Huvudnyheter

12.4.2025 14:09 ・ Uppdaterad: 12.4.2025 14:09

Matias Mäkynen och Nils-Johan Englund gjorde kampanj på torget i Vasa

Topi Lappalainen
Matias Mäkynen och Nils-Johan Englund.

ABL träffade den socialdemokratiska riksdagsledamoten Matias Mäkynen som är partiets tredje vice ordförande och FSD:s verksamhetsledare Nils-Johan Englund på torget i Vasa. Herrarna var på plats för att göra kampanj den sista dagen före valdagen den 13 april 2025.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Stämningen är jättebra på torget, konstaterade Mäkynen som hade besökt Jakobstad, Nykarleby och Karleby. Nationellt menade han att det blir intressant att se om SDP kan bli det största partiet i vårens val, större än Samlingspartiet.

– Här i Österbotten är det intressant hur det händer med SFP och Sannfinländarna.

En viktig målsättning för SDP är att bryta SFP:s majoritetsställning i Österbottens välfärdsområde.

Mäkynen själv kandiderar i kommunalvalet i Vasa och där vill man hota SFP:s första plats i staden. I Jakobstad har SFP egen majoritet och där gäller det att sikta på att bryta den ställningen.

– Vi försöker komma framåt på alla nivåer. Nu ser vi hur starkt stöd människorna ger till den här regeringen. Många är missnöjda med regeringens politik.

Det som oroar Mäkynen är om valdeltagandet blir lågt.

– Vi måste få våra röstare att rösta helt enkelt. Om valdeltagandet blir under 50 procent blir det ur demokratins synvinkel jättesorgligt men det är ett jätteintressant och spännande läge, sammanfattade Mäkynen sina stämningar inför valdagen.

Matias Mäkynen betonade vikten av att få väljarna till valurnorna, redan ur demokratins synvinkel. (Foto: Topi Lappalainen)

FSD:s verksamhetsledare Nils-Johan Englund kandiderar både i välfärdsområdesvalet i Österbotten och i kommunalvalet i Vasa. Han har betonat icke-traditionellt kampanjarbete, nämligen de sociala mediernas roll. Det gäller både annonser i de sociala medierna och inlägg där.

– Jag har dessutom skrivit ganska många insändare. Det har varit mina kampanjmetoder som jag har satsat på.

Englund är nöjd med det stöd som riksdagsledamöterna Miapetra Kumpula-Natri och Johan Kvarnström har visat honom.

Per Hellmans insändare har också varit viktig, sade Englund. Hellman slutar i Vasa stadsfullmäktige och har rekommenderat Englund.

– Vi försöker behålla ett FSD-mandat i stadsfullmäktige, konstaterade Englund.

Han är medveten om att det kan ta ett par val innan man lyckas ersätta veteranen Hellman som är känd sedan länge.

– För egen del säger jag att om det inte lyckas den här gången, börjar jag genast att jobba för att det ska lyckas om fyra år, betonade Englund sin villighet för långsiktigt arbete när det gäller att trygga FSD:s mandat i Vasa stadsfullmäktige.

När det gäller sociala medier, berättade Englund att många FSD:are, speciellt i Österbotten, har satsat på det.

– Det har varit både betalda och icke-betalda someinlägg. Jag tror att man inte ska underskatta betydelsen av att vara på torg och träffa väljare heller. Nog är det också viktigt men jag tror att ganska många tar reda på kandidater via internet, så digital marknadsföring och valkompasser har stor betydelse nog. De är viktigare än att man ska vara på torget varje dag, till exempel. Men alla kampanjmetoder behövs.

På samma sätt som Mäkynen, bedömer även Englund läget som intressant inför valet.

– Det är klart att SFP:s grepp om Österbotten är hårt men jag tror att är det någonsin det ska börja luckras upp så är det ett bra utgångsläge nu om man tänker på vad den här regeringen håller på med.

Englunds syftade på de nedskärningar som görs och försämringar i välfärden över lag.

– Nog är det många som har sagt att det är tufft att svälja det att SFP är i samma regering som Sannfinländarna och de letar efter nya alternativ. Jag hoppas att det utkristalliseras i valbåset och att de håller fast vid de tankar.

Med tanke på partiets valfrågor, ansåg Englund att de resonerar med väljarna.

– En ny riktning, mer rättvisa i allt, utbildning, vård i rätt tid, allt det är sådant som engagerar folk och sådant som folk bryr sig om. Dilemmat som vi har som avgör om vi vinner det här valet eller inte, är röstningsprocenten. Vi vet att de borgerliga väljarna röstar i ur och skur men våra är mer svårflörtade. Blir det ett högt valdeltagande, så vinner vi men blir det lågt, tror jag att vi blir tvåa, avslutade Englund.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU