Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

“Ei muuten pidä enää paikkaansa” – JHL:n Niemi-Laine syytteistä, ettei liitolla ole “munaa” koviin toimiin

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine arvioi kuten moni muukin liittojohtaja työmarkkinatilannetta erittäin vaikeaksi. Selkeimmin se näkyy siinä, että Posti- ja logistiikka-alan unioni on lakossa Postin työehtoshoppailun vuoksi. Monet muut liitot ovat lähteneet omilla toimillaan tukemaan PAUn vaatimuksia. SAK on yksimielisesti tuominnut Postin toiminnan, kun se ei ole kunnioittanut lakkoa vaan on lisännyt vuokratyön määrää.

Marja Luumi

Demokraatti

– JHL on mukana tukemassa lakkoa. Me emme tee lakonalaista työtä. Postin työehtoshoppailu on erittäin räikeää, kun se haluaa romuttaa työntekijöiden palkat ja muut työehdot. Laillisen lakon aikana Posti vielä rekrytoi uusia työntekijöitä. Tämä on julmaa, Niemi-Laine painotti työmarkkinakatsauksessaan liiton edustajiston syyskokouksessa keskiviikkona Vantaalla.

Hän huomautti, että myös teknologiateollisuudessa on ylityökielto, kun Teollisuusliitto ja työnantajien Teknologiateollisuus eivät ole päässeet eteenpäin työehtosopimusneuvotteluissa. Myös esimerkiksi Sähköliitossa on päällä työtaistelutoimia.

JHL:llä on itselläänkin jo nyt ennen kevään kovinta neuvottelurupeamaa omat koetinkivensä. Niemi-Laine otti esille Turun kaupungin Arkean, joka haluaa vaihtaa ruoka- ja siivous- ja kiinteistöpalvelun tessin halvempiin sopimuksiin. Neuvottelupöytään pääseminen vaati kolmen päivän lakon. Eilinen neuvottelu oli kuitenkin Niemi-Laineen mukaan “surkuhupaisa”.

– Työnantaja kertoi, että nyt ei enää neuvotella vaan keskustelemme, miten edetään halvempaan sopimukseen. Meidän neuvottelijamme ovat olleet todella ryhdikkäitä. Totesimme eilen, että työtaistelut tiukentuvat ja laajentuvat. Tällaista leikkiä ei pidä jatkaa.

Iloisiakin uutisia JHL:läisille tuli alkuviikosta. Rauman kaupunginvaltuusto äänesti kumoon kaupungin ruoka- ja puhtauspalvelujen ulkoistamisen – liikkeenluovutus torpattiin.

– Kiitän Rauman JHL:n urheita lakkolaisia. Teitte kovan työn ja se palkittiin.

Lisää aiheesta

Niemi-Laine kehui johtamansa liiton joukkovoimaa, jota käytetään oikealla tavalla.

– Tätä liittoa on pitkään syytetty siitä, että meillä ei ole niin sanotusti munaa tehdä kovempia toimia työnantajaa kohtaan. Ei pidä muuten enää paikkaansa. Jos työnantaja ei halua olla meidän “kaverimme”, pidämme huolen, että laitamme asiat itse kuntoon.

“Miksi kunnat eivät nosta veroprosenttiaan?”

Lisävaikeutta julkisen sektorin työmarkkinakierrokselle tuo kuntien viesti, että kuntatalous on kriisissä.

Noin 40 kunnassa käydään yt-neuvotteluja. Niemi-Laineen mukaan talouden tila ei ole niin huono kuin kunnat antavat ymmärtää.

– Maan hallitus on esimerkiksi palauttamassa kunnille takaisin oikeistohallituksen kunnilta leikkaamat valtionavut. Kaikkinensa tuo summa on 1,1 miljardia. Palautus on koko historian suurin valtionosuuksien palautus kunnille. Rahaa kunnille on siis tulossa.

JHL on ihmetellyt, miksi kunnat eivät voi nostaa veroprosenttiaan.

– Niinhän yrityksetkin tekevät. Kun kustannukset nousevat, asiakkaille laitetaan lisämaksu hintaan. Aika moni näkee, että tuloverotuksella ei pidä rahoittaa palveluja, Niemi-Laine ihmetteli.

Hän varoitti, että tällä asenteella julkiset palvelut rapistuvat: “Tähän on saatava muutos”.

Niemi-Laine painotti, että kuntatyönantajien pitäisi olla erityisen kiinnostunut siitä, miten kuntiin saadaan lisää työntekijöitä. Taistelu osaajista julkisen ja yksityisen sektorin välillä vain kiihtyy. Joissakin kunnissa on otettu käyttöön rekrytointiraha, jolla haetaan muun muassa sosiaalityöntekijöitä.

– Reilumpaa olisi maksaa sen tasoisia palkkoja, että ihmiset tulevat julkiselle puolelle töihin.

“Kiinteä korvaus olisi paras vaihtoehto.”

JHL on tänä vuonna tehnyt kaksi isoa kyselyä jäsenistölleen, millä tavoitteilla liiton pitäisi lähteä työmarkkinaneuvotteluihin. JHL:n väki haluaa ehdottomasti eroon kilpailukykysopimukseen liittyvistä lisätyötunneista. Niemi-Laineen mukaan SAK:n liitot ovat sopineet, että tavoitteena on poistaa kiky-tunnit kokonaan työehtosopimuksista tai sitten niistä on maksettava oikeudenmukainen korvaus.

– Kiinteä korvaus olisi JHL:läisten mielestä paras vaihtoehto, jos lisätyötunnit säilyvät edelleen.

JHL tavoittelee pidempiaikaista palkkaohjelmaa, jolla naisvaltaisella alalla kurottaisiin palkkakuilua umpeen suhteessa teollisuusaloihin. Niemi-Laine toivoi, että tavoite leviää kaikkiin kunta-alan neuvottelupöytiin, joissa ei ole palkkaliukumia. Hän vaatii, että valtiovarainministeriöltä pitää tulla lisää rahaa.

JHL:n puheenjohtaja arvioi, että työnantaja tulee taatusti kertomaan, kuinka kuntapuolen ansiotulot ovat kehittyneet hyvään suuntaan.

Ensi kesänä lomarahat palaavat siihen tasoon, jossa ne olivat ennen kiky-sopimusta.

– Meidän on oltava tarkkana, ja viestittävä, että kyseessä ei ole uusi raha, vaan raha joka palautetaan kolmen vuoden jälkeen tasoltaan samaksi kuin ennen kikyä.

Niemi-Laineen viesti edustajistolle oli, että “pidetään yhdessä meteliä ja kiinni siitä, että työnantaja ei nitistä meitä neuvottelupöydässä”.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE