Nyheter

13.3.2025 18:22 ・ Uppdaterad: 13.3.2025 18:23

Filatov: Närdemokrati och ett starkt medborgarsamhälle är demokratins hörnstenar

Jukka-Pekka Flander
Riksdagens vice talman Tarja Filatov.

Riksdagens vice talman Tarja Filatov talade vid evenemanget för demokratifostran som ordnades av riksdagen och Utvecklingscentralen Lärorik för studeranden vid yrkesskolor den 13 mars på Ode i Helsingfors. Syftet med Amidemo-evenemanget är att inspirera studerande inom yrkesutbildningar till att intressera sig för samhällelig påverkan, demokrati och riksdagen.

ABL

 

 

– Stärkandet av närdemokrati är nyckeln till att öka medborgarnas delaktighet. Demokrati odlas lokalt. Om människor inte kan påverka saker på sin egen skola, arbetsplats eller kommun är det svårt att tro på att man kan påverka nationella, för att inte tala om globala frågor, sade Filatov i sitt tal.

Vice talman Filatov betonade vikten av demokrati som en grundpelare i samhället och påminde om att demokrati inte kan tas för given.

– Demokrati är inte en självklarhet, utan denna måste ständigt försvaras och utvecklas. Den fungerar bara om medborgarna aktivt använder sina rättigheter – genom att rösta, debattera och delta i samhällslivet.

– Demokrati betyder folkstyre – alla har rätt till att påverka gemensamma angelägenheter. Det är inte bara politikers sak, utan allas vår i vardagslivet, i skolan, på jobbet, inom fritidsaktiviteter och på sociala medier.

Ungas delaktighet är en särskild utmaning. Många unga vuxna tycker att det är viktigt att rösta, men ändå är det bara drygt hälften av dem som är mellan 20 och 30 år gamla som utnyttjar sin rösträtt. För dem över 30 år är siffran 75%.

– Orsakerna till detta kan vara upplevelsen av att den egna rösten inte har betydelse eller att politik inte känns tillräckligt intressant eller långt ifrån en själv.

Filatov efterlyste sätt att göra demokrati mer begriplig och tillgänglig. Delaktighet och inkludering är nyckelfrågor när det gäller att stärka demokratin.

– I verkligheten är varje röst viktig, och det är unga människor som bör rösta för att säkerställa att deras perspektiv hörs inom beslutsfattandet. Om beslutsfattarna inte vet vad unga människor vill kommer de att fatta beslut på andras villkor.

– I en demokrati måste man komma ihåg att den som skriker högst inte nödvändigtvis är den som är i störst behov av hjälp. Vi måste försöka läsa de tysta signalerna i samhället och hitta sätt att lyssna på dem som inte alltid syns.

Filatov uppmanade alla att påverka och delta i den samhälleliga debatten.

– I en demokrati räknas varje röst – även deras som fortfarande är tveksamma till om de har tillräcklig kunskap eller erfarenhet. Du behöver inte vara politiker eller expert för att delta, även små handlingar kan göra stor skillnad.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU