Nyheter

Jan Nyström: ”Delaktighet är en viktig valfråga”

Foto: Topi Lappalainen
Jan Nyström i Borgå under kampanjdagen den 10 oktober.

Jan Nyström, 43, är ordförande för Borgå svenska socialdemokrater (BSS) och har siktet inställt på kommunalvalet 2021. ABL träffade honom i samband med SDP:s kampanjdag på torget där han och andra aktiva deltog i evenemanget med arbetsminister Tuula Haatainen.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Nyström jobbar med kompetensutveckling på Nyländska biblioteket. Arbetet gäller olika slags utbildningar och nätverk inom biblioteksväsendet. Han har studerat filosofi vid Helsingfors universitet och vid sidan av arbetet studerar vid Villmanstrand–Lahtis tekniska universitet LUT. Där är det magisterprogrammet i företagsekonomi, närmare bestämt informationsledning, som gäller. Avhandlingen pro gradu som Nyström arbetar med handlar om olika appar som man har för att främja delaktighet i kommunala ärenden. Materialet har han fått av kommuner som Grankulla och Limingo där kommuninvånarna har möjlighet att direkt förmedla sina synpunkter via applikationer.

 

– Jag kandiderade i kommunalvalet 2008 i Borgå och ska kandidera på nytt 2021. Delaktighet är en viktig valfråga för mig. Jag vill att väljarna ska veta vad som händer i kommunen och ska få bättre möjligheter att påverka kommunala beslut.

 

Enligt Nyström gäller det för väljarna att ha bättre tillgång till information och möjligheter att ge feedback så att de kan få mer ut av de kommunala tjänsterna. På det sättet sköts den kommunala förvaltningen mer ekonomiskt i längden. Den deliberativa delen av demokratin är viktig för Nyström.

 

– Det viktiga i en demokrati är att väljarna får vara med och fatta vad det handlar om när man bestämmer om saker som gäller deras vardag. Det är vad som avses med deliberativ demokrati.

 

Det är viktigt med boende som folk har råd med i Borgå.”

 

Bibliotek, välmående och kultur är alla områden som är politiskt centrala för Nyström.

 

– Det är viktigt med boende som folk har råd med i Borgå. Miljön är viktig. Man ska kunna röra sig gående och med cykel så att man inte är beroende av bilen.

 

Själv bor Nyström i Majberget som ligger bakom sjukhuset i Borgå. Där finns det nuförtiden vägar där man inte kan köra bil.

 

– Alla måste ta sitt ansvar med tanke på klimatförändringen. Återvinning och delningsekonomi är viktiga så att alla inte behöver skaffa allt. Om man har gemensamma resurser och utrymmen är det bättre för miljön, avslutar Nyström.

 

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE