Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

EU:n ministerikokouksen saldo: Konkreettista päätöstä Ukrainan puolustuksen avuksi ei tullut

AFP / LEHTIKUVA / ANATOLII STEPANOV

Mittavan apupaketin eteneminen Yhdysvaltojen edustajainhuoneessa toi Ukrainalle pilkahduksen valoa, mutta maanantaina EU-maiden ulko- ja puolustusministerien kokouksesta Luxemburgista ei saatu konkreettisia apupäätöksiä Ukrainan puolustuksen tueksi.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomea kokouksessa edusti ulkoministeri Elina Valtonen (kok.). Hänen mukaansa Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban ja puolustusministeri Rustem Umjerovin tilannepäivityksen jälkeen aihe optimismiin oli vähäistä.

Venäjä on muun muassa moukaroinut Ukrainan energiajärjestelmää erittäin vakavasti.

-  Viikonlopun jenkki-päätöksen jäljiltä tunnelma on ollut ehkä aavistuksen helpottuneempi kuin jos Ukraina-tuki ei olisi mennyt läpi, Valtonen sanoi.

Media kyseli EU:n ulkopolitiikan korkealta edustajalta Josep Borrellilta kokouksen jälkeen, miksi konkreettisia ilmoituksia avusta ei tule. Borrell selitti tilannetta muun muassa sillä, että avun toimittaminen vaatii koordinointia ja sen tutkimista, mitä kenelläkin on annettavana.

Useat ministerit – muun muassa Hollannista ja Ruotsista -  kertoivat maanantaina, että maat tarkastelevat mahdollisuuksiaan toimittaa uutta ilmapuolustusta Ukrainalle.

KOKOUKSESSA Valtonen ja Italian ulkoministeri Antonio Tajani esittelivät yhteisiä näkemyksiä välineellistetystä maahanmuutosta ja ihmissalakuljetuksesta. Taustalla on epävirallinen asiakirja, jonka maiden ministeriöt olivat laatineet EU-maille ennen kokousta.

Lisää aiheesta

Tajani on johtanut Forza Italia -puoluetta Silvio Berlusconin kuoleman jälkeen ja toimii ulkoministerinä Georgia Melonin hallituksessa. Meloni kuuluu kansalliskonservatiiviseksi tai laitaoikeistolaiseksi luonnehdittuun Italian veljet -puolueeseen.

Useita kohtia käsittelevässä paperissaan Suomen ja Italian ministeriöt ehdottavat muun muassa, että EU:ssa ja Natossa pitäisi kehittää keinoja välineellistetyn maahantulon tunnistamiseksi hybridioperaatioiden osana. Konkreettisena keinona taklata ilmiötä on mainittu strateginen viestintä maihin, jotka ovat pahantahtoisten toimijoiden vaikuttamisviestinnän kohteina.

Valtosen mukaan Suomi myös aikoo olla aktiivinen raja-asioissa myöhemmin, kun Liettuan käännytyksiä sen rajoilla käsitellään Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa. Valtonen totesi, että Suomi aikoo tukea Liettuaa tapauksessa.

– Tämä on nyt siirtynyt suureen jaostoon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, mikä mahdollistaa sen, että myös kolmannet maat voivat tehdä sivuväliintulon tähän Liettuan tapaukseen.

Valtosen mukaan tarkoitus on tuoda esille sitä, millaisesta hybridivaikuttamisesta on oikeudellisesti kyse ja kuinka siihen tulisi voida lain raameissa vastata.

SUOMEN ja Italian paperissa esitetään myös, että ulkorajojen valvontaa tiukennetaan ja yhteistyötä kolmansien maiden kanssa ihmissalakuljettamisen kitkemiseksi pitäisi tiivistää.

Kehitysyhteistyö-, viisumi- ja kauppapolitiikkaa sekä ulkosuhteita pitäisi käyttää paperin mukaan “strategisemmin”, jotta takaisinottoyhteistyö ja yhteinen palauttamispolitiikka paranisi. Käytännössä kyse olisi siitä, että kehitysapua kytkettäisiin haluun ottaa esimerkiksi kielteisiä turvapaikkapäätöksiä saaneita kansalaisiaan vastaan.

Valtonen kertoi tiedotustilaisuudessaan, että hän itse on paperin syntyyn johtaneiden tapahtumien taustalla, koska ehdotti yhteistä kannanmuodostusta Nato-kokouksessa viime vuoden lopulla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE