Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Formuloiden kaupallisuus tallimääräyksineen poikkeaa ”fairplaysta” niin, että suorastaan karmii

Kolumnit

Kauko-Aatos Leväaho

Emeritusurheilutoimittaja

Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas Hockenheimin kisan jälkeen. Bottasta pyydettiin kisassa tallimääräyksellä pitämään kakkossijansa ja olemaan haastamatta ykkösenä ollutta tallikaveriaan Hamiltonia.

Kun Suomi oli sodassa lähes 80 vuotta sitten, saimme teknistä aseapua niin natsi Viiksi-Aatulta, Hitleriltä ja Italian fasisti Benito Mussolinilta. Italian apu olivat Ternikiväärit, joista sotilaamme käyttivät lempinimeä itsestäänlaukeavat. Siksi tänä päivänä hämmästyttääkin että Italian autoteollisuus on onnistunut saavuttamaan Ferrareillaan luotettavuuden perikuvan.

Kauko-Aatos Leväaho

F1-sirkuksen perimmäinen tarkoitus on kaupallisuus. Siksi maailmankaupan ykkössijasta kilpailevat menestyksellä Mercedes ja Fiatin siipien suojassa paistatteleva Ferrari. Niin se tekniikka kehittyy ja edistyy.

Samaa on sanottava jalkapallosta. Venäjä järjesti todella onnistuneet mm-kisat, joiden yksityiskohtia katsottiin peli peliltä Moskovassa kun vaikkapa Pietarissa pelatussa ottelussa tehtiin mitä tahansa.

Hieno askel oikeudenmukaisuuden saavuttamisessa.

Tekniikka oli tullut avuksi epäselvien ratkaisujen tulkinnoissa. Paitsiot, taklaukset ja maalit pystyttiin ratkaisemaan satojen kilometrien päässä kuvaruudulta. Hieno askel oikeudenmukaisuuden saavuttamisessa.

Mitä tulee jalkapallon edistymiseen sinänsä niin pelityylien merkityksellä on suuri vaikutus. Pelaajien fyysinen kunto on nykyisin riittävä melkein koko kentän miesvartiointiin. Nykyisin on lähdetty siitä että oma pää on pidettävä puhtaana, joten aikaisemmasta 2-3-5 sommitelmasta on luovuttu. Ennen nähtiin 2 pakkia, 3 tukimiestä ja 5 hyökkääjää. Ei enää. Tämä on puolestaan johtanut siihen että pelit ovat vähämaalisia eivätkä niin mielenkiintoisia maalirikkaudessaan niin kuin ennen.

Niin tai näin, jalkapallo on yhäkin maailman urheilun ykköslaji. Sitä harrastetaan kaikkialla ja useimmat tähtipelaajat syttyvät maailman eri slummeissa. Jalkapallo on kehittynyt huipputuloja tuottavaksi ammatiksi. Siksikin se vetää puoleensa miljoonien miljoonat nuoret.

Lisää aiheesta

Suomi on jalkapallon takapajula. Miksi? Meiltä kehittyy silloin tällöin valitettavan harvoin joku maailman huippu, kuten Jari Litmanen ja Sami Hyypiä, mutta se ei riitä tasomme nostoon. Meillä on kyllä puolikuorrutettuja peliareenoita, mutta ei ainoatakaan sellaista stadionia kuten Ruotsissa ja monen monessa muussa maassa, joissa yleisö todella viihtyisi.

Rakentamisen rahasta ei luulisi olevan puutetta, koska jääkiekkokin on luonut hienot edellytykset pelille. Se näkyy myös lajiemme suosiossa.

Yllämmekö Berliinissä edes nuorten MM-kisojen mitalisaavutuksiin?

Yleisurheilu on ollut kautta aikojen suosittu Suomessa. Vaikka madammekin tuloksissa kasainvälisten aaltojen pohjalla, niin silti on ollut mielenkiintoista seurata kotimaisia tapahtumia. Kuten jalkapallossakin kylien väliset ottelut kiinnostavat niin myös yleisurheilun tasosta riippumatta. Kiinnostuksen tuovat keskinäiset kamppailut. Niinpä Kalevan kisat ovat tästä hyvä esimerkki. Kotikontujen tapahtumat kiinnostavat.

Tuleviin Berliinin EM-kisoihin Suomi lähtee mukaan, mutta yllämmekö siellä edes nuorten MM-kisojen mitalisaavutuksiin. Tampereellahan saimme 132:sta vain yhden.

Kansainvälinen timanttiliiga on tämän päivän herkkuateria. Maailman valiot antavat taidoillaan väriä tapahtumiin. Olipa sykähdyttävää nähdä Monacossa 17-vuotiaan kenialaistytön parantavan 3000 esteissä maailmanennätystä noin 8 sekunnilla.

Eikä tämä ollut ainoa tähtihetki. Naapurirakkauden sykkeellä iloitsimme myös kun Norjan 17-vuotias nuorukainen kiisi 1500m aikaan 3.31.01 ja oli vasta neljäs. Näin sitä tulostehtaillaan maailmalla.

Päättynyt viikonloppu antoi vaihtelevan kuvan Suomen urheilusta.

Päättynyt viikonloppu antoi vaihtelevan kuvan Suomen urheilusta. Yleisurheilussa Kalevan kisoissa todettiin huima ero kun katseltiin timanttiliigan tuloksia. Jalkapallossa nuoremme eivät voittaneet ainoatakaan ottelua ja varsinainen helmi oli formulat.

Formulaurheilun kaupallisuus tallimääräyksineen poikkeaa fairplaysta niin, että suorastaan karmii.
Nyt kohdeltiin suomalaisia Bottasta ja Räikköstä näin epäurheilijamaisesti. Hockenheimin kisa toi lajin monipuolisuuden esiin. Oli iloa ja surua. Taitava Vettel teki alokasmaisen virheen ja putosi kuvioista.

Hamilton puolestaan sukkuloi itsensä 14. lähtöruudusta korkeimmalle bodiumkorokkeelle. Kisassa nähtiin myös taustajoukkojen tunarointia. Insinöörit, päälliköt ja renkaiden vaihtajat olivat jälkijunassa kun tekivät tehtäviään. Formuloissa tärkeä osatekijä ovat renkaat. Niiden vaihdot ovat ajajille kenties pieleen meneviä ratkaisuja. Sadekeli tuo sekin ihan uutta väristystä kisaan.

Vieläkään Bottas eikä Räikkönen voittaneet osakilpailua talliensa määräysten vuoksi. Onko formulasirkus kaupallisuuden perikuva?

Konkari-Räikköstä ollaan sysäämässä Ferrarilta syrjään, mutta onnistuuko se kun suomalainen nousee kerta toisensa jälkeen palkintokorokkeelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE