Nyheter
23.11.2023 15:50 ・ Uppdaterad: 23.11.2023 15:50
Framtidens vård i Österbotten diskuterades i Vasa
Marina Kinnunen, direktör för Österbottens välfärdsområde, diskuterade framtidens välfärd med socialdemokraterna Anna Caldén, Peter Sjökvist och Rebecca Åkers.
Arbetarbladet tog del evenemanget på Åbo Akademi måndagen den 20 november. Marina Kinnunen pratar större delen av mötet och berättar inledningsvis att Österbottens befolkning är den mest välmående i Finland och därför fungerar det så att vi får mindre pengar här. Norra Karelen får däremot mycket pengar eftersom det är den fattigaste delen i Finland.
– Hemskt för oss här, med det handlar om att det ska vara jämställt i Finland.
Marina fortsätter att berätta att i Österbotten jobbar de bästa välfärdsanställda i Finland.
– Vår säkerhet och kvalitet är av toppklass i Norden, men det är jättemycket arbete innan vi når alla målsättningar. Vi försöker ständigt korrigera genom den feedback vi får. Det är ett enormt arbete att slå ihop så många organisationer som vi har.
När det gäller att bygga framtidens välfärd, så går Marina genom sex olika delar. Det första är att vi tar hand om oss själva och varandra. Därefter erbjuder vi förebyggande tjänster tillsammans med samarbetspartners. Den tredje delen handlar om att på ett djärvt sätt utveckla personalens arbetsförhållanden och samhörighet i vår organisation. Den fjärde och femte delen handlar om digitala tjänster som är lätta att använda för alla och att tunga tjänster ska förflyttas till lättare tjänster. Den sista delen är värdeskapande service och vård för människor i alla åldrar.
De medverkande socialdemokraterna Anna Caldén, Peter Sjökvist och Rebecca Åkers håller med Marina om att mycket arbete finns framför dem och att det inte ser ljust ut.
Peter Sjökvist, som är viceordförande i Österbottens välfärdsområdes styrelse, poängterar utmaningarna med den nya modellen, där stora summor ska sparas in väldigt fort. Någonting som inte kommer bli lätt.
Rebecca Åkers kommenterar bland annat att det är väldigt problematiskt att så stora förändringar ska göras på så kort stund. Anna Caldén säger att vi måste värma om välfärden och att nedskärningarna inte får drabba de mest utsatta.
– En bra idé är att välfärdsområdet skriver ut recept på sociala och kulturella upplevelser på samma sätt som med mediciner. Det här är någonting som fungerar i t.ex. England.
Diskussionen fortsätter och Marina presenterar den ekonomiska lägesbilden med siffor om hur mycket ska sparas in. Siffrorna talar sitt eget språk.
– Finansieringen av välfärdsområderna är fastställd i lagen, liksom människornas rätt till tjänster och vi måste balansera ekonomin fram till slutet av 2026.
– Vi måste satsa på ungdomarna när vi bygger upp framtidens välfärd och vi måste stödja pensionärerna, så att de kan ta hand om sig själva på bästa möjliga sätt.
Marina fortsätter att berätta att det kommer bli personalbrist inom vården i framtiden, vilket kommer bli ett stort problem, och därefter behövs många förebyggande tjänster.
– Världen är ju lite som man ser den. Jag försöker hitta hjärtan överallt istället för att bara titta på stenarna som är i vägen. Vi har stora utmaningar framför oss, men vi ska ta oss igenom det här, säger hon avslutningsvis.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Kultur
22.11.2023 16:25
Arbetarbladet besökte Vasa LittFest
Kultur
16.11.2023 09:15
Essä: Den gyllene stjärnan i skapandets vrå
Kultur
10.11.2023 08:55
LittFest och Vetenskapskarnevalen bjuder på mångsidigt program i Vasa
Kultur
15.10.2023 08:52
Litterär kvalitet diskuterades i samband med Vasa litteraturhelg