Huvudnyheter

Johan Kvarnström svarar på ABL:s fem frågor: “Vi har en potential att i detta läge få flera procentenheter till i understöd”

Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

För att uppsummera september månad i riksdagen tar ABL pulsen på riksdagsledamot Johan Kvarnström med fem snabba frågor.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Antti Lindtman blev nyligen häcklad när han talade svenska i riksdagen. Har det blivit det nya normala eller avvek det kraftigt från stämningen i riksdagen så som du har upplevt den?

– Det var ett undantag och handlade mer om ett osakligt och skamligt sätt för en sannfinländare att ropa ut kritik mot Yles nyhetssändningar på arabiska. Det handlade väl i grund och botten just om att de ville flytta fokus bort från regeringens ekonomiska politik som var det som Lindtman höll anförande om. Hur som helst var det viktigt att han satte ned foten då talmannen inte ingrep. Jag har tackat Antti för detta på riksdagsgruppens möte och tagit upp att talmanskonferensen borde behandla saken.

SDP har återtagit tätplatsen i opinionsmätningarna. Vad är din kommentar till partiets trend i opinionsmätningarna?

– Vi är på rätt placering, men med denna regeringspolitik ska vi som det främsta alternativet kunna ännu bättre. Vi har en potential att i detta läge få flera procentenheter till i understöd. Just nu är det främst styrkeförhållandena inom de nya så kallade blocken som ändrat. Samtidigt är det givet att SDP agerar långsiktigt, med fokus på nästa riksdagsval och skyndar långsamt för att göra det hållbart, även om vi förstås här och nu vill fälla regeringen.

Riksdagshusets pelare vandaliserades med röd färg av aktivister i en protest mot torvbrytning. Hur upplevde du protesten och den efterföljande diskussionen?

– Riksdagshuset är närmast heligt i vår demokrati, varpå aktionen förståeligt nog fördömdes av samtliga riksdagsgrupper. Förstås kan man tänka att det hela fick oproportionerligt mycket uppmärksamhet med tanke på läget i Libanon till exempel. Samtidigt är det sådant som är nära och relaterbart som engagerar mest. I själva sakfrågan kan jag förstå att klimatkrisen och försummelsen av att åtgärda den kräver synliga demonstrationer, men det här blev bara kontraproduktivt. Det var också i sak ologiskt att rikta sig mot Finlands riksdag för att Sveriges lagstiftning tillåter ny torvbrytning även om företaget är från Finland.

Vad var den första tanken som regeringens budgetproposition för år 2025 väckte hos dig?

– Att det inte blev några överraskningar, att vårrians beslut börjar verkställas och att vi då måste hålla fokus på den stora bilden, alltså att regeringen försöker anpassa ekonomin på ett sätt som är orättvist och inte fungerar, medan debatten lätt gick in på vilka små ändringar som regeringen gjort till den slutliga versionen.

Vad var det mest minnesvärda ögonblicket i september för dig?

– Privat säkert att vara hela familjen på sex personer uppe i Pariserhjulet på Ekenäs höstmarknad tillsammans. I politiken var det nog resan till Lappland med miljöutskottet eller att några främlingar på Billnäs rock festival kom fram och tackade för min insats i politiken. Sådant värmer och inspirerar.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE