Nyheter

Westerholm och Qvintus diskuterade EU-politik i Ekenäs

Topi Lappalainen
SDP:s Dimitri Qvintus diskuterar EU-politik med SFP:s Anita Westerholm i ett evenemang som arrangerades av Ekenäs Socialdemokrater. Till höger Birgitta Ehrstén som fungerade som moderator.

En av den redan avslutade EU-valkampanjens höjdpunkter var diskussionen på Café Schjerfbeck vid Rådhustorget i Ekenäs den 23 maj mellan SFP:s Anita Westerholm och SDP:s Dimitri Qvintus, med Birgitta Ehrstén som moderator.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Westerholm berättade att hon är hemma från Raseborg där hon är stadsstyrelsens ordförande, sitter i stadsfullmäktige och är dessutom ordförande i välfärdsområdets nationalspråksnämnd i Västra Nyland. Hon är också medarbetare åt minister Anna-Maja Henriksson och ordförande för Svenska Kvinnoförbundet.

– Orättvist ska bli rättvist, otryggt ska bli tryggt, illamåendet ska bli till välmående, sade hon. Enligt henne behöver gränsöverskridande problem gränsöverskridande lösningar och det gäller att stå upp för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen. Westerholm betonade också att alla ska ha rätt till abort oberoende var i EU man bor.

Qvintus berättade att han har varit medarbetare åt fem ministrar, varav två statsministrar. Han avslöjade också varifrån namnet Dimitri kommer, från mormors far som var från runosångarsläkten Shemeikka.

– Mormor kom med kor och all egendom de måste ta med sig från Suistamo, berättade han om hur evakueringen från Karelen hade gått till under andra världskriget. Qvintus morfar hade varit vid fronten.

– Jag är stolt över att fem partier 2019 valde att bygga hela programmet kring hållbarhet, hållbar utveckling, berättade Qvintus om en av höjdpunkterna från sin långa medarbetarbana då han mellan 2011 och 2020 jobbade som medarbetare åt socialdemokratiska politiker.

– Jag jobbade tre och ett halvt år på ett internationellt börsbolag med bland annat hållbarhetsfrågor, såsom sexual- och reproduktiv hälsa i utvecklingsländer. Jag är pappa till två små flickor.

Qvintus lyfte fram att Europa för det mesta har varit fredens kontinent för honom, trots att det var krig på Balkan under 1990-talet. Att murarna revs ner lämnade ett starkt intryck och fungerade som utgångspunkt för hans tänkande om Europa. Men nu finns det krig i Ukraina som är ett europeiskt och självständigt land.

Enligt honom har EU varit bra när det gäller konsumenternas rättigheter, indvidernas trygghet och arbetarnas rättigheter, med dessa frågor kan man jobba mycket mer.

– Jag ser Ryssland och ytterhögern som hot, domstolarna och medierna ska vara fria. Rättsstatsprincipen betyder klara regler som är likadana för alla.

Moderatorn Birgitta Ehrstén ställde apropå hotet från ytterhögern en fråga till Westerholm om det finns en risk att SFP blir utkastade ur Renew på grund av regeringssamarbetet med Sannfinländarna i Finland.

– Våra värderingar är helt tydliga. Varför skulle det nu blåsa upp en diskussion? SFP för SFP:s politik, inte Sannfinländarnas politik, det här är viktigt att komma ihåg. Vi behöver se hur vi ska tackla extremhöger och extremvänster, svarade Westerholm.

Hon menade att SFP:s avtryck tydligt syns i regeringsprogrammet och att det t.ex. finns tydliga skrivningar som tryggar rättsstatsprincipen i Finland. Hennes motfråga var hur det skulle vara om SFP inte skulle sitta i regeringen?

Qvintus sade att han är mest oroad över hur EPP ska göra efter valet.

– Alla gallupar visar att ytterhögergrupperna ECR och ID kommer att ta en seger i valet. I EU är vi vana vid att de tre största grupper har kunna komma överens. Europaparlamentets makt kan komma att minska i EU-beslutsfattandet när det blir svårare att få kompromisser till stånd, konstaterade han.

Qvintus berättade från sin tid som statsministerns specialmedarbetare hur det var att träffa Tjeckiens dåvarande premiärminister Andrej Babiš och Viktor Orbán som fortfarande är Ungerns premiärminister. Då gällde det för EU:s ordförandeland att hota med att man drar tillbaka finansiering.

– Orbán visste hur EU fungerar och han kunde bara skratta. Ändå nu fem år senare önskar man sig nästan att man kunde gå tillbaka till 2019. EU behöver kämpa mot ytterhögern med klara regler och klara verktyg. Man måste kunna sätta sanktioner mot Ungernliknande länder. I och med att det inte finns majoritetsbeslut när det gäller utrikes- och säkerhetspolitik, måste vi ändra på reglerna.

Det var mycket svårt för moderatorn att hitta skillnader mellan kandidaterna men Ehrstén försökte med frågan om Ukraina kan tas in som EU-medlem mitt under brinnande krig.

– Vi måste göra en tydlig vägkarta för Ukrainas medlemskap i EU. Jag ser inte hur Ukraina under brinnande krig skulle bli medlem eftersom det på fördragsnivå inte är möjlig. Det är den krassa realismen fast viljan finns där. Strävan mot medlemskap är helt tydlig, svarade Westerholm.

– Målet ska vara så snabbt som det bara är möjligt, sade Qvintus för sin del.

– Vissa kriterier måste uppfyllas som gäller demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatsprincipen och så vidare. Vi har visat som EU att vi kan stöda Ukraina fast Ukraina inte är medlem, fortsatte han.

När det gäller den ekonomisk-politiska diskussionen menade Qvintus att man för första gången har kunnat vara ärlig i Finland.

– Det viktigaste ordet i Finlands EU-politik har de senaste femton åren varit nej och det har varit på grund av Sannfinländarna och Timo Soini. Det har varit jättedåligt för Finland och finländarna. Nu vet vi att pengarna kommer att ta slut i något skede, sade han och konstaterade att det inte går att utesluta gemensamma skulder.

Qvintus påpekade att man kan höja också medlemsavgifterna och tillgångarna, med EU-miljöskatt eller EU-skatt på finansmarknaden.

– Den tredje optionen är gemensamma skulder och alla tre troligen behövs.

Westerholm bedyrade att hon är kritisk till gemensamma skulder men hon håller med om Qvintus resonemang.

– Först måste man vrida och vända på alla andra stenar men man ska aldrig säga aldrig. Vi ska stöda Ukraina och det är en existentiell fråga för EU.

De båda kandidaterna var eniga om att man i Finland har kompetens gällande hur vi sköter våra skogar.

När det gäller Kina, menade Westerholm att vi inte får vara beroende av Kina men vi ska behålla våra diplomatiska kontakter.

Qvintus underströk betydelsen av EU:s handel med Kina för den gröna omställningen och menade att omställningen skulle stoppas om handeln med Kina tog slut.

– Vi ska bara inte gå in i samma fälla som vi gjorde med Ryssland, konstaterade han.

Både Westerholm och Qvintus sade nej till Rwandamodellen i flyktingpolitiken.

Det kom in publikfrågor som väckte diskussion om bland annat EU:s budget och regionalpolitiska stöd. Monika Fagerholm som hade introducerat kandidaterna och moderatorn i början kom med en fråga om kvinnornas rättigheter. Hon betonade att helt konkreta saker står på spel och varnade för hotet från ytterhögern och nämnde Italiens premiärminister Giorgia Meloni.

Westerholm hade redan tidigare tagit fram aborträtten och hon betonade dessutom hur stort problem våld mot kvinnor är i EU.

– Vi har sagt att vi inte samarbetar med ytterhögern, konstaterade hon om SFP:s linje i EU-parlamentet.

– Man ska själv vara jätteaktiv och kräva svar av politiker och partier. Det finns en massa duktiga och synliga organisationer som kräver svar av oss före valet att vi står för aborträtt och försvarar kvinnornas och flickornas rättigheter. Våga lita på den som man röstar på att hen faktiskt gör det som hen lovar, sade Qvintus.

– Politik handlar om förtroende och tillit och det måste vi ha till EU, det är sårbart att ha förtroende men det måste vara så, konstaterade Westerholm.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE