Nyheter

FSD:s styrelse diskuterade aktuella frågor på augustimötet

Foto: Johanna Överfors
- Vi måste visa väljarna att vi står på deras sida i den här svåra ekonomiska situationen, uppmanade vice ordförande Anna Caldén på FSD:s styrelsemöte i augusti. Arkivbild.

FSD höll styrelsemöte onsdag morgon 24.8. På mötet diskuterades aktuella frågor för dagspolitiken, bland annat stigande levnadskostnader, arbetsmarknaden och utbildningspolitik.

Jonatan Wikström

Arbetarbladet

 

 

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus inledde onsdagsmorgonens styrelsemöte med att uppmärksamma Ukrainas självständighetsdag.

-Det är ett privilegium att vår självständighetsdag bara består av fest och firande. För ukrainarna är självständigheten inte lika självklar då de får kämpa för sin självständighet varje dag, påpekar Qvintus.

 

Han påpekade också att kriget i Ukraina också påverkar politiken här i Finland. Qvintus lyfte fram inflationen som en av de högaktuella politiska frågor som har en stark koppling till kriget i Ukraina.

-Vi kan se att bensin- och dieselpriserna har gått ner i sommar till en följd av regeringens åtgärd att minska på distributionsskyldigheten, men när vintern kommer ökar också oron för hur finländarna ska ha råd med kostnaderna för el och uppvärmning.

-Populisterna kommer att använda den här oron som bränsle i sin politik. Om vi kan lösa problemen under hösten så tar vi det här bränslet ifrån populisterna, påpekar Qvintus.

 

Socialdemokratiska riksdagsgruppen samlades den föregående veckan för sitt sommarmöte i Kuopio. Där framförde Sanna Marin ett ställningstagande där hon lovade att en av partiets främsta målsättningar nästa valperiod kommer att vara att stärka den grundläggande utbildningen.

Qvintus påpekade att det i år är 50 år sedan grundskolereformen inleddes.

-Grundskolan är den främsta orsaken till Finlands framgång. Detta kan folk hålla med om från både vänster och höger, kommenterar Qvintus.

-Det har dock inte bara med Finlands framgång att göra att Finland fick en grundskolereform. Det var i främsta hand en jämlikhetsfråga. Innan grundskolan infördes fanns det stora skillnader i barnens skolstig.

Qvintus lyfter fram den förlängda läroplikten som en av regeringens främsta framgångar men påminner också om att det fortfarande finns utbildningspolitiska frågor som behöver lösas.

-Läropliktsreformen är viktig och kommer att synas som en positiv sak i framtiden. Det finns dock stora skillnader i skolframgången mellan olika regioner men också mellan individuella elever. Det här är viktiga saker som vi måste åtgärda, påpekar Qvintus.

 

Vårdarfacken Tehy och SuPer kom nyligen ut med ett nytt strejkvarsel. Qvintus anser att arbetsmarknadssituationen i social- och hälsovården kommer att vara en av de viktigaste frågorna att tackla den här hösten.

-Tehy och SuPer kommer att hålla sitt löfte för sina medlemmar och det har jag full förståelse för. FSD har visat sitt stöd för vårdpersonalen och vi har ingen orsak att backa från det.

 

Rebecca Åkers påpekar att lösningarna till de stigande levnadskostnaderna ska riktas till dem som behöver det mest.

-SFP har gått ut med att de vill sänka inkomstskatten för alla. Det är bara populism. Gör vi det så riskerar det att förvärra inflationen ännu mera. De stigande priserna handlar nämligen om att utbudet har minskat samtidigt som efterfrågan ökat. Om folk bara får mera pengar i handen ökar det efterfrågan och leder till ännu högre priser.

Åkers är positiv till pristak på el. Hon påpekar dock att det inte löser problemet med det bristande utbudet, och att det i sin tur kan kräva vissa subventioner för elproduktionen.

 

Anna Caldén kommenterar också inflationen. Hon håller med Qvintus om att det här är en av de viktigaste frågorna som behöver lösas just nu.

-Det här bekymrar människor. Om vi undviker frågorna kommer det att leda till vårt fall. Vi måste komma med konkreta förslag till lösningar, för folk är oroliga.

-Vi måste visa väljarna att vi står på deras sida i den här svåra ekonomiska situationen, uppmanar Caldén.

Caldén påpekar också hur hon själv har lagt märke till hur allvarlig bristen på vårdpersonal är.

-Situationen är oroväckande. Vi får inte släppa vårdardimensioneringen, uppmanar Caldén.

 

Peter Sjökvist kommenterar förhandlingsläget i industrisektorn. Han anser att industrifacket befinner sig i ett svårt förhandlingsläge till en följd av överenskommelse på kommunalsidan.

-Förlikningsmannen kom med en lösning som omkullkastar den tidigare förhandlingspraxisen och det innebär utmaningar för industrifacket.

Sjökvist påpekar också att inflationen att de stigande levnadskostnaderna innebär att det finns ett behov av löneförhöjningar för de lågavlönade i industrisektorn liksom för vårdpersonalen.

 

Folke Sundman delar med sig historisk bakgrund till utbildningsreformen.

-Det flesta borgare stöder nu grundskolan, men annat var det 50 år sedan då reformen bereddes. I synnerhet Samlingspartiet var länge en hårdnackad motståndare till reformen, som var ett utpräglat socialdemokratiskt initiativ.

-Folkskolereformen var därmed ingen dans på rosor att genomföra. Men det gjorde vi, och det ska vi vara stolta om och värna om, uppmuntrar Sundman.

Sundman påminner att det var under den 27-årige undervisningsministern Ulf Sundqvists ledning som grundskolan togs i bruk.

-Sundqvists insats har vi orsak att minnas, nu när vi uppmärksammar 50 år sedan grundskolereformen inleddes, avslutar Sundman.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE