Politiikka

”Heti alkoi vertailu, kuka joutuu vähentämään eniten” – SDP muistuttaa: Ilmastosopimus on mahdollisuus

Kari Hulkko
Kari Hulkko
Kari Hulkko

Eduskunta käy tänään lähetekeskustelun Pariisin ilmastosopimuksen hyväksymisestä. SDP:n ympäristövaliokuntaryhmä muistuttaa, että sopimus on pitkien neuvottelujen tulos ja päätös, jota ilman maapallo ei selviä ilmastonmuutoksesta.

– Valitettavasti heti kun ensimmäiset laskelmat päästövähennyksistä saatiin, alkoi vertailu maiden välillä kuka joutuu vähentämään eniten ja mitä se maksaa, valiokuntaryhmän vastaava Riitta Myller harmittelee.

Hänen mielestään uhkien, pelkojen ja kustannuslaskelmien sijaan Suomen on katsottava tulevaisuuteen. Syytä on kiinnittää huomio mahdollisuuksiin, joita kansainvälinen ja velvoittava ilmastosopimus tuo.

– Yhteinen tilannekuva ja yhteiset, sitovat tavoitteet tuovat maat lähemmäs toisiaan, Myller korostaa.

Pelkona on, että riittääkö aika.

Kansanedustaja Susanna Huovinen huomauttaa, että ilmastohaasteeseen vastaamiseen on hyvät lähtökohdat. Teknologia kehittyy koko ajan, energiatehokkuus on nostettu koko yhteiskunnan agendaksi ja on harpattu suurin askelin kohti uusiutuvia energiamuotoja ja hiilineutraalia yhteiskuntaa.

– Pelkona on, että riittääkö aika. Vaikka kehitys on kovaa, otetaanko uusi teknologia tarpeeksi nopeasti myös käyttöön tarpeeksi monessa maassa, Huovinen pohtii.

Kansanedustaja Katja Taimelan mielestä nyt tarvitaan voimakkaita panostuksia innovaatioihin, tutkimukseen sekä jo olemassa olevien puhtaiden ratkaisujen kaupallistamiseen.

– Hallituksen leikkaukset näyttäytyvät entistä haitallisimpina, kun ne kohdistuvat myös puhtaiden teknologioiden tutkimukseen ja kehitykseen sekä esimerkiksi Tekesin rahoitukseen, Taimela kritisoi.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat