Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Häkkänen avaa naapurin ajattelumallia: “Jos et ole Venäjän puolella, olet Venäjää vastaan”

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Puolustusministeri Antti Häkkäsen (kok.) mukaan kylmän sodan jälkeen vallinnut maailmanjärjestys on tullut tiensä päähän ja suurvaltojen voimakas vastakkainasettelu on palannut maailmaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Hän arvioi, että Venäjällä elää Neuvostoliiton ajoilta periytyvä ajatus maasta suurvaltana. Erona Neuvostoliiton aikoihin on kuitenkin se, että nyt suurvallan häikäilemätöntä valtapolitiikkaa ei enää verhota kommunistisen ideologian kaapuun.

-  Siinä missä Neuvostoliiton toimia voitiin ehkä perustella ideologisin syin, harjoittaa Venäjä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa kyynisesti ja yksipuolisesti vain Venäjän valtaapitävien etuja ajaen, Häkkänen sanoi maanpuolustuskurssin avajaistilaisuudessa Helsingissä.

Hänen mukaansa ulko- ja turvallisuuspolitiikka on aina ollut Venäjälle nollasummapeliä.

-  Jos et ole Venäjän puolella, olet Venäjää vastaan. Tämä ajattelumalli jo yksinään uhkaa sen pienempiä naapureita. Venäjä on toistuvasti edellyttänyt, että itsenäiset ja suvereenit valtiot mukauttaisivat toimintansa ja valintansa sen etujen mukaisiksi.

Samaa nollasummapeliajattelua heijastaa Venäjän aktiivisuus Lähi-idässä, Afrikassa ja Kaukoidässä, Häkkänen arvioi.

-  Venäjä valitsee tällä hetkellä kumppaninsa nimenomaan niiden maiden joukosta, jotka vastustavat läntisiä demokraattisia ryhmiä kaikin keinoin. Se, hyödyttävätkö nämä kumppanit todellisuudessa Venäjää, on toisarvoista. Pääajatuksena tuntuisi olevan se, että kaikki mikä vastustaa, hankaloittaa tai epävakauttaa läntistä demokraattista maailmaa, on Venäjän etujen mukaista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE