Politiikka
27.9.2018 11:14 ・ Päivitetty: 27.9.2018 11:14
Hallitus pakitti taas: työaikalaista karsittiin kiistaa aiheuttaneita kohtia – työaikapankki ja joustotyöaika uusia elementtejä
Hallitus on antanut esityksensä työaikalain kokonaisuudistuksesta.
Lakiin kokonaan tulevat uusina elementteinä säännökset työaikapankista sekä asiantuntijatyöhön sopivasta joustotyöajasta.
Matkan varrella laista on jätetty pois kiistaa nostattaneita kohtia. Palkansaajajärjestöt vastustivat viime keväänä kiivaasti esimerkiksi suunnitelmia laajentaa paikallista sopimista työaikakysymyksissä.
Pelkona oli myös, että yksityisen sektorin asiantuntijatehtävissä työskentelevät toimihenkilöt ja ylemmät toimihenkilöt rajattaisiin kokonaan työaikasäännösten ulkopuolelle.
Työaikalakiin ollaan lisäämässä työaikapankkia koskevat säännökset, jotka mahdollistavat lakisääteisen työaikapankin käyttöönotosta sopimisen kaikilla työpaikoilla riippumatta siitä, onko työnantajaa sitovassa työehtosopimuksessa työaikapankkia koskevia määräyksiä.
”Työaikapankkiin säästetty kertymä ei saisi kasvaa yli 180 tuntiin kalenterivuoden aikana.”
Työaikapankilla työaikaa, ansaittuja vapaita tai vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia voidaan säästää ja yhdistää toisiinsa. Se lisää työntekijän mahdollisuuksia kerryttää pidempiaikaisia vapaita ja sovittaa yhteen työn ja yksityiselämän tarpeita.
Lisää aiheesta
Työaikapankkiin säästetty kertymä ei saisi kasvaa yli 180 tuntiin kalenterivuoden aikana.
Joustotyöaika soveltuu erityisesti asiantuntijatehtäviin, joissa työajan sijoittelua tärkeämpää ovat työn tavoitteet ja kokonaisaikataulu.
Joustotyöaika voidaan esityksen mukaan ottaa käyttöön työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella silloin, kun vähintään puolet työajasta on sellaista, jonka sijoittelusta ja työntekopaikasta työntekijä voisi itsenäisesti päättää.
Myös joustotyössä säännöllisen työajan tulisi tasaantua 40 viikkotuntiin neljän kuukauden tasoittumisjaksolla, mutta työajan seuranta olisi kevyempää perustuen työntekijän palkanmaksukausittain toimittamiin viikoittaisiin tietoihin tehdyistä työtunneista ja viikkolevon toteutumisesta.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.