Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Helppo keino vaihtaa nätimpään ja halvempaan” – Filatov pelkää naisten ja ikääntyneiden puolesta

Tarja Filatov on huolissaan työsopimuslain muuttamisen seurauksista.

Kansanedustaja, työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan puheenjohtaja Tarja Filatov (sd.) arvioi, että hallituksen suunnitelmat työsopimuslain muuttamisesta heikentävät entisestään naisten ja ikääntyneiden asemaa työmarkkinoilla. Hallitus aikoo pidentää koeaikaa ja höllentää takaisinottovelvoitetta.

Hallitus perustelee muutoksia työllisyydellä, mutta lain perusteluista ei löydy tukea tavoitteelle.

– Perusteluissa viljellään sanamuotoja ”saattaa olla”, ”ei tutkittua tietoa”, ”ei luotettavaa tilastoa”. Nämä ovat aika heikkoja perusteita työntekijöiden aseman heikentämiseen, Filatov tuhahtaa.

Koeajan pidentäminen on Filatovin mielestä ongelmallinen tasa-arvon kannalta. Perhevapaiden käyttö saattaa lakimuutoksen myötä johtaa hyvin pitkiin koeaikoihin, joissa suurimman osan työntekijä on poissa työpaikalta.

– Tämä lisää syrjivin perustein tehtyjen koeaikapurkujen määrää. Tämä on todettu myös lain perusteluissa.

Ideologia määrää, tuloksista viis.

Filatov näkee, että työsopimuslain muutos heikentäisi merkittävästi naisten asemaa työmarkkinoilla.

Lisää aiheesta

– Harvoin törmää lakiin, jossa pykälät on hallitusohjelmassa sovittu ja sitten niille keksitään väen vängällä perustelut. Parempi olisi, jos ohjelmassa asetettaisiin tavoitteet ja asiantuntijavalmistelussa etsittäisiin keinot. Tosin, tätähän hallituksen työelämäasioiden valmistelu on tähän asti ollut. Ideologia määrää, tuloksista viis.

Lain ongelmallisin kohta on Filatovin mukaan takaisinottovelvoitteen heikentäminen. Sen perusteet ovat hatarat, sillä sen vaikutuksista ei ole juuri tehty työmarkkinoilla tutkimusta.

– Itse pelkään, että muutoksesta tulee helppo keino vaihtaa ikääntyneempi työntekijä nuorempaan, nätimpään ja halvempaan. Muutos saattaa jopa heikentää työllisyyttä, koska kaikki tiedämme, että ikääntyneen on vaikeampi päästä takaisin työhön, kun hän joutuu työttömäksi.

Hän epäilee, että muutoksen jälkeen vanha firma voi helposti siirtyä uusiin työntekijöihin. Vastuuta irtisanottujen takaisinottamisesta ole, vaikka taloudelliset ja tuotannolliset perusteet irtisanomiselle olisivat menneet ohi.

Filatovin mukaan hallitus ansaitsee kuitenkin ymmärrystä siitä, että se pyrkii alentamaan yritysten rekrytointikynnystä. Tavoitteen toteutumiseksi Filatov esittää kuitenkin toisenlaisia keinoja.

– Pitkäaikaistyöttömien aseman helpottamiseksi tulisi ottaa käyttöön Rinteen malli, joka mahdollistaisi peruspäivärahan aktiivisemman käytön ja alentaisi näin työllistämiskynnystä. Vastaavasti SDP:n esitys 20 000 euron verovähennyksestä ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen toteuttaisi tavoitetta huomattavasti tehokkaammin. Myös omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla olisi järkevää, Filatov huomauttaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE