Nyheter

Tynkkynen jublar över att Orbáns Fidesz hålls utanför ECR-gruppen

Lauri Heikkinen/Wikimedia Commons
Sannfinländarnas riksdagsledamot Sebastian Tynkkynen under regeringsförhandlingarna 2023.

Sannfinländarna fick en ledamot i Europaparlamentet i valet den 9 juni, Sebastian Tynkkynen från Uleåborg. I ett pressmeddelande uttrycker Tynkkynen sin glädje över att det ungerska partiet Fidesz kommer att hållas utanför ECR-gruppen där Sannfinländarna för nuvarande sitter.

ABL

 

 

Före EU-valet hölls det som säkert i flera analyser att Fidesz som leds av Ungerns premiärminister Viktor Orbán kommer att kunna ansluta sig till Gruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) där även Sannfinländarna sitter.

– Den här frågan ställdes i varje panel inför EU-valet och mitt svar var att efter valet kommer Sannfinländarna att göra sitt till för att så inte kommer att ske. Den linjen körde vi i förhandlingarna med EU-parlamentariker från Norden och med fem övriga länder och i det lyckades vi, berättar den tillträdande EU-parlamentarikern Sebastian Tynkkynen (Sannfinländarna).

I ECR:s gruppmöte i Bryssel den 19 juni godkändes det nya ledamöter till gruppen från fem länder.

– I mötet fanns det en handgripligt entusiastisk stämning och gänget hurrade när man öppnade dörren till grupprummet för nya EU-parlamentariker godkända av gruppen och de steg in. I det ögonblicket blev vi officiellt Europaparlamentets tredje största grupp med 88 EU-parlamentariker när vi var 69 den förra perioden. Vi gjorde historia genom att passera den liberala gruppen Renew för första gången. De tappade 21 mandat i EU-parlamentet och gruppens storlek minskade till 81 mandat, konstaterar Tynkkynen.

Under torsdagen bekräftade även Fidesz på X att partiet inte kommer att ansluta sig till ECR.

– Det är en stor förhandlingsseger att Fidesz stannar utanför ECR och att vi trots detta blir EU-parlamentets tredje största grupp. Det här ger oss mer inflytande och påverkar fördelningen av platser direkt. Fast vi fick bara ett mandat i Finland, växte vår grupp på europeisk nivå både relativt och absolut mest av alla partigrupper och när förhandlingarna fortskrider, kan vi växa ytterligare, berättar Tynkkynen.

Den pinfärska sannfinländska EU-parlamentarikern har ett budskap till andra partier, men specifikt vänstern.

– I ECR gjorde vi vad som är rätt, vi håller putinisterna utanför. Förhoppningsvis lyckas även de andra grupperna förhandla så. I socialistgruppen har det varit problem med linjen gällande Ryssland under den förra perioden, men i vänstergruppen har det varit innanför gruppen direkta kommunister och putinister. Hoppas att Li Andersson lyckas i förhandlingarna inom sin vänstergrupp, avslutar Tynkkynen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE