Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Jokainen tarvitsee rinnalla kävelijää” – SDP:n uusi nuorisotakuu ulottuu varhaislapsuudesta ensimmäiseen työpaikkaan

SDP:n kehittämä nuorisotakuumalli oli esimerkkinä koko Euroopan nuorisotakuulle. Se otettiin Suomessa käyttöön vuonna 2013. Nyt oli aika päivittää se. Uusi entistä tiiviimpi ja laajempi kulkee nimellä nuorisotakuu 2.0.

– Koimme velvollisuudeksi ottaa seuraavia askelia nuorisotakuun kehittämiseksi. Investointi nuoriin ja nuorista välittäminen on Suomen tulevaisuuden rakentamista. Tämä oli lähtökohtana, nuorisotakuun “isä”, silloinen työministeri, kansanedustaja Lauri Ihalainen selvitti torstaina SDP:n uuden nuorisotakuumallin taustaa.

Tavoitteena on tiivistää nuorille tarjottavaa tukiverkkoa niin, että yksikään nuori ei jäisi vaille toisen asteen koulutuspaikkaa, jatko-opiskelupaikkaa tai työtä. Tällä hetkellä tässä joukossa on 48 100 alle 25-vuotiasta.

– He oppivat elämään sosiaaliturvalla ja tulemaan hyvin pienillä varoilla toimeen. Se on inhimillisesti ja yhteiskunnan kannalta hankala tilanne, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne muistutti.

Nuorten työttömyys on saatu taittumaan, mutta Ihalainen on huolissaan uudesta ilmiöstä:

– Työttömyys on pitkittynyt ja kestää nyt 17 viikkoa keskimäärin. Aiemmin Suomi oli kärkimaana siinä, että nuorten työttömyys kestää vähemmän kuin monessa muussa maassa.

Nykyinen hallitus on ajanut nuorisotakuun rahoitusta rankasti alas. Vain nuorten aikuisten osaamisohjelmaan on löytynyt lisää rahaa.

Lisää aiheesta

Ihalainen laskee, että viime hallituskaudella nuorisotakuu sai 100 miljoonaa euroa kohdennettuihin toimiin. Nyt panostus on jäänyt noin 40 miljoonaan euroon.

– Jos SDP on seuraavassa hallituksessa, summa nousee tuohon 100 miljoonaan, vähintään, Ihalainen lupasi.

Koulutusrintamaltakaan ei kuulu yhtään iloisempaa. Ihalaisella on suuri huoli ammatillisen koulutuksen tulevaisuudesta, kun siitä on leikattu rajusti.

Koulutustakuussaan SDP pistäisi pohdittavaksi, voisiko oppivelvollisuusikää pidentää. Kymppiluokkaa voitaisiin kehittää niin, että sen aikana voisi suorittaa jo toisen asteen opintoja.

Nuorisotakuun 9 pilaria
Varhaislapsuus ja nuoruuden tuki
Koulutustakuu
Etsivä nuorisotyö
Pajatoiminta ja yrittäjäpajatoiminta
Nuorten aikuisten osaamisohjelma
Sosiaalihuoltolain turvaama ammatillinen koulutus
Koordinoitu tuki nuoren elämän nivelvaiheissa
Työllisyyttä edistävät toimet
Eurooppalainen nuorisotakuu

SDP haluaa kehittää nuorisotakuuta niin, että se kattaa koko lapsuuden ja nuoruuden. Ihalainen muistutti, että monta myöhempää murhetta vältetään, kun siihen puututaan jo varhaislapsuudessa.

Nuorisotakuu koskee kaikkia nuoria: myös maahanmuuttajataustaisia, osatyökykyisiä, vammaisia ja oppimisvaikeuksien kanssa kamppailevia.

Uutena elementtinä on nuoren tukeminen kaikissa elämän taitekohdissa: kun siirrytään perusasteelle tai vaikkapa korkeakoulusta työelämään.

– Jokainen nuori tarvitsee rinnalla kävelijää – ilman syyllistämistä, Ihalainen korosti.

Kuntien rooli muuttuu sote-uudistuksen myötä. Niille jää entistä enemmän vastuu sivistyksestä ja koulutuksesta. Ihalaisen mielestä kunta onkin luonteva taho ottamaan kokonaisvastuun nuorten elämänvaiheiden turvasta ja takuun toteutumisesta.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunta koordinoi nuorten saamat palvelut ja tukitoimet. Tämän täytyy näkyä myös valtionosuuksissa.

Nuoret rakentavat itse tulevaisuuttaan ja yhteiskunta voi tukea sitä erityisesti nivelkohdissa.

Ohjaamoita, matalan kynnyksen paikkoja nuorille on syntynyt 40 paikkakunnalle. Niistä nuori saa yhdellä ovenavauksella monia palveluita. SDP haluaa kehittää niiden toiminnan jatkumisen turvaamalla rahoituksen.

Nuorten työpajat ovat osoittautuneet hyväksi tavaksi nuorille miettiä tulevaisuuttaan. Yli 70 prosenttia työpajoihin osallistuneista sai myöhemmin työpaikan.

Nuorten yrittäjäpaja-ideaa halutaan myös kehittää. Ihalaisen mukaan monen nuoren idea on yritystukirahalla lähtenyt hyvään lentoon.

Nuorisotakuuseen on sisällytetty myös oikeus edes yhteen harrastukseen.

– Kaikilla ei ole mahdollisuutta harrastaa ja kehittää itseään, koska harrastukset maksavat liian paljon. Jokaisella lapselle ja nuorelle on taattava laadukkaaseen harrastukseen perheen varallisuudesta riippumatta, Ihalainen painotti.

Uutta mallia nuorisotakuusta on valmisteltu suurella joukolla. Sanansa ovat saaneet lausua muun muassa noin 50 nuoriso-, opiskelija- ja kansalaisjärjestöä.

– Tätä ei ole tehty poliittisessa umpiossa tehty. Hengeltään nuorisotakuu ei ole mikään surkutteluohjelma vaan nuorten uskoa tulevaisuuteen halutaan ja voidaan vahvistaa.

– Nuoret rakentavat itse tulevaisuuttaan ja yhteiskunta voi tukea sitä erityisesti nivelkohdissa, Lauri Ihalainen tiivisti SDP:n viestin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE