Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Hallitus pysyi ruodussa luottamusäänestyksessä, kolme opposition edustajaa lipesi – Lepomäen ja Kosken valinta ihmetyttää

Eduskunnassa päästiin kuin päästiinkin keskiviikona äänestämään hallituksen luottamuksesta. Kysymys ei kuitenkaan ollut sote-uudistuksen lykkääntymiseen liittyvästä hallituksen tiedonannosta ja sitä seuraavasta luottamusäänestyksestä, vaikka äänestys soteen liittyikin.

TOPI JUGA

Demokraatti

Tänään pidetty luottamusäänestys oli osa hallituksen vuoden 2018 lisätalousarvion hyväksymistä. Lisäbudjetti hyväksyttiin eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietinnön pohjalta, joka valmistui viime viikolla.

Näin ollen kyseinen epäluottamusääestys oli tehty hyvissä ajoin ennen maanantaina käynnistynyttä keskustelua siitä, tekeekö hallitus tiistaina varmistuneista sote-muutoksista luottamusäänestykseen johtavan tiedonnannon vai ainoastaan pääministerin ilmoituksen. Lisäbudjettiäänestyksien jälkeen salissa nähtiinkin ainoastaan keskustelu liittyen soten lykkääntymiseen.

Oppositio esitti hallitukselle epäluottamusta sote-uudistuksen pilotoinneista tehdyistä “ennakoivista” päätöksistä. Epäluottamuslause kuitenkin hylättiin. Hallituksen luottamuksen puolesta äänesti 96 edustajaa ja hallitusta vastaan oli puolestaan 78 edustajaa. Kukaan ei äänestänyt tyhjää, mutta 25 edustajaa oli poissa.

Hallituksen edustajista kukaan ei äänestänyt epäluottamuslauseen puolesta.

Hallitus-oppositioraja piti äänestyksessä kutinsa varsin hyvin.

Hallituksen edustajista kukaan ei äänestänyt epäluottamuslauseen puolesta. Oppositionkin rivit olivat varsin suorat, ainoastaan kolme kristillisdemokraattien kansanedustajaa äänesti hallituksen luottamuksen puolesta. Nämä edustajat olivat Antero Laukkanen, Päivi Räsänen ja Sari Tanus.

Lisää aiheesta

Äänestys ei kuitenkaan kerro, miten lopullisessa sote-äänestyksessä tulee käymään. Tänään nähty luottamusäänestys ei käsitellyt koko sotea, vaan ainoastaan uudistuksen pilotointien rahoituksesta ehdollisesti jo tehtyjä jyvityksistä.

Sote-pilotointi on ollut tänä keväänä tapetilla etenkin sen vuoksi, että tuleville maakunnille on jo hallituksen ehdollisella linjauksella hyvitetty varoja useiden kymmenien miljoonien eurojen edestä. Rahaa on siis luvattu, vaikkei laki ole vielä edes astunut voimaan. Oppositiossa tätä pidetään lainvastaisena.

”Erityisen huolestuttavaa on, että hallitus on jo toukokuussa tehnyt päätöksiä ensimmäisen 100 miljoonan euron rahoituksen käytöstä ja kohdentamisesta, vaikka tällaisia toimeenpanopäätöksiä ohjaava lainsäädäntö puuttuu. Tämän vuoksi eduskunta katsoo, ettei hallitus nauti eduskunnan luottamusta”, vasemmistoliiton kansanedustaja Kari Uotilan tekemässä epäluottamusesityksessä muun muassa perustellaan.

Uotilan esitystä puolsi SDP:n kansanedustaja Timo Harakka, joka on itsekin nostanut toistuvasti esiin rahojen ennenaikaisen jyvityksen ongelmallisuutta.

Hallitus on puolustellut toimintaansa sillä, ettei rahaa ole vielä liikkunut. Sen mukaan päätöksiä rahoista ei ole vielä tehty, ainoastaan ehdollisia linjauksia.

Koski ja Lepomäki äänestivät hallituksen puolesta.

Kokoomuksen Susanna Koski ja Elina Lepomäki äänestivät hallituksen luottamuksen puolesta, vaikka he ovat aikaisemmin ilmoittaneet äänestävänsä ainakin näillä näkymin sote-uudistuksen kaatamisen puolesta. Koski ja Lepomäki eivät siis ainakaan vielä lähteneet pokkuroimaan hallitusta vastaan, vaikka kriittisiä ovatkin olleet. Kansalaispuolueen eduskuntaryhmän ainoa jäsen Paavo Väyrynen puolestaan äänesti hallituksen kaatumisen puolesta.

Sote-uudistuksen lopullista hyväksymistä koskevasta äänestyksestä on povattu tiukkaa. Hallituksen enemmistö äänestyksessä on tällä hetkellä hyvin niukka. Erilaisissa spekulaatioissa on arveltu, että uudistuksen hyväksymistä tukee vain 101 kansanedustajaa. Lisäksi on pohdittu, äänestääkö muun muassa kokoomuksesta eronnut Harry Harkimo, kokoomuksen Wille Rydman sekä keskustan konkariedustaja Sirkka-Liisa Anttila uudistuksen puolesta.

Kukaan kolmikosta ei ollut tänään eduskuntasalissa paikalla. Toisaalta esimerkiksi Anttila oli Strasbourgissa avaamassa Naiset, rauha ja turvallisuus -miniseminaaria.

Tämän päivän äänestyksen perusteella näyttää myös siltä, että osa kristillisdemokraateista saattaisi äänestää hallituksen sote-esityksen puolesta. Kaikki RKP:n edustajat puolestaan äänestivät tänään kaataakseen hallituksen.

Lopulliseen sote-äänestykseen on kuitenkin vielä aikaa, jos sitä ylipäänsä on edes tulossa. Tämän hetken tilanteen mukaan näyttää siltä, että sote-äänestys voitaisiin nähdään aikaisintaan vasta loppusyksystä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE