Internationellt

Slovakiens premiärminister Fico har utsatts för ett attentat

Wikimedia Commons
Slovakiens premiärminister Robert Fico år 2016.

Slovakiens premiärminister Robert Fico, 59, har utsatts för ett attentat i staden Handlová. Skadorna efter skottintermezzot bedöms som livshotande och en person har gripits för dådet.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Fico är en kontroversiell vänsterpopulist och han har åstadkommit en kursändring när det gäller landets stöd till Ukraina. Den föregående regeringen gav starkt stöd till Ukraina men Fico gick till val år 2023 med agendan att sätta stopp för stödet. Han har varit premiärminister tidigare 2006-2010 och 2012-2018. Den 25 oktober tillträdde han ämbetet igen och Fico har varit tydlig i sin linje gällande Ukraina. Han ifrågasätter landets suveränitet.

Fico hade hållit en presskonferens i Handlová strax före våldsdådet. Efter dådet fördes den skottskadade premiärministern med helikopter till Banská Bystrica eftersom Bratislava ligger för långt borta.

Finlands president Alexander Stubb, statsminister Petteri Orpo, SDP:s partiordförande Antti Lindtman och den före detta utrikesministern Pekka Haavisto har alla hunnit fördöma attentatet på X. Även Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson har gjort detsamma.

Många av världens ledare har reagerat på motsvarande sätt, bland dem Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Attentatet har också fördömts av Slovakiens avgående liberala president Zuzana Čaputová som hör till Ficos politiska motståndare.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE