Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Urheilu

Miten ihmeessä Suomessa ei osata löytää huippuja? – Urheilutoimittajalegenda Leväaho ottaisi mallia Ruotsista

Olympialaiset Etelä-Korean Pyeongchangissa alkavat parin päivän päästä, mutta tällä kertaa urheilutoimittajalegenda Kauko-Aatos Leväaho ei ole paikan päällä. Se ei häntä harmita.

– Urheilutarjonta tulee tyydytetyksi television ja lehtien kautta, 92-vuotias Demokraatin verkkolehteen yhä analyyttisiä kolumneja urheilun saralta kirjoittava Leväaho kuittaa.

Hän on kuitenkin ehtinyt kokea 18 kertaa olympiahuumaa ja suomalaisten menestystä. Tällä kertaa Leväaho on paljon pessimistisempi – tai realistisempi – kuin Suomen olympiakomitea, joka ennustaa kuutta mitalia.

Lue “Kaken” viimeisin kolumni, millaisin odotuksin hän Etelä-Korean kisoja seuraa.

Suomessa kontataan nyt monessa perinteisessä menestyslajissa. Mäkihypyssä menee suorastaan masentavan surkeasti. Miten löytää ne huiput – se on Leväahon mielestä ydinkysymys. Koko järjestelmä on kuralla, koska verkko pitäisi laskea veteen laajasti.

– Koululiikunta on liikunnan alkeiskoulu, jonka pitäisi iskostaa liikkuminen elämäntavaksi. Urheiluseurat voisi yhdistää tiiviimmin kouluelämään. Fiksua olisi, että lapsille olisi taattu liikuntaohjelmaa koulun tiloissa, kun oppitunnit päättyvät iltapäivällä.

Leväaho valjastaisi urheiluseurojen lisäksi esimerkiksi liikuntapaikkojen ohjaajat ja uimavalvojat kykyjen etsintään – kuten Ruotsissa.

Lisää aiheesta

Yhteiskunnan pitäisi tulla apuun, ettei hyvä harrastus olisi lompakon paksuudesta kiinni.

Sana eriarvoisuus tulee esille usein Leväahon puheissa. Eriarvoisuus näkyy siinäkin, miten lapset pääsevät harrastamaan. Raha tulee usein esteeksi.

– Tavallinen duunari ei saa lastaan samalla tavalla mukaan harrastuksiin kuin rikkaamman lapsi. Yhteiskunnan pitäisi silloin tulla apuun, ettei hyvä harrastus olisi lompakon paksuudesta kiinni, Leväaho, Työväen urheiluliiton mies, pohtii.

Yhteiskunnan jakautuminen oli sata vuotta sitten ja edelleenkin hänen mielestään kaiken pahan alku ja juuri. Hän toivoisi, että nykyporvaristo ottaisi mallia vaikkapa vanhasta teollisuuspatruunasta Juuso Waldénista.

– Tunsin hänet hyvin. Hän ajatteli, että kun muilla menee hyvin niin hänelläkin menee hyvin. Nykyinen porvaristo jakaa vain osinkoja toisilleen. Hyvinvointia pitää jakaa eikä katkeroittaa toisia. Ja pitäisi noiden leipäjonojenkin vähän pysähdyttää.

Kauko-Aatos Leväaho oli aikoinaan Kuntoliikunnan keskusliiton puheenjohtaja. Hän toivookin, että koko kansa – ei vain lapset ja nuoret – nostaisi nostaisi takamuksensa sohvalta. Vaikka kuinka kutkuttaisi seurata muiden rehkimistä Pyeongchangissa.

Lue Demokraatin tämän viikon printtilehden laaja haastattelu Kauko-Aatos Leväahon elämästä ja ajatuksista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE