Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Joulu tuo piikin velkaantumiseen – huonoimmat ratkaisut saatetaan tehdä vasta pyhien jälkeen

Jouluna on yllättävän helppo kuluttaa yli varojensa, jos tuntuma omaan taloudelliseen liikkumavaraan ei ole hallussa, pohtii Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Velkaantuneita neuvovassa Takuusäätiössä on huomattu, että suomalaisten velkaantumisessa näkyy vuosittain kaksi piikkiä: yksi kesälomakaudella ja toinen joulunaikaan.

– Molempiin liittyy tietyllä tavalla vapaa-ajan lisääntyminen ja jonkinlainen odotettu kuluttaminen, Pantzar sanoo STT:lle.
Joululahjat, -ruoat ja -kyläilyt luovat paineita käyttää rahaa tavallista enemmän. Odotuksena on, että jokaisen pitäisi juhlia edes vähän.

Kuluneella viikolla Nordea julkisti selvityksen, jonka mukaan 18–65-vuotiaat suomalaiset suunnittelevat käyttävänsä joululahjoihin ja muihin joulumenoihin yhteensä keskimäärin 580 euroa aikuista kohden.

Kyselyn mukaan lähes joka kolmas veronpalautuksia saava suunnittelee käyttävänsä ainakin osan palautuksista joulumenoihin. Vastanneista alle joka kymmenes suunnitteli tekevänsä jouluhankintoja luottokortin tai kulutusluoton turvin.

Pantzar kertoo, että pikavippejä ei niinkään oteta jouluostoksia rahoittamaan, vaan vasta pyhien jälkeen. Joulun tuhlailun jälkeen tammikuun alussa voi herätä huomaamaan, ettei raha riitäkään enää ruokaan ja pikavippi on otettava arjen turvaamiseksi.

Ongelmia voi tuoda myös se, että joulun jälkeen kulutusputkelle on vaikea laittaa pistettä, kun alennusmyynnit houkuttelevat ostamaan vielä lisää.

Lisää aiheesta

– Tulee sellainen olo, että nyt saisin halvalla sen tarvitsemani talvitakin tai monot ja juuri nyt sen tarvitsisin. Jos siinä kohdassa ei ole jäljellä mitään vararahastoa, niin silloin tulee tehtyä huonoja ratkaisuja, Pantzar kuvailee.

Suurimpana ongelmana joulun kulutusjuhlassa Pantzar pitää sitä, että ihmisillä ei välttämättä ole kovin hyvää tuntumaa siihen, kuinka paljon heillä on oikeasti varaa kuluttaa.

– Aika monella suomalaisella on sellainen tilanne, että selvitään hyvin, kunhan ei tule ylimääräisiä katkoksia tuloihin tai lisääntyneitä menovirtoja. Joulu on juuri sellainen lisääntynyt menovirta.

Kuluttamista Pantzar ei halua yksioikoisesti tuomita, mutta hän toivoo, että ihmiset selvittäisivät hieman taloudellista liikkumavaraansa.
Tarkastelu voi olla tarpeen muun muassa siksi, että monella on varoja sidottu erilaisiin maksusitoumuksiin, kuten e-laskuihin sekä suoratoisto- ja musiikkipalveluihin, ja sopimusten yhteenlaskettu summa voi kasvaa huomaamatta merkittäväksi menoeräksi.

– Ihmiset eivät välttämättä muista tai huomaakaan, milloin sieltä mitäkin menee, Pantzar sanoo.

STT–HETA HASSINEN

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE