Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Heinäluoma MT:n kolumnissa: Yle on myrskyn silmässä, josta sen on vaikea päästä pois

Kansanedustaja Eero Heinäluoma (sd.) toteaa Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan Ylen joutuneen myrskynsilmään, josta sen on vaikea päästä pois.

– Yleisradio tuntuu juuttuneen pitkään riippumattomuutta koskevaan keskusteluun ja epävarmuuteen. Kysytään voivatko valtaapitävät, pääministeri etunenässä, asiattomasti vaikuttaa itseään koskevaan julkisuuteen. Asia tuli ongelmalliseksi, kun Juha Sipilän hallitus hallitusneuvotteluissa ryhtyi käsittelemään Yleisradion asioita ja päätti rahoituksen tosiasiallisesta leikkaamisesta, hän kirjoittaa.

Tilannetta pahensi Heinäluoman mukaan se, että hallituspuolueista esitettiin samanaikaisesti merkittävää Ylen uutisointia ja ohjelmistoa koskevaa kritiikkiä.

– Pääministeri Sipilä on eri yhteyksissä – hyvin poikkeuksellisella tavalla – ilmaissut tyytymättömyyttään Ylen häntä koskevaan uutisointiin.

– On syytä muistaa, että jokainen pääministeri on vuorollaan joutunut kovankin julkisen arvostelun kohteeksi. Pääministeri Jyrki Katainen oli filosofi Pekka Himasella teettämänsä tilaustutkimuksen johdosta pitkään häränsilmässä. Pääministeri Matti Vanhasen talokauppoja ja naisasioita käsiteltiin kuukausia. Ja pääministeri Paavo Lipponen oli kovan kritiikin kohteena kahdeksan vuotta.

– Yleisradiota pitää voida myös arvostella. Yksikään Sipilän mainituista edeltäjistä ei ole kuitenkaan lähtenyt arvostelun rinnalla avaamaan Yleisradion rahoitusta. Julkisen sanan neuvosto ja professori Olli Mäenpää ovat omilla tahoillaan päätyneet siihen, että Yleen vaikuttaminen olisi onnistunut ja erityisesti pääministerin käsittelyä olisi muutettu pehmeämpään suuntaan.

“On välttämätöntä ratkaista myös Ylen rahoituksessa avoinna oleva vuosi 2019.”

Lisää aiheesta

Heinäluoma toteaa, että kansalaisten etu on, että tiedonvälityksen koko kenttä pidetään monipuolisena.

– Sipilän hallituksen kehysriiheen oli valmisteltu esitykset niin digilehtien arvonlisäveron tarkistamisesta kuin kaupallisen television uutistoiminnan toimintamahdollisuuksien parantamisesta. Niitä esityksiä hallitus ei käsitellyt. Sen sijaan hallitus otti jälleen pöydälleen Yleisradion rahoituksen ja teki tähän liittyviä uusia yksipuolisia päätöksiä, jotka jälleen synnyttävät uutta kansallista yleisradioyhtiötä koskevaa epävarmuutta.

– Riippumattoman journalismin ydin on rahoituksessa. Kun hallitus on asettanut uuden parlamentaarisen työ-ryhmän käsittelemään Yle-veron kehittämistä, on tässä yhteydessä välttämätöntä ratkaista myös Ylen rahoituksessa avoinna oleva vuosi 2019. Yle-veroa ei voida määrätä ilman että on tiedossa rahoitustarpeet. Työryhmä voisi ottaa myös kantaa ministeri Anne Bernerin esittämään 10 vuoden rahoituskehykseen.

Heinäluoman mukaan Ylen hallituksen onnistuminen mitataan siinä, että journalistinen työrauha talossa palautuu.

– Jos poliitikot tekevät vihdoinkin oman osuutensa ja varmistavat Ylen rahoituksen ja Ylen hallitus huolehtii talon sisäisestä johtamisesta, asiat voivat palata luotettavalle uralleen.

Lue kolumni kokonaan tästä linkistä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE