Norden

Fyra olika Sverige enligt en ny Arena-rapport

Pixabay
Robert Björkenwall hoppas att den nya rapporten från Arena Idé kan lyfta fram regionala ojämlikheter i Sverige.

Även i Sverige har de ekonomiska och regionala klyftorna ökat under senare tid. En stor del av de nya jobben har skapats i och omkring storstäder och universitetsstäder. Invånarna har olika levnadsförhållanden och livsmöjligheter beroende på var de är bosatta.

Robert Björkenwall

Arbetarbladet

 

 

Rapporten Ett ojämlikt Sverige – regionala socioekonomiska skillnader i Sverige är baserad på en klusteranalys gjord av Stefan Fina och hans kollegor på det tyska Research Institute for Regional and Urban Development (ILS) som visat att Sverige ifråga om levnadsförhållanden, ekonomiska indikatorer och social välfärd kan delas in i fyra tydliga regioner – ”de fyra Sverige”.

 

Bra strukturerat i rapporten detta med de fyra olika klustren och så även om de skillnader som finns i respektive kluster. Den kommunala utjämningen har varit helt otillräcklig, samhällsservice kraftigt undermålig och t ex har Sverige, trots vacker poltikerretorik, haft en helt undermålig utbyggnad av det digitala nätet via bredband och annan infrastruktur. Regionalpolitiken har varit kraftlös under de senaste 15-20 åren. Det är intressant detta med nyindustrialiseringen i norra Sverige (Malmfälten, Boden, Skellefteå etc), något som behöver uppmärksammas mer. Så även detta med bostadsbristen, arbetskraftsbrist etc som även finns i expansionens norra Sverige. Hela den här utvecklingen är dessutom kraftigt underrapporterat i riksmedia. I bästa fall kan den här rapporten nu bidra till att lyfta fram detta viktiga politikområde!

 

Robert Björkenwall

frilansjournalist, f d regional politisk utredare m m

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE