Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eero Heinäluoma nimeää syyt, miksi kokoomus jäi ulos Säätytalolta – “Tämä avasi tien sille, että keskusta nousi vakavaksi vaihtoehdoksi”

SDP:n eurovaaliehdokas Eero Heinäluoma sanoo, että hallitustunnustelija Antti Rinteen ratkaisu hallitusneuvotteluiden puoluekoostumuksesta oli päätöksenä juuri sellainen suora ja konstailematon, kuten Heinäluoma itse kaipasi toukokuun alussa kirjoituksessaan Maaseudun Tulevaisuudessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

– Hallitustunnustelija ansaitsee ison tunnustuksen. Hän veti tunnusteluvaiheen määrätietoisesti lävitse. Ei tullut ylimääräistä viivettä tai piruetteja.

Heinäluoma arvioi kokoomuksen vetäneen neuvottelut liian kireälle.

– Kokoomus käytti julkisuudessakin puheenvuoroja, että niistä olisi voinut päätellä, että kokoomus on hallituksen muodostajan ja pääministeripuolueen asemassa.

Heinäluoma viittaa myös kokoomuksen leikkauslinjaan.

– Kun vaalit pidetään, pitää katsoa, mitä kansa haluaa politiikan sisällöltä. Selvästi haluttiin muutos menneen vaalikauden politiikkaan ja hallituksen työhön.

Heinäluoma muistuttaa, että hallitus menetti suosiostaan hallituskauden aikana noin puolet.

Lisää aiheesta

– Silloin se viesti on ennen muuta, että pitää hakea muutosta. Näytti siltä, että kokoomuksen kannannotot olivat pikemminkin jatkamassa kuin muuttamassa vanhaa politiikkaa. Tämä avasi tien sille, että keskusta nousi vakavaksi vaihtoehdoksi.

Keskusta sitä vastoin on osoittanut valmiutta muuttaa politiikkaansa. Lisäksi sen puheenjohtaja vaihtuu.

– Kaikki tämä kielii siitä, että myös keskustassa ajatellaan, että jotain pitää tehdä toisin. Siinä mielessä keskusta on ehkä lukenut paremmin vaalitulosta kuin kokoomus.

Heinäluoma huomauttaa myös, että kokoomus otti voimakkaasti kantaa siihen, ettei vasemmistoliitto mahdu sen kanssa samaan hallitukseen.

– Oppositiokauden aikana SDP:n ja vasemmistoliiton välille syntyi uudenlainen yhteistyösuhde ja keskinäistä luottamusta.

Heinäluoman mukaan vailla merkitystä ei ole sekään, että nyt neuvotteluissa olevat puolueet muodostaisivat hallituksen 117 kansanedustajan voimin.

– On selvää, että 117 paikkaa on huomattavasti vahvempi hallitusenemmistö kuin vähän päälle sata paikka olisi ollut. Siinä mielessä vasemmistoliiton läsnäololla on aitoa merkitystä myös, että hallituksen politiikka voi olla vakaata ja ennustettavaa.

Heinäluoma arvioi, että keskusta haluaa olla siellä, missä valtaa käytetään.

– Iät ja ajat keskusta on ollut mieluummin siellä vallan puolella asioihin vaikuttamassa kuin ulkona huutamassa.

Keskustan kynnyskysymysten listaa Heinäluoma pitää erikoisena.

– En ole näin montaa kynnyskysymystä nähnyt enkä erityisesti vaalit hävinneeltä. Oli siinä aikamoinen paradoksi. Kun niitä luki tarkemmin, olihan ne sillä tavalla fiksusti kirjoitettu, että ne olivat signaaleja keskustalle tärkeistä asioista. Ei se neuvotteluja ole estänyt eikä estä.

Heinäluoma sanoo, että SDP ja keskusta ovat käytännönläheisiä puolueita, joten hän uskoo sovun ja yhteisen ohjelman kyllä syntyvän, vaikka vaikeita hetkiä tulisikin.

– Vaikeimmat kysymykset saattavat olla tällä kertaa verokysymykset. Iso kysymys on, onko hallituksella kykyä ja rohkeutta kulkea nyt jo edesmenneen professorin Kari S. Tikan viitoittamalla tiellä eli laajat veropohjat ja alhaiset verokannat. Tikan veropuolen elämäntyö on edelleen kestävää. Kaikki yleensä vannoo aina sen nimiin, että pitää katsoa, että veropohja on laaja, jolloin verotus pysyy kohtuullisena. Mutta kun tullaan käytäntöön, alkaa tulla härpäkkeitä ja poikkeuksia ja poikkeuksien poikkeuksia. Härpäkeviidakon siivoaminen ei tule olemaan ihan helppo juttu, mutta työ tekijäänsä kiittää. Jos on selkeä verojärjestelmä ja laaja veropohja, se palvelee talouden kasvua ja toimeliaisuutta. Sitä kautta syntyy työtä ja myös verotuloja.

Heinäluoma ihmettelee, että uuden mahdollisen hallituksen työ tuomittiin heti, “kahden tunnin sisällä ja osa ehti jopa ensimmäisenä”.

– Pidän sitä eriskummallisena, että annetaan arvosanat ennen kuin on kuultu ensimmäistäkään asiaa, mitä hallitus aikoo tehdä.

Heinäluoma arvelee, että taustalla oli paljon turhautumaa.

– Sekin ehkä vaikutti voimasanoihin. Mutta on ennenaikaista arvioida hallitusneuvotteluja tai oletettua lopputulosta. Senkin takia pitää mennä varovasti, että nähdään, että hallitus syntyy. Pitää mennä vaihe kerrallaan.

Heinäluoma sanoo, että jos hallitus syntyy tällä kokoonpanolla, oppositiosta tulee erilainen, mitä on totuttu näkemään, kun oppositiossa olisi kolme oikeistolaista puoluetta: kokoomus, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit.

– Oppositioon jäänti on aina mahdollisuus ja jopa velvollisuus uudistumiseen. Jos ajattelen omia eduskuntavuosiani, en ole oppinut missään muualla niin paljon kuin oppositiossa. Siellä oppii kansanvallan ja demokratian kunnioitusta ja siellä väistämättä täytyy oppia kuuntelemaan muita. Et pysty vaikuttamaan oppositiosta, ellei ole kykyä kuunnella muita. Kokoomukselle tämä on uusiutumisen paikka.

Heinäluoma sanoo, että hallituksessa aika on aina kortilla.

– Silloin on eduksi, jos on oppositioaikana asiat mietitty huolella ja on selkäytimessä käsitys, mitä lähdetään tekemään, ja näköala on pidemmälle kuin vain yhdessä tai neljässä vuodessa. Tällaista isompaa ohjelmallista uusiutumista suosittelen kaikille puolueille, jotka hallituksesta siirtyvät oppositioon.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE