Huvudnyheter

Finska ledamöter i Europaparlamentet får nya uppdrag

European Parliament, Wikimedia Commons
Europaparlamentets val av den nya kommissionen, 2019

Finska ledamöter fick ett brett urval på platser i Europaparlamentets olika utskott. Li Andersson fick ordförandepositionen i Europaparlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor (EMPL).

Benjamin Warner

Arbetarbladet

 

Medan den finska riksdagen har sommarsemester kör EU-politiken precis igång. Det är dock inte bara Ursula von der Leyen och EU-kommissionen som får nya uppdrag, eftersom Europaparlamentets olika utskottsplatser också ska fördelas mellan de invalda ledamöterna på ett sätt som speglar parlamentets politiska spridning, efter nomineringar från partigrupperna. De 20 ständiga utskotten behandlar frågor som hör till ett specifikt ämnesområde, till exempel budget, juridiska frågor och jämställdhet. Utskott påverkar lagstiftningsförslag, lägger fram ändringsförslag i parlamentet, utser en förhandlingsgrupp för att föra dialog med andra EU-organ och konsulterar med sakkunniga om relevanta frågor. Det finns ytterligare fyra underutskott som skapas vid behov och har ett mer begränsat fokus.

Ett utskott har ungefär 20-90 fasta ledamöter och suppleanter. Varje utskott utser en ledamot till ordförande, samt en föredragande ledamot (eller rapporteur) som har i uppgift att förmedla utskottets arbete till resten av kammaren. Utskottets rapporteur spelar därför en väldigt viktig roll i parlamentets lagstiftningsprocess, eftersom ledamoten har ansvar för att behandla, presentera, rapportera om och skissera lagförslag. Var en ledamot sitter föreskriver därför både det dagliga arbetet och de påverkningsmöjligheter som finns till ledamotens förfogande.

Var sitter de finska ledamöterna efter sommarens val?

Socialdemokraterna Eero Heinäluoma och Maria Guzenina fick både ordinarie och suppleantplatser i sex olika utskott. Heinäluoma, som varit invald i Europaparlamentet sedan 2019, sitter som ordinarie ledamot i budgetkontrollutskottet (CONT), utskottet för ekonomi och valutafrågor (ECON), samt utskottet för industrifrågor, forskning och energi (ITRE). Guzenina, som i år blev invald i Europaparlamentet, sitter i utskott som betonar både ekonomiska och socialpolitiska frågor. Hon är ordinarie ledamot i utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd (IMCO) samt suppleant i både utskottet för kultur och utbildning (CULT), och utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet (FEMM).

Vänsterförbundet fick den enda ordförandeposten bland de finländska ledamöterna. Finlands röstdrottning Li Andersson valdes till ordförande i utskottet för sysselsättning och sociala frågor (EMPL). Därtill så är Andersson suppleant i utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (ENVI).

Merja Kyllönen, som tidigare varit invald 2014-2019, blev suppleant i utskottet för utrikesfrågor (AFET) och underutskottet för säkerhet och försvar (SEDE). Hon sitter dessutom som ordinarie medlem i utskottet för transport och turism (TRAN). Jussi Saramo sitter med Heinäluoma som ordinarie i både ECON och ITRE, men är dessutom medlem i underutskottet för skattefrågor (FISC) och suppleant i BUDG.

De grönas Ville Niinistö och Maria Ohisalo fick också ett flertal platser i ett antal olika utskott. Niinistö valdes till ordinarie ledamot i både ITRE och SEDE. Han är också suppleant i AFET, det utskottet som SEDE ligger under. Ohisalo sitter i Anderssons EMPL som ordinarie och valdes till suppleant i ECON och ENVI.

Centern och det Svenska folkpartiet, som båda tillhör Renew-gruppen, fick sammanlagt tre ledamöter invalda. SFPs före detta partiordförande Anna-Maja Henriksson fick en plats som ordinarie ledamot i IMCO tillsammans med Guzenina. Hon är också suppleant i utskottet för utveckling (DEVE), och utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE). Elsi Katainen från Centern blev ledamot i utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling (AGRI), samt suppleant i utskottet för regional utveckling (REGI). Hennes partikollega Katri Kulmuni sitter som suppleant i FISC, ITRE och ECON, men är ordinarie ledamot i ENVI.

Mika Aaltola, Aura Salla, Pekka Toveri och Henna Virkkunen från Samlingspartiet fick också ett brett urval av platser i Europaparlamentets utskott. Aaltola, f.d. direktör för Utrikespolitiska institutet fick en passlig plats som ordinarie ledamot för AFET och är därtill suppleant i utskottet för internationell handel (INTA). Salla sitter som ordinarie ledamot i ECON och som suppleant i IMCO. Toveri sitter som suppleant i tre utskott: AFET, LIBE och SEDE, men är också ordinarie ledamot i AGRI tillsammans med Centerns Katainen. Virkkunen sitter som ordinarie i både FEMM och ITRE men är därtill suppleant i BUDG och ENVI. Sannfinländarnas enda ledamot Sebastian Tynkkynen sitter som ordinarie ledamot i AFET och som suppleant i LIBE.

Finland saknar ordinarie ledamot eller suppleant i fyra utskott och två underutskott. Ingen ledamot från Finland är medlem i utskottet för framställningar (PETI), utskottet för juridiska frågor (JURI), utskottet för fiskeri (PECH), eller utskottet för konstitutionella frågor (AFCO). Ingen sitter heller i underutskottet för mänskliga rättigheter (DROI) eller underutskottet för folkhälsa (SANT). Trots att Andersson blev ordförande, fick ingen finsk ledamot en viceordförandepost för ett utskott.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE