Internationellt

Farage: “Väst provocerade fram kriget i Ukraina”

Gage Skidmore/Wikimedia Commons
Brexitpartiets ledare Nigel Farage i Tempe i Arizona år 2020. Den gången deltog han i Donald Trumps presidentkampanj på plats i USA.

Storbritannien förbereder sig för parlamentsval den 4 juli 2024. Det är det första brittiska parlamentsvalet som hålls i juli sedan valet vid andra världskrigets slut i juli 1945 då Labour besegrade Konservativa partiet och Winston Churchill fick finna sig i oppositionsställning. Labour ser ut att gå mot seger även i det här julivalet men högerpopulistiska Reform UK vädrar också morgonluft med en prorysk utrikespolitisk agenda.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Reform UK leds av den kontroversiella populisten Nigel Farage som siktar på att bli invald i parlamentet. Fram till januari 2021 hette partiet Brexitpartiet men i och med att Storbritannien ett år tidigare hade utträtt ut EU behövde man ett framåtblickande namn. I mars 2024 fick partiet för första gången en parlamentsledamot när avhopparen Lee Anderson från Konservativa partiet valde att ansluta sig till Reform UK. Nu får man se om partiet lyckas vinna mandat genom val.

– Vi provocerade fram det här kriget, sade Farage på fredagskvällen i en BBC-intervju. Enligt Farage är kriget i Ukraina i och för sig Vladimir Putins fel men det var väst som provocerade fram kriget.

Premiärminister Rishi Sunak fördömde Farages kommentar som “helt felaktig”.

I EU-valet 2019 vann Brexitpartiet hela 29 mandat. Inför det EU-valet fick partiet framstående avhoppare från Tories, bland dem Annunziata Rees-Mogg och Ann Widdecombe, vilka båda valdes till Europaparlamentet för Storbritanniens sista månader i EU. Annunziata Rees-Mogg hade anslutit sig till Tories när hon var fem år gammal, för ung för att ansluta sig till partiets ungdomsorganisation, så hon anslöt sig direkt till moderpartiet. Hon representerade Brexitpartiet i Europaparlamentet, men återvände genast till Tories i januari 2020 när Brexit inte längre var en fråga. Widdecombe lämnade partiet 2021, samma år som man bytte namn till Reform UK, men hon är tillbaka sedan 2023. Som Europaparlamentariker för Brexitpartiet jämförde Widdecombe Storbritanniens utträde ur EU med “emancipationen av slavarna”.

Enligt högerpopulisten Widdecombe behöver Labour och Keir Starmer inte vinna valet, eftersom det misslyckade Konservativa partiet “donerar valsegern” åt dem. Widdecombe hade varit parlamentsledamot för Tories i över tre decennier när hon lämnade underhuset år 2010. Hon ställer inte personligen upp i parlamentsvalet i juli, eftersom hon menar att hon är för gammal för det när hon är 76.

Nigel Farage är däremot 60 år gammal och hans återkomst till politiken är ett av de stora samtalsämnen i det brittiska valet där Labour förväntas vinna en jordskredsseger över Konservativa partiet. Frågan är hur många mandat Reform UK lyckas vinna. Knappast i alla fall tillräckligt många för att kunna styra den brittiska utrikespolitiska linjen i en Rysslandsvänlig riktning.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE