Kotimaa

”Hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä” – Meeri Koutaniemen näyttely välittää 24 rohkeaa tarinaa

Meeri Koutaniemi
Kenian kisii-heimon tytöistä 96 prosenttia silvotaan pikkutyttöinä.
Meeri Koutaniemi
Kenian kisii-heimon tytöistä 96 prosenttia silvotaan pikkutyttöinä.
Meeri Koutaniemi
Kenian kisii-heimon tytöistä 96 prosenttia silvotaan pikkutyttöinä.

Palkittu kuvajournalisti Meeri Koutaniemi on urallaan tarttunut arkoihin ja vaiettuihin aiheisiin ja tehnyt laajemmalle yleisölle tunnetuksi tyttöjen sukuelinten silpomisperinnettä.

Koutaniemi kiersi vuonna 2017 Solidaarisuus-järjestön silpomisen vastaisen työn hankealueilla Kenian Kisiissä ja Somalimaassa haastattelemassa ja valokuvaamassa ihmisiä, jotka haluavat olla lopettamassa silpomisperinteen.

Helsingin Sanomatalon käytävägalleriassa avautuu tänään naistenpäivänä Koutaniemen Muutoksentekijät-valokuvanäyttely, joka välittää 24:n rohkean ihmisen koskettavan tarinan.

Mukana silpomisperinnettä lopettamassa on sekä miehiä että naisia, silvottuja ja silpomiselta säästyneitä, nuoria ja vanhoja, uskonnollisia johtajia ja opiskelijoita.

Sukuelinten silpominen koskettaa maailmassa noin 200 miljoonaa tyttöä ja naista.

Koutaniemi lähti Keniaan ja Somalimaahan katsomaan läheltä sitä, kuinka paikalliset ovat aktivoituneet ympärileikkauksen lakkauttamiseksi.

– Näyttely tuo lähemmäksi ne yksilöt, jotka ovat nousseet kehittämään sisältä päin omaa kulttuuriaan ja vaatimaan pysyvää muutosta koko yhteisölleen. Nämä yksilöt osoittavat, kuinka hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä, Meeri Koutaniemi painottaa.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on vakava ihmisoikeusloukkaus, joka altistaa tytöt ja naiset elinikäisille fyysisille ja psyykkisille terveysvaaroille. Sukuelinten silpominen on kriisi, joka koskettaa tälläkin hetkellä maailmassa noin 200 miljoonaa tyttöä ja naista.

Suomalaisella Solidaarisuus-järjestöllä on kymmenen vuoden kokemus silpomisen vastaisesta työstä Somalimaassa. Työ laajeni Keniaan kaksi vuotta sitten Silpomaton-kampanjan suomalaisten Muutoksentekijöiden avulla.

Solidaarisuuden mukaan töitä tehdään aina tiiviisti yhdessä paikallisten ihmisten ja järjestöjen kanssa, sillä vain yhteisöjen sisältä lähtevä muutos on kestävää.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat