksen perusteella uhkaa edelleen korkeana. Uhka tilanteen eskaloitumiseen on erityisen korkea sen vuoksi, että Suomen rajojen läheisyydessä oleskelee erittäin todennäköisesti edelleen merkittäviä määriä ihmisiä, jotka voidaan välineellistää Suomeen.

Valiokunta korostaa, että vielä oleellisempaa tilanteen arvioinnissa on kuitenkin se, että määrä voi kasvaa Venäjän viranomaisten myötävaikutuksella huomattavasti ja erittäin nopeasti.

KÄÄNNYTYSLAILLA halutaan estää tietyissä tilanteissa ihmisten maahanpääsy Suomeen ilman oikeutta turvapaikanhakuun itärajalla ja sen läheisyydessä, elleivät he ole esimerkiksi erityisen haavoittuvassa asemassa. Rajan ylittäneet käännytettäisiin pois Suomesta.

Lain soveltaminen olisi maantieteellisesti ja ajallisesti rajattua sekä erittäin korkean kynnyksen takana esimerkiksi tilanteissa, joissa kansalliseen turvallisuuteen kohdistuu vakava uhka. Päätös lain soveltamisesta voitaisiin tehdä enintään kuukauden ajaksi kerrallaan, ja sen tekevät yhteistoiminnassa valtioneuvosto ja presidentti. Laki olisi voimassa vuoden sen voimaantulosta.

Poikkeuslaki vaatii viiden kuudesosan enemmistön, jotta se voidaan säätää kiireellisenä ja saataisiin voimaan tällä vaalikaudella. Äänestys on näillä näkymin perjantaina, ja siitä voi tulla tiukka.

Mielestäni on liioiteltua, että tässä oikeusvaltiota nyt romutetaan.

SDP:N eduskuntaryhmä vaikuttaisi olevan vaa’ankieliasemassa ratkaisevassa äänestyksessä. Vaikka ryhmä kuittasi tänään hyväksyvänsä mietinnön, on joukossa edelleen edustajia, jotka vastustavat lakia. Myös tiistaina täysistunnossa käydyssä useita tunteja kestäneessä keskustelussa kuultiin SDP:n edustajien kantoja niin lakiesityksen puolesta kuin vastaan.

Esimerkiksi perustuslakivaliokunnan jäsen ja entinen puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) perusteli myönteistä kantaansa sillä, että lain säätäminen poikkeuslakina on oikeusvaltion keino tehdä hallitusti ja tietoisesti perustuslaista poikkeuksia.

Hän nosti esiin, että laki on rajattu alueellisesti, ajallisesti ja sisällöllisesti ja että sen hyväksyminen merkitsisi rajattua poikkeusta ihmisoikeuksista.

-  Rajatun alueen ulkopuolella ihmisoikeudet ovat täysimääräisesti voimassa. Mielestäni on liioiteltua, että tässä oikeusvaltiota nyt romutetaan, ja kannatan sen vuoksi tätä lakia.

Lain vastustajaksi ilmoittautunut SDP:n Elisa Gebhard puolestaan luonnehti esitystä kelvottomaksi. Gebhardilla on oikeustieteellinen koulutus, kuten Ojala-Niemelälläkin.

-  Pelkään pahoin, että hallitus on tuonut meille täysin kelvottoman esityksen, joka samalla luo vaarallisen ennakkotapauksen siitä, miten kävelemme ihmisoikeuksien yli. Autoritaarisessa, häikäilemättömästi toimivassa naapurivaltiossa tätä epäilemättä odotetaan, Gebhard sanoi.

Myös kokoomuksen Juha Hänninen arveli naapurivaltion saaneen jo, mitä halusi.

-  Tässä hybridisodassa on vihollinen jo saavuttanut sen, minkä se haluaa, ja nauraa nyt partaansa. Se on saanut aikaan ristiriitaa täällä eduskunnassa ja maassamme.

AINOA hallituspuolue RKP:n edustaja, joka toistaiseksi on käyttänyt puheenvuoroja keskustelussa, on jo aiemmin lakiesityksen vastustajaksi ilmoittautunut Eva Biaudet.

RKP:n eduskuntaryhmä jätti tiistaina ryhmäkokouksessa kantansa mietintöön vielä avoimeksi, sisäinen keskustelu jatkuu torstaina. Ryhmän puheenjohtaja Otto Andersson ei kertonut, kuinka moni ryhmässä vastustaa lakia Biaudet’n lisäksi. Hän sanoi, ettei työrauhan turvaamisen vuoksi halua avata sisäisiä keskusteluja.

Anderssonin mukaan hallintovaliokunnan mietintö tuli niin myöhään maanantai-iltana, että RKP:n ryhmässä tarvittiin lisää aikaa siihen perehtymiseen.

OPPOSITIOPUOLUE vihreiden eduskuntaryhmä vastustaa käännytyslaiksi kutsuttua poikkeuslakia. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne katsoo esimerkiksi, ettei vaihtoehtoisia tapoja torjua välineellistettyä maahanmuuttoa ole riittävästi selvitetty.

Vihreiden entinen puheenjohtaja, entinen sisäministeri Maria Ohisalo puolestaan kertoi lähestyneensä presidentti Alexander Stubbia asiassa. Hän sanoi toivovansa presidentin ottavan kantaa vielä siihen, kuinka suomalaista oikeusvaltiota ja demokratiaa suojataan, jos ja kun sen tukipilareita näin murretaan.

Sanna Nikula, Iiro-Matti Nieminen / STT

Uutista täydennetty klo 15.25 tiedolla, että Peltokankaan poissaolo tuli yllätyksenä myös Keto-Huoviselle.
Täydennetty uudestaan klo 16.37 kauttaaltaan mm. tiedolla Peltokankaan sairastumisesta sekä poiminnoilla eduskunnan keskustelusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE