Nyheter

Jani Kokko: “QAnon är en klassisk konspirationsteori”

Jani Kokko forskar i amerikansk politik.

Jani Kokko är doktorand vid Jyväskylä universitet och socialdemokratisk kommunfullmäktigeledamot i Muurame som är grannkommun till Jyväskylä. Han forskar i de amerikanska värderingarna i den institutionella retoriken av USA:s presidenter, i första hand presidentens officiella tal som gäller nationens tillstånd och installationstal. ABL ringde upp honom för att få reda på konspirationsteorin QAnon som det har talats mycket om i amerikansk politik bland anhängarna av president Donald Trump på sistone och som också har landat i Finland. Nyligen förekom det QAnon-plakat i en demonstration för Finlands utträde ur EU utanför riksdagshuset och diskussionerna kring den anonyma Q har gått heta bland en del internetanvändare också i Finland. Världens första QAnon-veckoslutsfestival ordnades dessutom i början av juli på Kimitoön i Åbolands skärgård. Vem är Q och vad är QAnon för något, Jani Kokko?

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– QAnon är en klassisk konspirationsteori som har uppstått på ett typiskt sätt för den amerikanska diskursen. Q sägs syfta på en person som arbetar inom administrationen, mera specifikt inom säkerhetstjänsten. Det påstås alltså att så är fallet men ingen vet om en sådan person på riktigt överhuvudtaget finns. Vem som helst kan presentera sig som en person som läcker hemlig information. QAnon-teorin dök ursprungligen upp på ett internetforum som heter 4chan.

 

Ingen vet alltså om Q syftar på en person som på riktigt arbetar inom administrationen eller låtsas göra det. Hur manifesteras QAnon-rörelsen i den amerikanska politiken?

 

– Att man sprider alternativa fakta har blivit en del av den politiska kulturen i USA och QAnon-konspirationsteorin hänger ihop med den kulturen, inte minst bland anhängarna av Trump. Man når lättare kärntrupperna inom vissa grupperingar med konspirationsteorier. Det kommer knappast att synas i den egentliga politiska diskursen i USA. Om anhängare av teorin blir invalda i kongressen kan de förstås kräva att hemliga papper som åsyftas i QAnon-diskussionerna offentliggörs. Sedan om det visar sig att diskussionen har rört sig kring icke-existerande papper och de inte kan offentliggöras av den orsaken, kommer det att hävdas att det hela är en konspiration för att tysta ned sanningen. Det är omöjligt att förneka något som inte rör sig på en rationell nivå. För anhängarna av konspirationsteorin har du alltid fel om du försöker bestrida deras påståenden. Också i Finland säger anhängarna till journalister att de som representerar vissa medier måste vara emot teorin för att uppdragsgivarna kräver det.

 

Vad är det med konspirationsteorier och USA? Är det speciellt lätt att sprida dem där?

 

– Redan myten om USA:s grundande ger en bakgrund till varför konspirationsteorier är så populära där. Jag syftar på uppgifterna om grundlagsfäder som var med i frimurarna. En annan sak som möjliggör konspirationsteorier är den ofta förekommande retoriken om att USA styrs av försynen och har ett stort uppdrag i världen. När man lägger till Hollywood-kulturen blir det många faktorer som påverkar diskursen i en riktning som ger fertil grund för konspirationsteorier. Sedan ska man komma ihåg fallet Edward Snowden och att säkerhetstjänsten NSA på riktigt håller på med hemliga uppdrag. Amerikanerna vet inte vad som pågår i NSA:s högkvarter Fort Moore. Också försvarsdepartementet Pentagon och CIA har haft alla slags operationer som känns otroliga.

 

Är det främst pedofilianklagelserna som QAnon kretsar kring?

 

– Pedofili och djävulsdyrkan är två klassiska anklagelser som konspirationsteoretikerna riktar mot makteliten. Det förekom redan när Trump vann i presidentvalet 2016 när hans anhängare kom med huvudlösa påståenden om att Hillary Clinton höll på med en pedofilring i bakrummet till en pizzarestaurang. I QAnon kombineras alla möjliga ouppklarade fall till en teori. Det är egentligen typiskt för amerikanska konspirationsteorier att man slår ihop olika slags teorier till en teori. Man utgår i en typisk konspirationsteori från att administrationen agerar emot vanliga medborgare. Det överraskande med QAnon är att man talar om säkerhetstjänsten. I största allmänhet brukar man ifrågasätta den federala regeringens roll i allt annat utom just utrikes- och säkerhetspolitiken.

 

Hur kommer en sådan här konspirationsteori till Finland? Var finns anknytningen till finländska förhållanden?

 

– Finland är helt annorlunda än USA. Vi har inte samma historiska bakgrund som gör amerikanerna måna om att tro på konspirationsteorier. Jag är ingen psykolog och kan inte föreställa mig hur sådana människor tänker som ser en koppling mellan en så specifikt amerikansk teori och Finland. Det skulle vara intressant att prata med de här människorna i Finland bara för att förstå hur de resonerar. De som bar sina skyltar framför riksdagshuset ville ha Fixit, Finlands utträde ur EU.

 

Är konspirationsteorier om EU den naturliga finländska motsvarigheten till amerikanska konspirationsteorier om den onda administrationen?

 

– EU-kritiken har inte traditionellt utformats i termer av konspiration i Finland, att det skulle finnas en konspiration som eftersträvar en europeisk förbundsstat. I sig kan EU vara en motsvarighet som de här personerna talar om. Det finns många människor som inte känner till de ekonomiska strukturerna inom EU och kan lätt tro att det finns någon hemlig kraft där. I USA har det varit naturligt att förhålla sig kritiskt till den federala administrationen.

 

Var finns QAnon-rörelsen i Finland? Är det i kretsen kring sannfinländarnas EU-parlamentariker Laura Huhtasaari som det i första hand syns? Kommer konspirationsteorin att påverka kommunalvalet i Finland?

 

Huhtasaari företräder en liknande diskussionskultur i Finland som Donald Trump står för i USA. Inom vissa religiösa grupperingar här hemma har  det också förekommit samma sorts diskurs som bland Trumps anhängare i USA. Det är svårt att se att QAnon skulle påverka utgången av kommunalvalet 2021. Finländare är i allmänhet mycket pragmatiska och det är svårt att ens få folk att delta i demonstrationer här. De som röstar på till exempel sannfinländarna i kommunalval motiveras av andra frågor som till exempel invandringsfrågan. Finland har väldigt många kommunala beslutsfattare och sådana här konspirationsteoretiker kan förekomma också i andra partier men det är knappast något större fenomen som kommer att synas i det politiska beslutsfattandet i stort.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE