Kultur
15.10.2023 08:52 ・ Uppdaterad: 15.10.2023 08:52
Litterär kvalitet diskuterades i samband med Vasa litteraturhelg
På scenen framför den fullsatta salongen på lördageftermiddagen den 7 oktober 2023 i Platform på Kyrkoesplanaden 20 fanns Fredrik Hertzberg, FD, kritiker och författare, Ulrika Nielsen, författare och förläggare, Hannele Mikaela Taivassalo, författare och Vilhelmina von Wendt, redaktör. Gunnar Nirstedt, förläggare från Stockholm var även inbokad, men kunde tyvärr inte medverka pga sjukdom.
Vad är litterär kvalitet? Hur lyckades dessa personer som medverkade diskutera ett sådant stort ämne på några få timmar? Faktiskt väldigt bra enligt Arbetarbladets utsände reporter. Här följer en liten sammanfattning av evenemanget som gick under namnet Vad är litterär kvalité som bokförlaget Ellips hade arrangerat.
Förläggaren och författaren Ralf Andtbacka välkomnade oss alla i publiken till seminariet med en öppningsfråga om litteraturens situation i nutid:
– Vad är kvalitativt bättre än annat inom litteraturen och vem har rätt att tycka det? Det tog inte lång tid innan de medverkande i panelen fick säga sina åsikter och det bjöds både på djupa och tänkvärda diskussioner för den förväntansfulla publiken.
Först ut var en inledning med Ulrika Nielsen som bland annat sade att detta ämne har funnits med henne sen hon började skriva för ca tjugo år sedan:
– Många “vanliga läsare” vet inte längre vad litteratur är. Man tror att dussindeckare och lättsmälta romaner är litteratur, eftersom man inte kommer i kontakt med den seriöst syftande litteraturen någonstans. Utvecklingen hänger ihop med att människor inte längre betraktas som medborgare med behov och rättigheter, utan som konsumenter av bland annat bästsäljande böcker. Det finns grundläggande skillnader mellan underhållningslitteratur och seriöst syftande litteratur, det rör sig om helt olika verksamheter med olika verkan i världen, och om vi inte vågar formulera oss kring dessa skillnader kan vi inte försvara den smala litteraturen mot de starka krafter som försöker ta kål på den.
Fredrik Hertzberg fick komma till tals därefter och fortsatte i samma anda som Ulrika och diskuterade även Rabbe Enckell som är en av de ledande gestalterna inom den finlandssvenska modernismen.
Vilhelmina von Wendt hade även liknande åsikter som de föregående gästerna om den mörka framtid som hägrar för den kvalitativa litteraturen och var minst lika bekymrad i sina tankar om ämnet:
– Verkligheten är att kvalité inte är styrande i litteraturen när t.ex. deckare och genrelitteratur recenseras mycket mer än för tio år sedan.
Avslutningsvis intervjuade Hannele Mikaela Taivassalo panelen med fördjupande frågor i ämnet och den livliga diskussion som uppstod kunde likaväl fortsatt i en evighet pga ämnets aktualitet, men blev begränsat till lite över en timme. Vi i publiken fick ta del i spännande diskussioner om allt från hur utvecklingen av AI kommer påverka litteraturen till hur riskfyllt det är att bli författare i dagens samhälle.
I publiken fanns både författare och förläggare som bland annat Gurli Lindén, Christel Sundqvist, Axel Åhman, Metha Skog och Anna-Lena Palomäki. Ralf Andtbacka var även med på ett hörn och sade sina åsikter i slutet av diskussionerna av seminariet.
Ett minst sagt inspirerande seminarium som verkades uppskattas av alla som var där.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.