Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Juha Rehula päivän terveysbisnesuutisen jälkeen: ”Mahdoton ennakoida, mihin asentoon homma vielä menee, ennen kuin lait ovat voimassa”

– Kentällä on liikettä ja se on ihan ymmärrettävää. Sitä on niin julkisten kuin yksityistenkin toimijoitten osalta. Tämä on tietysti suurimpia, mitä tässä on nyt matkan varrella tapahtunut. Se, mitä he tavoittelevat, pitää kysyä Terveystalon ja Diacorin johdolta.

Näin kommentoi päivän uutista perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.). Kyse on Suomen Terveystalon ja Diacorin yhdistymisestä. Rehula toteaa, ettei hänellä ole yhdistymisen taustoista mitään tietoa.

Hän sanoo tapahtuneen kannustavan häntä siihen, että lainsäädäntö on saatava uomiin, jotta muutos voi tapahtua hallitusti.

– Ja nyt minä puhun laajasti koko palvelutuotannosta niin julkisesta kuin yksityisestäkin, hän tarkentaa.

Kysymykseen, tuleeko keskittyminen jatkumaan ja syntyykö aikanaan monopolin kaltainen tilanne yksityiselle puolelle, Juha Rehula vastaa, että sen arvion tekevät jotkut muut.

Hän on kuitenkin huomannut, että esimerkiksi vanhuspalveluiden puolella isommat ostavat pienemmät pois. Rehulan mukaan tämä johtuu epävarmasta tulevaisuudesta.

– Mieluummin jopa elämäntyö myydään pois tilanteessa, jossa epävarmuuden tila on tämänkaltainen. Minun on mahdotonta lähteä ennakoimaan, mihin asentoon tämä homma vielä menee ennen kuin lait ovat voimassa, mutta kyllähän tämä on viesti siitä, että palvelutuotannossa ja omistajuudessa on liikettä.

Lisää aiheesta

“Kyllä minä uskon siihen.”

Siihen, onko keskittyminen hyvä asia, Rehula sanoo, että toimijat tekevät omat strategiansa ja päätöksensä. Sen sijaan ministerin mukaan lainsäätäjän pitää kyetä tekemään lainsäädäntö sellaiseksi, että esimerkiksi palvelutuotannossa pienemmilläkin toimijoillakin on mahdollisuus.

– Kyllä minun ykkösasia on huolehtia, että lainsäädäntö ei tukisi keskittymistä vaan sitä, että myös erikokoisilla toimijoilla olisi mahdollisuus toimia.

Opposition puolella ollaan hyvin huolissaan, että terveysbisneksen markkinallistamisen myötä verorahat menevät yritysten voittoihin.

– Oppositio on huolissaan ja ottanut kovaakin kantaa jo etukäteen, että kaadetaan nämä lait sitten seuraavien vaalien jälkeen. Minä nyt kuitenkin ihan maltilla odottaisin sitä hetkeä, kun on tiedossa se, että millaiset lait on tulossa.

– Meillähän on valinnanvapaus- ja rahoitusratkaisun osalta tilanne, jossa lausuntokierrokselle lähtevät versiot valmistuvat hallituksen kaavailemalla aikataululla tänä vuonna ennen joulua ja sitten päästään tuohon keskusteluun. Tässä vaiheessa tilanne on näiltä osin avoin, että nyt ollaan jo kaatamassa jotakin sellaista, jota ei ole vielä.

Esimerkiksi SDP:n puheenjohtana Antti Rinne on kertonut pitävänsä isona riskinä, että suomalaisten verorahat siirtyvät yksityisten yritysten voittoihin hallituksen sote-uudistuksen myötä.

Pystytäänkö verorahat pitämään Suomessa, säätämään sellainen laki?

– Kyllä minä uskon siihen.

Mutta riittääkö se usko siihen?

– Ei se riitä, sen pitää muuttua lain kirjaimeksi.

Muuttuuko se?

– Tässä tullaan siihen, millainen rooli esimerkiksi maakunnalla on palvelujärjestelmän ohjausmekanismissa. Millainen siitä rahoitusmallista tulee. Siinä on monta elementtiä, jotka vaikuttavat tähän. Mitä minä muuta voin tässä vaiheessa kuin uskoa?

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE