Kotimaa
8.3.2018 12:04 ・ Päivitetty: 8.3.2018 12:04
”Hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä” – Meeri Koutaniemen näyttely välittää 24 rohkeaa tarinaa
Palkittu kuvajournalisti Meeri Koutaniemi on urallaan tarttunut arkoihin ja vaiettuihin aiheisiin ja tehnyt laajemmalle yleisölle tunnetuksi tyttöjen sukuelinten silpomisperinnettä.
Koutaniemi kiersi vuonna 2017 Solidaarisuus-järjestön silpomisen vastaisen työn hankealueilla Kenian Kisiissä ja Somalimaassa haastattelemassa ja valokuvaamassa ihmisiä, jotka haluavat olla lopettamassa silpomisperinteen.
Helsingin Sanomatalon käytävägalleriassa avautuu tänään naistenpäivänä Koutaniemen Muutoksentekijät-valokuvanäyttely, joka välittää 24:n rohkean ihmisen koskettavan tarinan.
Mukana silpomisperinnettä lopettamassa on sekä miehiä että naisia, silvottuja ja silpomiselta säästyneitä, nuoria ja vanhoja, uskonnollisia johtajia ja opiskelijoita.
Sukuelinten silpominen koskettaa maailmassa noin 200 miljoonaa tyttöä ja naista.
Koutaniemi lähti Keniaan ja Somalimaahan katsomaan läheltä sitä, kuinka paikalliset ovat aktivoituneet ympärileikkauksen lakkauttamiseksi.
– Näyttely tuo lähemmäksi ne yksilöt, jotka ovat nousseet kehittämään sisältä päin omaa kulttuuriaan ja vaatimaan pysyvää muutosta koko yhteisölleen. Nämä yksilöt osoittavat, kuinka hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä, Meeri Koutaniemi painottaa.
Lisää aiheesta
Tyttöjen sukuelinten silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus, joka altistaa tytöt ja naiset elinikäisille fyysisille ja psyykkisille terveysvaaroille. Sukuelinten silpominen on kriisi, joka koskettaa tälläkin hetkellä maailmassa noin 200 miljoonaa tyttöä ja naista.
Suomalaisella Solidaarisuus-järjestöllä on kymmenen vuoden kokemus silpomisen vastaisesta työstä Somalimaassa. Työ laajeni Keniaan kaksi vuotta sitten Silpomaton-kampanjan suomalaisten Muutoksentekijöiden avulla.
Solidaarisuuden mukaan töitä tehdään aina tiiviisti yhdessä paikallisten ihmisten ja järjestöjen kanssa, sillä vain yhteisöjen sisältä lähtevä muutos on kestävää.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
31.1.2018 07:08
Pelasta pimppi -kampanja: ”Tyttöjen suojeleminen on myös Suomen velvoite”
Politiikka
23.1.2018 17:25
Ministeri järjesti keskustelun naisiin kohdistuvasta väkivallasta – Tyttöjen sukuelinten silpominen yhä vaiettu aihe, taustalla rasismin pelko
Kotimaa
13.12.2017 12:39
Suomalaiset ovat keränneet jo 40 000€ silpomisvaarassa oleville kisii-yhteisön tytöille – ”Leikkaukset tehdään silloin, kun tytöt eivät ole koulussa”
Politiikka
2.8.2017 05:33
Lapsiasiavaltuutettu kannattaa sukupuolielinten silpomisen kieltämisestä lailla