Internationellt

Johnson gav upp i Storbritannien

Mary R. Smith/Pixabay
Avgörandet stundar i London när det gäller vem som får efterträda Liz Truss som premiärminister.

Boris Johnson fick en hel del rubriker när han sonderade möjligheterna att göra comeback som Storbritanniens premiärminister. Under söndagen kom han fram till att låta bli att kandidera den här gången.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Johnson själv påstår att han hade stödet av 102 parlamentsledamöter. Om man tror på honom, fattade han beslutet att inte kandidera ur en position av styrka. BBC har verifierat att 57 parlamentsledamöter stödde honom öppet.

En tänkbar förklaring till Johnsons beslut är att han tvivlade på sina chanser. Ingen vet om påståendet om 102 parlamentsledamöter stämmer och en annan fråga är hur han såg på möjligheterna att besegra före detta finansministern Rishi Sunak i en medlemsomröstning.

Allt tyder på att Sunak nu kan göra processen kort och efterträda Liz Truss som premiärminister snarast möjligt. Om han är den enda kandidaten som är med i partiledarvalet som kan presentera en stödlista på över 100 konservativa parlamentsledamöter, avgörs valet redan idag.

Penny Mordaunt har en lång väg till 100 parlamentsledamöter. Hon är kronrådets lordpresident och majoritetsledare i underhuset, en ställning som hon fick som belöning när hon stödde Liz Truss i den avgörande medlemsomröstningen vars resultat kungjordes i september och som ledde till Truss kortvariga regeringsperiod.

Det finns egentligen bara ett sätt att förlänga valprocessen och föra det hela till en medlemsomröstning igen. Det skulle vara för Johnsons anhängare att mer eller mindre mangrant att sålla sig bakom Mordaunt. Motivet skulle i så fall vara hämnd, när det var Sunak som fällde Johnson med sin avgång i juli. I och med att Mordaunt låg långt bakom Johnson och vägrade att hoppa av till förmån för Johnson, är det ytterst osannolikt att Johnson eller någon annan av betydelse i hans krets skulle nu stöda Mordaunt.

Allt annat än en direkt kröning av Rishi Sunak skulle i detta skede komma som en total överraskning.

Det är däremot inte alltför överraskande att Johnson drog slutsatsen att dra sig ur och låta bli att offentliggöra sin kandidatur. Bland parlamentsledamöterna var stödet för Sunak hela tiden betydligt starkare.

Det har förflutit en såpass kort tid sedan Johnsons avgång som premiärminister att undersökningen av partygate-skandalen inte är klar. Hade Johnson vunnit partiledarvalet och blivit tvungen att avgå på nytt på grund av gamla skandaler, skulle farsen ha blivit ohanterligt stor för Konservativa partiet.

Stödet som Sunak fick av den hårdföra thatcheristen Kemi Badenoch tyder på att det inte riktigt finns manöverutrymme för någon annan kandidat i detta skede. Så länge det finns tid, finns det tid för överraskningar. Men tiden håller på att rinna ut och avgörandets stund för Konservativa partiet är nära.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE