Nyheter

FSD Österbotten kräver tillgänglighet på mödra- och skyddshem

Foto: Sofia Jernström
Kretsordförande Anna Caldén betonar vikten av den grundläggande mänskliga rättigheten att få leva ett liv fritt från våld.

Unga människor med funktionsvariation löper dubbelt så stor risk att utsättas för våld i nära relationer. Det är få som söker hjälp och orsaken är ofta att den som drabbas inte vågar söka hjälp för att man känner skam.

FSD Österbotten

Arbetarbladet

 

 

– Mörkertalet är stort, säger kretsordförande Anna Caldén. En försvårande omständighet är också att den som utövar våld kan vara någon man är beroende av. En person med funktionsvariation är ofta beroende av många personer i sin vardag och är därför mera sårbar att utsättas för våld och trakasserier. Det här är mycket tabubelagt och vi måste börja lyfta upp de här problemen, fortsätter Caldén.

 

Ett av problemen är att långt ifrån alla skyddshem i Finland är tillgängliga och det kan vara ett hinder för att söka hjälp. Det kan handla om att den fysiska miljön är otillgänglig. Men tillgänglighet handlar också om att få professionellt bemötande enligt individuella behov. För ett gott bemötande krävs kunskap om funktionsnedsättningen samt förekomst av individuell variation. I de kommande välfärdsområdena är det viktigt att mera resurser sätts till mödra- och skyddshem. En av målsättningarna med social- och hälsovårdsreformen är att skapa mer jämlik tillgång till tjänster och att samarbetet mellan olika enheter stärks. Det är också viktigt att tillräcklig finansiering garanteras till att göra skyddshem hinderfria.

 

– Vi måste sluta med att sopa de här problemen under mattan. Det utgör ett allvarligt brott mot den grundläggande mänskliga rättigheten att inte få leva ett liv fritt från våld, avslutar Caldén.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE