Huvudnyheter

Framgång för Ålands Socialdemokrater i kommunal- och lagtingsvalen

John Illman
Camilla Gunell, Jessy Eckerman och Nina Fellman var Socialdemokraternas tre lagtingsledamöter den gångna mandatperioden. De blev alla omvalda.

Socialdemokraterna var en av segrarna i lagtingsvalet på Åland. Men partiet suktade efter fler mandat än vad man slutligen fick.

John Illman

Arbetarbladet

 

 

Söndagen 15 oktober gick Åland till kommunal- och lagtingsval. Så gott som samtliga kandidater till lagtingsvalet var samlade på kultur- och kongresshuset Alandica i centrala Mariehamn för att ta del av en gemensam valvaka. Att politiker från olika delar av det politiska fältet samlas på samma ställe för att ta del av valresultatet är unikt i europeisk kontext, påpekar professor emeritus vid Åbo Akademi Göran Djupsund.

Professor Edvard Johansson och professor emeritus vid Åbo Akademi Göran Djupsund analyserade valresultatet under söndagskvällen. (Foto: John Illman)

Förutom Arbetarbladet är de lokala åländska medierna – dagstidningarna Nya Åland och Ålandstidningen samt rundradion Ålands Radio – närvarande vid Alandica. Valdeltagandet uppgick till 68,3 procent vilket är färre än för fyra år sedan. 44 procent av de som totalt röstade i valet lade sin röst på förhand. Djupsund tillägger att förhandsröstningen brukar vara stark i skärgården.

Vallokalerna på Åland stängde klockan 20 på söndagen. Kort innan klockan slog åtta berättar amerikansk-svenska kandidaten från Ålands Socialdemokrater Alyssa Bittner-Gibbs om partiets kampanj. Förutom fysiskt material har partiet satsat på flyers och bildmaterial.

– Vi har fört en aktiv kampanj både till fots, oberoende väder och vind, och via sociala medier. Det är otroligt viktigt att träffa väljare som talar politik med oss. Jag hoppas att vi kan utöka våra platser i lagtinget, rent av till fem eller sju platser.

Ålands Socialdemokraters partiordförande Camilla Gunell hoppades att partiet skulle utöka antalet mandat i lagtinget. (Foto: John Illman)

Partiordförande Camilla Gunell säger att det vore en katastrof om partiet stannar på tre mandat i lagtinget. Av de socialdemokratiska kandidaterna och partiaktiva är drygt 20 på plats vid Alandica.

Fler mandat än tre i lagtinget är en central fråga för kvällen. Skulle Socialdemokrater ta ett eller flera tilläggsmandat i lagtinget? I det tidigare lagtinget satt Camilla Gunell, Nina Fellman och Jessy Eckerman. I det åländska lagtinget sitter sammanlagt 30 ledamöter.

Socialdemokraternas kampanj har planerats av Fia Hellsten och Nina Fellman. Fellman säger att partiet har fört en målmedveten kampanj.

– Vi sparkade i gång redan vid årsskiftet. Vi har ett starkt lag och jag kan se att vår folkrörelse växer.

Ett annat tema som engagerar flera partier är ökad inflyttning till landskapet. Bittner-Gibbs anser att Åland borde i högre grad locka till sig internationell arbetskraft. Enligt konsultföretaget MDI kommer befolkningen i åtta av de åländska kommunerna att växa fram till år 2040. Därmed kan Åland mycket väl ha en starkare internationell prägel i framtiden.

Henrik Löthman anser att Åland borde ha ett färre antal kommuner. (Foto: John Illman)

Kandidat i både lagtings- och kommunalvalet Henrik Löthman säger att Ålands kommuner borde i framtiden vara färre än dagens 16. Löthman anser att det är för dyrt och byråkratiskt för att upprätthålla nuvarande administration.

Mindre kommuner på landsbygden och i skärgården borde gå samman.

Sittande regeringen fel

Alyssa Bittner-Gibbs anser också den tidigare regeringen hade problem med inre stridigheter och regeringen tog flera kontroversiella beslut som inte gått väl hem hos ålänningarna. Som exempel kan nämnas planerandet av vindkraft på den norra delen av ön. Den tidigare regeringen bestod av Centern, Obunden samling och Moderaterna med Veronica Thörnroos (C) som lantråd.

Kandidaten Alyssa Bittner-Gibbs säger att Socialdemokraterna har fört en aktiv kampanj inför valet. (Foto: John Illman)

I valet år 2019 kom ett nytt parti på det politiska vänsterfältet, miljöpartiet Hållbart Initiativ (HI), in i lagtinget. Gunell berättar att partiet tog röster från Socialdemokraterna i förra valet. I årets valkampanj har partiet lyft fram bland annat gröna frågor för att locka tillbaka röster.

– Grön omställning är något som vi inom Socialdemokraterna arbetar hårt för. Andra hjärtfrågor är satsningen på välfärden – som skola och sjuk – och hälsovård samt minska samhällsklyftorna, säger Gunell.

Löthman säger å sin sida att Liberalerna och Hållbart Initiativ är Socialdemokraternas största konkurrenter om rösterna.

En valvaka hölls på kultur- och kongresshuset Alandica i Mariehamn på söndagen. (Foto: John Illman)

Liberalerna störst

När förhandsrösterna var räknade angavs att Socialdemokraterna skulle få fyra platser. Men under kvällen föll mandaten till tre. Göran Djupsund påpekade ändå att först räknas rösterna från de minsta kommunerna. På landsbygden och i skärgården är Socialdemokraterna svagare, vilket även Alyssa Bittner-Gibbs och Camilla Gunell lyfter fram. Således minskade Socialdemokraternas mandat tillfälligt.

På landsbygden är det i stället Centern och Obunden samling som är starka. Centern backar med 7,5 procent och tappar två mandat. Sammanlagt fick partiet 21,2 procent av rösterna. Centern blev det näst största partiet i valet.

Obunden samling ökar med ett mandat och fick 15,3 procent av rösterna. Partiet blev tredje störst.

I kommunalvalet gjorde Socialdemokraterna bättre ifrån sig i Finström (14,3 procent) och Mariehamn (23,3). Sammanlagt fick Socialdemokraterna tolv ledamöter in i kommunfullmäktige sju kommuner på Åland. I landskapet finns flera lokala grupperingar som endast verkar inom den kommun där de är aktiva, exempelvis Samarbetslistan i Eckerö och Föglölistan på Föglö.

Mogens Lindén är Socialdemokraternas nyaste ledamot i lagtinget. (Foto: John Illman)

Socialdemokraterna knep till slut ett fjärde mandat i lagtinget, efter framgång i Mariehamn och Jomala. Bland partiets kandidater utbryts jubel då valresultatet är klart. Mogens Lindén, med 132 personliga röster, är partiets nyaste ledamot i lagtinget. Socialdemokraterna gick framåt med 3,3 procent jämfört med senast, för att landa på sammanlagt 12,8 procent, endast 0,3 procent mer än Moderaterna.

Hållbart Initiativ backade med ett mandat. Alfons Röblom är partiets enda ledamot i lagtinget efter söndagens resultat. Han ser att det absolut finns rum för både Socialdemokraterna och Hållbart Initiativ på åländska politiska vänsterfält.

Alfons Röblom från miljöpartiet Hållbart Initiativ (HI) anser att det definitivt finns rum för både Socialdemokraterna och HI i lagtinget. (Foto: John Illman)

Ålands Framtid föll ut ur lagtinget

Då valresultatet står klart frågar många sig vilka partier som kommer att finna sig i den nya regeringen. Gunell förklarar att Socialdemokraterna inte kommer att samregera med Obunden samling.

– Åland har av tradition haft flera starka mittenregeringar och det är även en sådan vi siktar in oss på härnäst.

Med tanke på att både Socialdemokraterna och Liberalerna, som var valet största vinnare med sammanlagt nio mandat och 29,9 procent av rösterna, gjorde bra ifrån sig i valet, ställer sig frågan om inte Liberalerna ser Socialdemokraterna som en potentiell regeringspartner.

I det här skedet är inget säkert, men vi ser Socialdemokraterna som en potentiell regeringspartner, säger Liberalernas partiledare Katrin Sjögren.

Liberalernas partiledare Katrin Sjögren utesluter inte regeringssamarbete med Socialdemokraterna. (Foto: John Illman)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE