Nyheter

Jarmo Hällmark vill att man ska få hjälpen från en lucka

Foto: Topi Lappalainen
Jarmo Hällmark i Vasa den 14 januari 2022.

Jarmo Hällmark är mentalvårdare inom psykiatrin vid Vasa centralsjukhus. Han har anslutit sig till Vasa svenska socialdemokrater och kandiderar i välfärdsområdesvalet i Österbotten.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Inom psykiatrin har Jarmo arbetat sedan 1980. Han har varit Tehys förtroendeman tre dagar i veckan, men nu gäller det två dagar i veckan, för att han är arbetarskyddsfullmäktig tre dagar i veckan.

 

Mentalskötarutbildningen gick han i Sundsvall i Sverige där han bodde i drygt 20 år. I Sverige arbetade han inom psykiatrin och rättspsykiatrin. Sedan millennieskiftet är han tillbaka i Finland.

 

– Jag arbetar för tillfället i Roparnäs i Vasa men vi flyttar till H-huset i Sandviken helt och hållet. Där kommer det att finnas två våningar av psykiatriska avdelningar, berättar Jarmo om VCS nya byggnad.

 

Vårdarnas välmående är huvudtemat i kampanjen och det kör han ut med radioreklamen.

 

– Att bygga upp välfärdssamhället kräver att de som tar hand om välfärden ska också orka. Det inte bara lönen utan det är arbetstider och -omständigheter, berättar Jarmo.

 

– Jag kandiderar för att jag har såpass gedigen arbetslivserfarenhet inom sjukvården i både Finland och i Sverige. Jag är dagligen i kontakt med vårdarna och är väl insatt i deras problem.

 

Enligt Jarmo kunde man börja med förebyggande psykiatrisk vård redan i högstadieåldern.

 

– Inom mentalvården får man inte i god tid den hjälpen som man skulle behöva.

 

Som ett positivt exempel nämner han Korsholm som gjorde en satsning inom mentalvården strax innan bildandet av det nya välfärdsområdet.

 

– Korsholms kommun anställde i fjol psykiatriska sjukskötare som jobbar tillsammans med skolkuratorn, inom skolverket i Korsholm, berättar Jarmo.

 

– Institutionsvården är dyr och den förebyggande vården hjälper att undvika specialsjukvården.

 

Frågan om de mindre hälsovårdscentralernas framtid är något som han har funderat mycket på. Han noterar att statsminister Sanna Marin har varit ute i offentligheten med liknande tankar.

 

– Själv tror jag att de mindre hälsovårdscentralerna kan till en viss del läggas ihop till en större så att man får hjälpen från en lucka. Jag förstår att folk är oroliga över att deras hälsostationer ska försvinna helt och hållet. Man kan ha mottagning några dagar på det gamla stället. Annars kan det bli ett extra byråkratiskt organ till som löser ingenting. Det blir tufft för de invalda att inse vilka problem de står inför, kommenterar Jarmo.

 

Det finns mycket kunnande inom den tredje sektorn och de gör ett mycket bra jobb”

 

Enligt honom behövs både den privata sektorn och den tredje sektorn som delar av helheten.

 

– Det finns mycket kunnande inom den tredje sektorn och de gör ett mycket bra jobb, säger Jarmo.

 

Digitaliseringen tror han nog att kommer att vara till hjälp, bara man har tillgång till digitala hjälpmedel och tillräckligt kunnande för att kunna använda sig av dem.

 

– Min avlidna svärmor skulle inte ha lärt sig men det är framtidens melodi.

 

När det gäller räddningsväsendet är Jarmo Hällmark optimistisk.

 

– Frivilliga brandkårer fortsätter byavis och räddningsväsendet kommer att köpa tjänster av dem. Vem som är ägaren har inte så stor betydelse bara servicen fortsätter.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE