Politiikka
7.3.2017 15:40 ・ Päivitetty: 7.3.2017 15:42
Eduskunta keskusteli sotesta – “Sali on nyt niin täynnä mörköjä, että kansanedustajien on vaikea mahtua mukaan”
Eduskunta kävi tiistaina lähetekeskustelua historiallisesta sote- ja maakuntalakipaketista, jolla oli pituutta runsaat tuhat sivua ja painoa tulostettuna yli kaksi kiloa.
Paketin painoa lisää muun muassa se, että siinä pyritään järjestämään sosiaali- ja terveyspalvelut jatkossa laajalla ja hallinnollisesti yhtenäisellä alueella ja siirtämään ne sen vuoksi parilta sadalta kunnalta kahdeksantoista maakunnan vastuulle. Tavoitteena uudistuksella on muun muassa kustannussäästöt ja palvelun laadun paraneminen.
Kokonaisuuteen olennaisesti kuuluva ja julkisuudessa paljon huomiota saanut valinnanvapauslainsäädäntö on tulossa käsittelyyn erikseen 27. huhtikuuta. Tästä huolimatta tiistain keskustelu kiertyi useampaan kertaan vielä lausuntokierroksella olevan valinnanvapausmallin ympärille.
Oppositio toisti salissa asiantuntijoiden esittämää kritiikkiä, jossa mallin nähdään muun muassa vesittävän säästötavoitteet ja lisäävän asiakkaiden epätasa-arvoa.
Myös kaikki hallituspuolueet mainitsivat valinnanvapauden ryhmäpuheenvuoroissaan. Kokoomus, jolle malli on tärkein, oli selkeimmin entisillä linjoillaan eikä vaikuttanut ryhmäpuheen perusteella peruuttaneen kannoistaan.
Keskustan puheenvuoron käyttänyt Timo V. Korhonen sanoi valinnanvapauden olevan puolueelle “yksi keino huolehtia ihmisten yhdenvertaisuudesta”.
Tällaista ei ole tehty missään muualla maailmassa, sen voin allekirjoittaa. Eri asia kuinka viisasta se on.
Lisää aiheesta
– Valinnanvapaus keskusteluttaa. Onkin aivan välttämätöntä, että valinnanvapauden jatkotyöstössä on huomioitava vakavasti lausuntokierroksen aikana kentältä ja asiantuntijoilta tuleva palaute sekä perustuslailliset näkökulmat, Korhonen totesi.
Perussuomalaisten Vesa-Matti Saarakkala mainitsi valinnanvapausmalliin liittyvät “vaaranpaikat”.
– Perussuomalaisten mielestä olisi sääli, jos näin hyvä hallintomalli kaatuisi ongelmiin valinnanvapaushaaveiden muotoilemisessa lakipykäliksi – aikataulurajoitteista puhumattakaan, Saarakkala sanoi ryhmäpuheenvuorossaan.
– Ilman tietoa siitä mitä valinnanvapausmallia ollaan viemässä eteenpäin koko tätä esitystä on todella vaikea käsitellä, totesi kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
SDP:n Eero Heinäluoma arveli hallituksen hylkäävän asiantuntijoiden kritiikin, koska maakunta- ja soteuudistuksen valmistelu on edellyttänyt niin suuria poliittisia kompromisseja, ettei esitystä pystytä enää korjaamaan.
– Tällaista ei ole tehty missään muualla maailmassa, sen voin allekirjoittaa. Eri asia kuinka viisasta se on, Heinäluoma sanoi.
Asiantuntijoiden kuuntelemisesta huomautti myös Antti Lindtman (sd.), jonka mukaan sote-uudistukselle asetetut tavoitteet ovat kääntymässä päälaelleen.
Mitä tulee valinnanvapausasiaan, se tulee myöhemmin.
Lindtman luonnehti opposition kritiikkiä aika miedoksi ja kysyi miksi hallitus pakottaa Helsingistä käsin maakuntia perustamaan yhtiöitä eikä luota paikallispäättäjiin.
Keskustan hiljattain aloittanut kansanedustaja Pekka Puska muistutti, ettei valinnanvapausmalli ole parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.
– Nyt on kyse siitä miltä pohjalta toiminnot järjestetään. Mitä tulee valinnanvapausasiaan, se tulee myöhemmin. Palataan siihen aikanaan, Puska yritti.
Kokoomuksen Ben Zyskowicz kiinnitti huomionsa keskustelun kuumentumiseen.
– Tämä sali on nyt niin täynnä mörköjä, että kansanedustajien on vaikea mahtua mukaan, Zyskowicz totesi ja huomautti oppositiota Ruotsin vastaavasta mallista.
– Jos tämä on niin surkea malli, miksei demarit ja vihreät ole peruuttaneet siitä mallista, joka siellä on ollut kymmenen vuotta käytössä, hän kysyi.
SDP:n Sirpa Paatero vastasi, että Ruotsissa mietitään koko ajan miten uudistus saadaan peruutetuksi.
Lähetekeskustelu on eduskunnassa edelleen käynnissä ja sen odotetaan kestävän iltaan saakka.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.