Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Eri maiden sosiaaliturvajärjestelmien vertaileminen on hankalaa, mutta millainen on paljon puhuttu Britannian “yleistuki”?

Rakennustyöntekijöitä töissä One Blackfriars -rakennuksen katolla Lontoossa. Rakennus tunnetaan myös nimell' "vaasi".

Suomen sosiaaliturvan uudistamiseen on viime aikoina haettu toistuvasti mallia Britanniasta. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo yhtyi viikonloppuna brittimallin tukijoihin, kun hän esitti kokeilua, jossa sosiaalietuuksia koottaisiin yhteen könttään saarivaltion esimerkin mukaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Myös SDP on valmistellut Demarinuorten mallin pohjalta oman yleisturvamallin, joka sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan selkeyttäisi sosiaaliturvaa ja tekisi siitä oikeudenmukaisemman sekä kannustaisi ottamaan töitä vastaan.

– Siinä yhdistetään eri tukimuotoja ja vähennetään väliinputoamisia. Luotamme ihmiseen ja kannustamme heitä töihin. Näemme, että parempi tulos saavutetaan porkkanan kuin kepin kautta, Lindtman totesi Ylelle.

Mutta millainen on Britanniassa käyttöön otettu Universal Credit, vapaasti käännettynä yleistuki, ja onko se ylipäätään sovellettavissa Suomeen?

Britanniassa 2012 käynnistettyä uudistusta perusteltiin samoilla syillä kuin Suomessa: perusetuudet kuten työttömyys- ja toimeentulotuki sekä asumistuki haluttiin yhdistää byrokratian keventämiseksi ja työnteon kannustavuuden lisäämiseksi.

– Britanniassa oli ihan sama tilanne kuin Suomessa ennen kuin he siirtyivät tähän systeemiin. Siellä oli kuusi eri tukimuotoa, jotka pitkälti vastaavat näitä Suomen tukimuotoja tällä hetkellä. Se tekee Britannian mallista niin mielenkiintoisen, sanoo kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Kristillisdemokraatit on liputtanut brittimallin puolesta vuodesta 2015 lähtien. Maanselkä on kirjoittanut aiheesta kirjan ja lobannut aktiivisesti asian puolesta.

Lisää aiheesta

Britannian yleistuki sopeutuu automaattisesti työtuloihin, eikä romahda kerralla, jos ottaa vastaan työtä. Kannustinloukut ovat Suomen sosiaaliturvan keskeisimpiä ongelmia.

Britanniassa joustavat työmarkkinat.

Eri maiden sosiaaliturvajärjestelmien ja tukimuotojen vertaileminen on hankalaa. Britanniassa sosiaaliturvan taso on alhaisempi ja tuloerot aivan toista luokkaa kuin Suomessa. Myös työmarkkinat ovat erilaiset: Britanniassa työmarkkinat ovat joustavat ja nopeasti liikkuvat ja työttömyys on selvästi Suomea alhaisempaa.

Sosiaaliturvassa keskeinen ero on se, että Britannian tukimalli on selvästi holhoavampi kuin Suomessa. Etuuksien saaminen edellyttää hakijalta sitoutumista henkilökohtaiseen ohjaukseen ja jopa päivittäisiä käyntejä työvoimatoimistossa. Jos työtön ei noudata velvoitteitaan, tuki voidaan perua useaksi vuodeksi.

Tästä huolimatta Britannian mallille löytyy paljon kannatusta Suomesta. Brittimallin tukijoiden mukaan Suomen sosiaaliturva on liian passivoiva eikä kannusta työttömiä hakeutumaan nopeasti työmarkkinoille.

– Meillä on kohtalaisen korkeat tukitasot, mutta todella heikko ohjaus ja henkilökohtainen tuki hakijoille, Maanselkä sanoo.

– Suomi on vähän niin kuin netti-itsepalveluyhteiskunta. Sinun täytyy itse suoriutua mahdollisimman pitkälle. Se ei ole mielestäni hyvä asia.

Paperilla eri tukimuotojen yhdistäminen voi näyttää hyvältä, mutta käytännön toteutus on toinen juttu.

Universal Credit on joutunut opposition ja median hampaisiin toistuvien toimeenpano-ongelmien vuoksi. Tukien maksu on viivästynyt muun muassa takkuilevien tietojärjestelmien takia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE